مراسم اختتامیه دومین دوره جشنواره ملی گامینو روز چهارشنبه 14 آذر در سالن آمفی تئاتر ساختمان مرکزی بانک مسکن برگزار شد.
در این مراسم علاوه بر نفرات برگزیده و شایستگان تقدیر، مدیران انجمن نابینایان ایران، برخی از کنشگران و مدیران مؤسسات افراد با آسیب بینایی و جمعی از نابینایان علاقمند و فعال در فضای مجازی حضور داشتند.
در ابتدای این نشست، از هومن لطفعلی خواننده جوان نابینا که روز سیزدهم آذرماه درگذشت و رؤیا کارامد مجری اولین دوره جشنواره ملی گامینو که سال گذشته چشم از دنیا فرو بست، با پخش اپیزود های کوتاهی یاد شد.
در ابتدا و پس از پخش سرود جمهوری اسلامی و قرائت قرآن که توسط محسن محمدقلی قرائت شد، علی اکبر جمالی مدیرعامل انجمن نابینایان ایران ضمن خیر مقدم به حاضرین گفت: از آنجا که نابینایان در فضای مجازی مانند سایر مردم جامعه فعال هستند و خودشان در بستر اینترنت بسیاری از نیاز های آموزشی و توانبخشی را برطرف می کنند، انجمن تصمیم گرفت در قالب جشنواره گامینو از زحمات این عزیزان تشکر کند و فعالیت های داوطلبانه آنها را ارج نهد. جمالی ضمن اشاره به سایر فعالیت های فرهنگی انجمن نابینایان ایران گفت: چندین سال است عمده تمرکز فعالیت های انجمن، بر روی مسائل فرهنگی است. از ماهنامه نسل مانا گرفته تا جشنواره کاما و جشنواره گامینو. وی در پایان ابراز امیدواری کرد: برگزاری جشنواره هایی مانند گامینو، باعث ایجاد انگیزه در میان نابینایان برای تولید محتوا در فضای مجازی شود.
در ادامه، قمری معاون اداره کل روابط عمومی بانک مسکن اظهار داشت: خوشحالم که امروز میزبان شما در بانک مسکن هستیم. بانک مسکن در راستای مسئولیت اجتماعی خود، همواره حامی انجمن نابینایان ایران و پروژه های فرهنگی این انجمن بوده است. شور و نشاط و فعالیت نابینایان در فضای مجازی دلگرم کننده است و امیدواریم در بانک مسکن بتوانیم حامی شایسته ای برای جامعه نابینایان باشیم.
در ادامه، امیر سرمدی عضو هیئت مدیره انجمن نابینایان ایران و دبیر اجرایی دومین دوره جشنواره گامینو بیان کرد: حمایت از تولید محتوای داوطلبانه در فضای مجازی، محور اصلی جشنواره گامینو است. بر همین اساس، انجمن نابینایان ایران از سال 1401 اقدام به برگزاری این جشنواره کرد که در سال نخست، تولید محتوای نابینایان در 10 سال اخیر از سال 1391 تا 31 مرداد 1401 مد نظر قرار گرفت و 206 اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال شد. سرمدی بیان کرد: با توجه به این که در دومین دوره جشنواره گامینو تنها آثاری مورد داوری قرار می گرفت که از اول شهریور سال 1401 تا 31 شهریور 1403 در بستر فضای مجازی منتشر شده باشد، طبیعی بود شاهد کاهش آثار ارسالی و محتوای عرضه شده در فضای وب به نسبت دوره نخست جشنواره باشیم. دبیر اجرایی دومین دوره جشنواره ملی گامینو در ادامه سخنان خود گفت: در این دوره، 108 اثر توسط 42 نفر به دبیرخانه جشنواره ارسال شد که آثار خود را در سه محور آموزشی-توانبخشی، فرهنگی-اجتماعی و تفریحی-سرگرمی ارسال کرده بودند. هر نفر در این دوره می توانست دو اثر را در سه محور جشنواره شرکت دهد. وی افزود: در حوزه آموزشی-توانبخشی که سرداوری آن بر عهده امید هاشمی بود، 19 نفر شرکت کردند که 35 اثر در این حوزه مورد داوری قرار گرفت. از این میان، 22 اثر توانست امتیاز بالای 70 را ازآن خود کند و به مرحله دوم راه پیدا کند. در حوزه فرهنگی-اجتماعی که سرداوری آن بر عهده امیر سپهری بود، 26 نفر شرکت کردند و 39 اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال شد. در این بین، 20 اثر توانست به مرحله دوم داوری راه پیدا کند. در حوزه تفریحی-سرگرمی که سرداوری آن بر عهده فاطمه جوادیان بود، 22 شرکت کننده در جشنواره آثار خود را ارسال کردند و در این حوزه، 34 اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال شد که 25 اثر توانست راهی مرحله دوم شود.
سرمدی در خصوص کیفیت آثار ارسالی در مقایسه با اولین دوره جشنواره گامینو بیان کرد: علیرغم کاهش آثار ارسالی از نظر کمی، شاهد افزایش کیفی تولید محتوای نابینایان در دو سال گذشته بودیم. چرا که معیارهای داوری در هر دو جشنواره تقریباً یک سان بود. در اولین دوره جشنواره گامینو از 206 اثر ارسالی، تنها 70 اثر توانست امتیاز بالای 70 را بدست آورد. این در حالی است که در دومین دوره جشنواره از 108 اثر ارسالی، 67 اثر راهی مرحله دوم شدند که 62 درصد آثار ارسالی را شامل می شود. سرمدی در خصوص داوری آثار و تفکیک امتیازات نیز بیان کرد: 5 معیار اصلی که پیش تر در فراخوان جشنواره اعلام شده بود هر کدام 16 امتیاز داشتند. هیئت داوران برای سال جاری، 20 امتیاز را صرفاً برای فعالیت داوطلبانه نابینایان در فضای مجازی لحاظ کرد. بنابر این افرادی که برای تولید محتوای خود در فضای مجازی دستمزد دریافت کرده باشند، عملاً امتیاز آنها از 80 محاسبه می شود و شانس رقابت را از دست می دهند. چرا که رویکرد گامینو حمایت از کسانی است که بی چشم داشت در فضای مجازی برای هم نوعان خود تولید محتوا می کنند. سرمدی در خصوص افراد شایسته تقدیر نیز بیان کرد: شایستگان تقدیر، سازمان ها، شرکت ها یا شخصیت های حقوقی هستند که برای نابینایان تولید محتوا می کنند. لوح تقدیر، تندیس و برخی جوایز جشنواره شامل حال آنها نیز می شود اما جوایز نقدی تنها برای برگزیدگان جشنواره در نظر گرفته شده است.
دبیر اجرایی دومین دوره جشنواره گامینو در ادامه سخنان خود بیان کرد: دسترسی پذیری فضای وب از اهمیت بالایی برخوردار است و می طلبد وبسایت ها و اپلیکیشن های داخلی بیشتر به این مهم توجه داشته باشند. وی رفع محدودیت ها و برداشتن فیلترینگ موجود در شبکه های اجتماعی را یکی دیگر از ضرورت های غیر قابل انکار این روزها دانست و گفت: توسعه تکنولوژی با رشد روز افزون شبکه های اجتماعی و دسترسی آزاد به دنیای وب برای همه مردم جامعه خاصه نابینایان امری ضروری است و فیلترینگ حاکم بر اینترنت مشکلات جدی را برای همگان به دنبال داشته است. وی ابراز امیدواری کرد: دولت چهاردهم هر چه سریع تر بتواند این محدودیت ها را رفع کرده و فعالیت نابینایان که به علت عدم دسترسی پذیری برخی از اپلیکیشن های داخلی عمدتاً بر روی شبکه های اجتماعی خارجی متمرکز است، تسهیل شود.
مدیر مسئول ماهنامه نسل مانا در پایان ضمن اشاره به فعالیت های همکاران خود در تحریریه این ماهنامه گفت: بسیاری از همکاران من در نسل مانا در دو سه سال اخیر، محتوای ارزنده و پادکست های فاخری را تولید کرده اند که طبق استاندارد ها و معیارهای گامینو امتیاز بالایی را می توانستند ازآن خود کنند. اما به علت آنکه برگزار کننده این جشنواره و تیم هیئت داوران همگی از تحریریه نسل مانا هستند، عملاً به این افراد اعلام شد آثار خود را به جشنواره گامینو ارسال نکنند. سرمدی ضمن عذرخواهی از برخی از نویسندگان ماهنامه نسل مانا و اعضای هیئت داوران که خود از فعالان فضای مجازی نابینایان هستند ابراز امیدواری کرد که زحمات آنها را در فرصت دیگری جبران کند.
در ادامه، منصور شادکام، قائم مقام انجمن نابینایان ایران ضمن سلام و خوشامدگویی به مهمانان گفت: جا دارد از آقای مرحوم رحیمی انارکی مدیرعامل اسبق بانک مسکن تشکر کنم. ایشان اعتقاد بسیار زیادی به حوزه مسئولیت اجتماعی داشت و همکاری بانک مسکن و انجمن نابینایان ایران با حمایت ایشان از سال 1393 آغاز شد. وی افزود: بانک مسکن جزء معدود بانک هایی در سطح کشور است که همکاری نزدیکی با انجمن نابینایان ایران و پروژه های فرهنگی آن در راستای مسئولیت اجتماعی دارد. همچنین جا دارد از کارکنان روابط عمومی این بانک نیز تشکر کنم. آقای قمری معاون اداره کل روابط عمومی، آقای حبیبی رئیس اداره فرهنگی، خانم کندی و سمسار و آقای گودرزی و سایر عزیزانی که با اعتقاد به مسئولیت اجتماعی یار و یاور انجمن هستند. شادکام در ادامه سخنان خود با اشاره به اثرات فراوان حوزه فرهنگ در تمامی شئونات جامعه بیان کرد: رکن اصلی هر جامعه فرهنگ است. حتی بسیار مهم تر از مسائل اقتصادی و سیاسی. ما در طول شبانه روز شاهد رفتارهای مختلف مردم با یکدیگر هستیم که چگونه مسائل فرهنگی بر روی آن سایه افکنده است.
مهندس شادکام با اشاره به فضای مجازی گفت: فضای مجازی مانند یک شمشیر دولبه عمل می کند. در عین حال که مطالب علمی و منابع مطالعاتی زیادی در این بستر برای مردم فراهم است، از طرفی می تواند باعث استفاده های نادرست از آن به عمل آورد. مانند چاقویی که هم با آن می توان میوه پوست کند و هم می تواند عامل فجایع بسیار باشد. قائم مقام انجمن نابینایان ایران بیان کرد: انسان نباید خود را اسیر فضای مجازی کند بلکه فضای مجازی باید در خدمت انسان باشد. وی با اشاره به تولید محتوای نابینایان در فضای مجازی گفت: بسیاری از نابینایان به صورت داوطلبانه برای هم نوعان خود مطالب آموزشی ارزشمندی را تولید می کنند و در اختیار همگان می گذارند. افرادی که از بستر فضای مجازی به بهترین شکل کمک حال دوستان خود هستند. نیاز امروز نابینایان به تولید محتوای آموزشی و توانبخشی یک ضرورت جدی است و جای خوشحالی دارد این خلأ ها توسط خود نابینایان در بستر اینترنت پر می شود.
مهندس شادکام افزود: فرهنگ استفاده از فضای مجازی نیز بسیار حائز اهمیت است. شادکام با اشاره به اهداف انجمن برای برگزاری جشنواره گامینو بیان کرد: امیدوارم این دورهمی ها و تجلیل از نفرات برتر، باعث ایجاد انگیزه در میان نابینایانی باشد که در فضای مجازی فعال هستند. وی در پایان سخنان خود از دکتر صحراگرد مدیر رادیو تهران و خانم کشاورز روابط عمومی این شبکه تشکر کرد که در حوزه مسئولیت اجتماعی همواره از فعالیت های انجمن حمایت می کنند. قائم مقام انجمن نابینایان ایران همچنین از بانک مسکن و گروه بهداشتی فیروز بابت اهدای برخی از جوایز جشنواره و از شهرداری منطقه 1 بابت حمایت از ساخت تندیس های جشنواره تشکر کرد و گفت: امیدوارم مدیران سازمان بهزیستی در پرداخت جوایز نقدی افراد برگزیده بد عهدی نکنند و چنانچه به ما قول داده اند، ظرف روز های آینده جوایز نقدی نفرات برتر نیز پرداخت شود. در هر صورت انجمن متعهد به پرداخت این جوایز است و اگر این امر از سوی سازمان بهزیستی محقق نشود، انجمن از منابع محدود خود این جوایز را با کمی فاصله از مبالغ اعلامی، پرداخت خواهد کرد.
در میان سخنرانی های این مراسم به ترتیب، از نفرات برگزیده و شایسته تقدیر در حوزه آموزشی-توانبخشی، فرهنگی-اجتماعی و تفریحی-سرگرمی تجلیل شد.
در حوزه آموزشی و توانبخشی، مهدی ضیایی فر بابت برنامه از امید تا روشنایی که از رادیو قم پخش می شود، به عنوان شایسته تقدیر انتخاب شد. احمد حیدری برای ارسال آموزش آشپزی و طرز تهیه ساندویچ های خانگی و خرد کردن مواد غذایی برای نابینایان عنوان سوم را بدست آورد. عنوان دوم برگزیده به آرمین رسولی برای ارسال پادکست های آموزش جهتیابی و حرکت و آموزش کوتاه نویسی بریل و سایر فعالیت های ایشان در مجموعه آکادمی نابینایان تعلق گرفت. عنوان نخست برگزیده دومین دوره جشنواره ملی گامینو در حوزه آموزشی و توانبخشی، نصیب محمدحسین ملکی برای پادکست های آموزشی در حوزه تأمین امنیت نابینایان و تعویض فیلتر دستگاه تصفیه آب و سایر فعالیت های ایشان در مجموعه مهارت هایی برای نابینایان شد.
در حوزه فرهنگی و اجتماعی، مرجان حصاری رئیس هیأت مدیره شرکت کیمیا هنر ماندگار بابت حک و نوشتن خط بریل بر روی محصولات سرامیکی این شرکت که بازتابهای فرهنگی بسیاری در جامعه داشته است، عنوان شایسته تقدیر را ازآن خود کرد. شهروز حسینی برای نویسندگی مجموعه پادکست های رفتارهای نادرست نابینایان و سایر فعالیت های ایشان در فضای مجازی عنوان سوم برگزیده را بدست آورد. اردشیر ایرانخواه برای انتشار ویدیو های فرهنگی چگونگی سفر رفتن افراد نابینا و نحوه برخورد صحیح افراد بینا با نابینایان و سایر فعالیت های ایشان در کانال یوتیوبی can we عنوان دوم برگزیده را ازآن خود کرد. عنوان نخست دومین دوره جشنواره ملی گامینو در حوزه فرهنگی و اجتماعی، به موسی عصمتی شاعر برجسته نابینا بابت سرودن و خواندن شعر پدر که ویدیو کلیپ آن بیش از ۱۵ میلیون بار در فضای مجازی بازدید خورد و پس از حادثه کارگران معدن طبس بسیار مورد توجه قرار گرفت، تعلق گرفت. همچنین اثر ارسالی اسما دغاقله بعنوان اثر ویژه انتخاب شد و از طرف انجمن نابینایان ایران و رادیو بامیک از وی تجلیل شد.
در حوزه تفریحی و سرگرمی، گروه جیکو بابت توضیحدار کردن کتاب های تصویری برای کودکان نابینا، کودکان بینا و والدین با آسیب بینایی عنوان شایسته تقدیر را بدست آورد. مسعود طاهریان، احسان مهر جو، میلاد خالص ماسوله، بنفشه کلانتری و غزل فتح اللهی از اعضای گروه جیکو هستند که از آنها تجلیل شد. عنوان سوم برگزیده به محمد جواد فرخ نشاط برای توضیحدار کردن سریال مستوران و سایر فعالیت های ایشان در رادیو بامیک تعلق گرفت. عنوان دوم برگزیده این حوزه نیز نصیب امیرعلی گل محمدزاده به خاطر اجراهای ایشان در برنامه های رادیو بامیکو شد. عنوان نخست دومین دوره جشنواره ملی گامینو در حوزه تفریحی و سرگرمی به محسن صالحی بابت تولید و انتشار مجموعه هات گوش کن و سایر فعالیت های ایشان در پایگاه اینترنتی محله نابینایان تعلق گرفت.
به افراد برگزیده علاوه بر تندیس، لوح تقدیر، جوایز اهدایی گروه بهداشتی فیروز و بانک مسکن، جوایز نقدی نیز اهدا خواهد شد. جایزه نفر نخست 100 میلیون ریال، نفر دوم 70 و نفر سوم 50 میلیون ریال است.
در پایان این مراسم با صرف ناهار از میهمانان پذیرایی شد.
سومین دوره جشنواره ملی گامینو در سال 1405 برگزار خواهد شد و آثاری که از اول مهرماه 1403 تا 31 شهریور 1405 در فضای مجازی منتشر شوند، امکان شرکت در سومین دوره جشنواره گامینو را خواهند داشت.
منبع: انجمن نابینایان ایران