رصد آن سوی مرز. معرفی مؤسسه RNIB انگلستان

هفته ی پیش، در
این یادداشت
به تاریخچه ی پیدایش
RNIB،
از جمله ی قدیمی ترین مؤسسات ویژه ی نابینایان در دنیا پرداختیم.
امروز بنا داریم نحوه ی کار و انواع فعالیت های این مؤسسه ی عریض و طویل را وا بکاویم.

دامنه ی فعالیت های RNIB آن قدر گسترده است که حقیقتاً هر جست و جو گری را شگفت زده می کند.
از تکنولوژی های ویژه ی نابینایان گرفته تا تولید کالا های فرهنگی و از آموزش تا قانون گذاری، همه و همه، حوزه هایی هستند که این مؤسسه در آن ها ورود کرده است. یکی از اقدامات پسندیده ی RNIB، راه اندازی یک خط تلفن است که اسمش را help line یا خط راهنمایی گذاشته است. به واسطه ی این خط، مخاطبان می توانند از ۸.۴۵ دقیقه ی بامداد تا ۵.۳۰ دقیقه ی عصر، با کارشناسان مؤسسه تماس بگیرند و در باره ی سرویس های مختلفی که RNIB ارائه می کند و نحوه ی تخصیص و دایره ی شمول آنها گفت و گو کنند.
خدمات چشمپزشکی، از جمله ی خدمات همیشگی RNIB به حساب می آید که عرصه ی پیشگیری، درمان و مراقبت های چشمپزشکی را شامل می شود. همچنین این مؤسسه تلاش های بسیار قابل ستایشی را هم در عرصه ی اشتغال افراد دارای آسیب بینایی برداشته که یکی از این تلاش ها، فراهم کردن امکان تعامل با کارفرمایان و توجیه کردنشان در این خصوص است که چطور می توانند از یک نیروی کارِ دارای آسیب بینایی استفاده کنند و اساساً حضور این افراد، در چه کار هایی ثمربخش تر خواهد بود.

یکی دیگر از شاهکار هایی که RNIB در سطح اروپا به وجود آورده، مرکزی تحت نام مرکز تحقیقات آسیب های بینایی است که در آن، همه نوع پروژه ی تحقیقاتی، برای هر مخاطب، پیدا می شود.
برای مخاطبان عام، همه جور اطلاعات در خصوص نابینایی و نحوه ی برخورد با آن و تکنولوژی هایی که زندگی را برای نابینایان تسهیل می کنند و ده ها مقاله ی آگاهی بخشِ دیگر قرار داده شده و برای محققان هم شاید بشود گفت بزرگ ترین آرشیو تمامی تحقیقاتی که در سطح اروپا در خصوص آسیب های بینایی و مسائل مرتبط با آن انجام می شود طراحی شده است. حال فرقی نمی کند که این تحقیق در حوزه ی چشمپزشکی باشد یا روانشناسی و جامعه شناسی.
بد نیست هر کس که می خواهد در حوزه ی مسائل نابینایان تحقیق کند، سری به
این مرکز
هم بزند.

از دیگر فعالیت های RNIB، یکی هم حضور فعالش در محیط مدارس و دانشگاه های بریتانیا است.
کارشناسان این مؤسسه با حضورشان در چنین مراکزی هم دانشآموزان و دانشجویان را با مسأله ی نابینایی آشنا می کنند، هم به این دسته از مخاطبان کمک می کنند تا از آسیب های احتمالی چشمی جلوگیری کنند.

مرکز ارائه ی تجهیزات ویژه ی افراد نابینا و کم بینا هم از دیگر سرویس هایی است که در RNIB ارائه می شود. به جرأت می توان گفت که این مرکز، از جمله ی کامل ترین ها در نوع خود در اروپا و جهان به حساب می آید. تقریباً هر آنچه که یک آسیب دیده ی بینایی ممکن است در زندگی لازم داشته باشد در این مرکز عرضه می شود.
از نرم افزار ها و سخت افزار های کامپیوتری بگیر تا درشت نما ها و وسائل آشپزخانه و عصا و انواع وسیله های لازم برای تحرک و جهتیابی.

اما یکی از حوزه هایی که RNIB بسیار به آن می نازد، کتابخانه ی جداً قابل توجهش است.
در سال هایی نه چندان دور، خدمات مربوط به مطالعه و کتابخوانی در انگلستان از طریق مؤسسه ای ارائه می شد که ما آن را با نام NLB یا National library of the Blind می شناختیم. حالا اما چند سالی است که کتابخانه ی ملی نابینایان هم زیر پرچم RNIB آمده و خدماتش را از آن طریق به مخاطبانش ارائه می کند.
این آرشیو شاید بعد از کتابخانه ی کنگره ی ملی آمریکا، بزرگ ترین در نوع خود در دنیا به حساب بیاید.
فقط کتاب های گویا در این مرکز به رقمی معادل بیست و پنج هزار عنوان بالغ می شود. تعداد کتاب های بریل و الکترونیکی اش هم بسیار قابل ملاحظه است. در این کتابخانه همچنین تعداد بسیار زیادی هم کتاب های درشت خط نگهداری می شود. Moon Type هم فرمت دیگری است که در این مرکز عرضه می شود که به طور خاص برای کسانی است که دیر نابینا هستند و بریل را فرا نگرفته اند. فرمتی است که تقریباً شکل حروف بینایی را روی کاغذ به طور برجسته چاپ می کند تا این دسته از نابینایان بتوانند مطالعه کنند. آرشیو کتاب های موسیقی هم در این کتابخانه بسیار غنی است و در این حوزه هم RNIB رتبه ی دوم را در دنیا دارد. مجموعه ی کتاب های آموزشی حوزه ی موسیقی و همینطور پارتیتور هایی که در این مرکز به صورت بریل در آمده شاید به چند ده هزار عنوان برسد.
افزون بر همه ی اینها، نابینایان می توانند از طریق کتابخانه ی RNIB به بیش از دویست مجله و روزنامه که در سطح بریتانیا منتشر می شود، با هر فرمتی که دل بخواهشان باشد، دسترسی داشته باشند. کافی است از RNIB بخواهند که متن فلان روزنامه، مثلاً به شکل درشت خط در اختیارشان قرار گیرد تا این مرکز روزنامه ی مورد تقاضا را هر روز با همان فرمتِ خواسته شده، درِ منزل، به فرد نابینا تحویل دهد.
جالب است بدانید که فعالیت های این کتابخانه، عمری هشتاد ساله دارد و این فعالیت ها با تولید کتاب های صوتی در این کتابخانه آغاز شده است.
در طول این سال ها، شخصیت های معروفِ زیادی برای نابینایان کتاب صوتی ضبط کرده اند. به عنوان نمونه، «JK Rowling»، نویسنده ی مجموعه ی «هری پاتر» از جمله ی این افراد است.

بی تردید دریای خدمات RNIB به این موارد خلاصه نمی شود و شاید بد نباشد که با گردشی در
وبسایت مؤسسه

بیشتر با شیوه و نوع ارائه ی خدمات در این مرکز، آشنا شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

بیست − دوازده =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *