اگر در موقعیتی نیاز داشتید تا متنی را به سرعت از روی عکس استخراج کنید، با استفاده از ابزارهای مختلف می توانید این کار را انجام دهید.
دنیای دیجیتال هر روز گسترده تر می شود و ابعاد بیشتری از زندگی روزمره ما را دگرگون می کند. ظهور کتاب های الکترونیکی و فایل های PDF یکی از مهم ترین قدم ها برای دسترسی راحت و آسان به اطلاعات، با هزینه ی کم برای افراد و محیط زیست محسوب می شود. برای تهیه ی نسخه ی الکترونیکی یک فایل یا نوشته اولین راهی که به نظر می رسد، تایپ دوباره ی کتاب و نوشته ها است تا در قالب PDF یا فرمت های مشابه ذخیره شود.
یک روش کاربردی دیگر برای تهیه ی نسخه ی الکترونیکی از یک نوشته، استفاده از برنامه ی تبدیل عکس به متن است. توانایی تبدیل اسناد فیزیکی به فایل های متنی که امکان ویرایش و جست وجوی سریع در دل نوشته ها را ممکن می کند، یکی از جادوهای فناوری OCR به حساب می آید.
فناوری OCR چیست؟
فناوری Optical Character Recognition یا به فارسی «تشخیص نوری کاراکتر» به عنوان پل ارتباطی بین دنیای آنالوگ و دیجیتال عمل می کند و حالا با به کارگیری در برنامه های مختلف، تبدیل عکس به متن را ممکن می کند. الگوریتم های پیشرفته در فناوری OCR اشکال و الگوهای کارکترهای موجود در تصاویر را اسکن می کنند و آن ها را با نوشته های دیجیتالی تطابق می دهند.
اکنون با فراگیرشدن هوش مصنوعی، ابزارهای OCR در تشخیص متون در انواع فرمت ها قدرتمندتر شده اند و علاوه بر متون چاپ شده در مواردی می توانند متن های دست نویس را نیز شناسایی کنند. درحال حاضر، حتی در بین قابلیت های گالری گوشی سامسونگ امکان جست وجو بین تصاویر براساس متن و نوشته ی داخل عکس نیز وجود دارد که از فناوری OCR کمک می گیرد.
در ادامه قصد داریم چند نمونه از بهترین ابزار استخراج متن مبتنی بر OCR در پلتفرم های مختلف را معرفی کنیم تا به صورت آنلاین، اپلیکیشن قابل نصب روی گوشی یا کامپیوتر و لپ تاپ؛ از آن بهره مند شوید و بهره وری خود را در انجام پروژه های مختلف افزایش دهید.
بهترین اپلیکیشن های تبدیل عکس به متن
گوشی هوشمند درحال حاضر پرکاربردترین وسیله ای است که هر لحظه با آن سروکار داریم و در صورت مواجه شدن با متن یا کارتی می توانیم خیلی سریع ازطریق دوربین از آن عکس بگیریم و با کمک برنامه های تبدیل عکس به متن، آن را به اسناد متنی قابل ویرایش تبدیل کنیم.
CamScanner
برنامه ی محبوب کم اسکنر ابزاری رایگان برای اسکن اسناد کاغذی، فرم ها، وایت برد و ایجاد نسخه های خوانا و شفاف در فرمت های مختلف ازجمله txt، عکس، ورد و به خصوص پی دی اف است که سال ها پیش معرفی شد. این برنامه همچنین، نسخه ای پولی دارد که با خرید آن به قابلیت های بیشتری دسترسی پیدا می کنید.
قابلیت OCR در برنامه ی CamScanner به صورت رایگان در اختیار قرار می گیرد و از زبان فارسی نیز با دقت خوبی پشتیبانی می کند. این امکان از طریق ابزار Extract Text به صورت مستقیم از دوربین یا با انتخاب تصاویر ذخیره شده، متون را از دل تصاویر استخراج می کند.
Microsoft Lens
در ابتدا برنامه ی Microsoft Lens با نام آفیس لنز شناخته می شد. کاربر می تواند به راحتی از صفحه ی کتاب یا نوشته ای عکس بگیرد و کادر آن را تنظیم کند و متن موجود در کادر را استخراج کند و آن را در قالب فایل ورد ذخیره کند. البته، در نظر داشته باشید که برخلاف سازگاری بسیاری از محصولات مایکروسافت با زبان فارسی، برنامه ی Microsoft Lens امکان استخراج متن به زبان فارسی را ندارد.
برنامه مایکروسافت Lens برای پلتفرم iOS نیز برنامه ی اختصاصی دارد و می توان روی گوشی آیفون نیز از آن بهره مند شد. از سایر ویژگی های این برنامه می توان به امکان اسکن تخته وایت برد و جداول پرینت شده اشاره کرد.
Google Lens
اپلیکیشن گوگل لنز این روزها به یکی از پرکاربردترین ابزارهای کاربران تبدیل شده است؛ چراکه می توان از آن برای جستجوی بصری هر شیء اطراف و دریافت اطلاعات درباره چیزهای مختلف از طریق عکس و دوربین استفاده کرد. افزون بر این، این ابزار قابلیت شناسایی متن ها را نیز دارد و از فارسی نیز پشتیبانی می کند. پس از شناسایی متن، امکان کپی یا ترجمه کردن آن ها نیز دردسترس کاربر قرار می گیرد.
با توجه به توانایی تشخیص متون، می توان از گوگل لنز به عنوان برنامه ای برای OCR بهره مند شد و با اسکن عکس حاوی متن توسط آن، متن را انتخاب کرد و آن را در قالب فایل متنی در برنامه ای مثل ورد مایکروسافت ذخیره کرد، همچنین می توان به کمک برنامه های تبدیل ورد به پی دی اف متن استخراج شده را در فرمت فایل پی دی اف درآورد.
ناگفته نماند که کاربران برخی مدل های گوشی های سامسونگ و پیکسل با استفاده از Circle to Search می توانند بدون نصب اپلیکیشن از این قابلیت برای جست وجوی تصویری و استخراج متون استفاده کنند.
نرم افزارهای تبدیل عکس به متن برای کامپیوتر
اگر می خواهید برنامه ای برای تبدیل عکس به متن روی لپ تاپ یا کامپیوتر رومیزی نصب کنید نیز می توانید از بین گزینه های زیر انتخاب کنید:
Readiris PDF
ریدایریس یکی از نرم افزارهای OCR قدرتمند و قدیمی به شمار می رود که رابط کاربری ساده ای دارد. ریدایریس از فرمت های مختلفی پشتیبانی می کند و با کمک آن می توان عکس را به فایل متنی قابل ویرایش تبدیل کرد. البته، با وجود پشتیبانی از زبان فارسی و امکان استخراج متن از عکس، خروجی در خود برنامه ی Readiris PDF صحیح نمایش داده نمی شود؛ اما با کپی محتوا و واردکردن آن به فایل ورد می توانید متن را مشاهده کنید؛ هرچند فواصل بین کلمات ممکن است در مواردی نامرتب باشد.
با برنامه ی Readiris PDF همچنین می توان فایل ها را مستقیم از اسکنر دریافت کرد و متن را از آن ها استخراج کرد. این برنامه با زبان های غیر انگلیسی سازگاری بهتری دارد. در نهایت کاربر می تواند متن استخراج شده را در گوگل درایو، وان درایو یا دراپ باکس یا فضای ذخیره سازی محلی ذخیره کند.
Adobe Acrobat Pro
دیگر برنامه ی پیشنهادی، اپلیکیشن Adobe Acrobat Pro است که نسخه ای قدرتمند و حرفه ای با امکانات بسیار گسترده تر از محصولات شرکت Adobe محسوب می شود که امکان ویرایش، ساخت، مدیریت فایل های متنی، پرینت و حتی استخراج متن را فراهم می کند. این برنامه از زبان فارسی پشتیبانی ندارد و فارغ از آن، فناوری OCR برنامه ی Adobe Acrobat Pro فقط در نسخه ی پولی برنامه ارائه می شود.
سایت ها و ابزارهای آنلاین تبدیل عکس به متن
بسیاری از ابزارهای تبدیل عکس به متن به صورت اپلیکیشن تحت وب دردسترس قرار دارند؛ بنابراین، فرقی نمی کند که از چه دستگاهی استفاده می کنید، گوشی یا لپ تاپ یا کامپیوتر رومیزی؛ درهرصورت می توانید ازطریق وب به آن ابزار فایل ارسال کنید و متن دلخواه را استخراج کنید.
گوگل درایو
گوگل درایو در اصل سرویس ابری شرکت گوگل است که با هدف ذخیره سازی فایل های مختلف و به خصوص بکاپ گوشی توسعه یافت؛ اما رفته رفته ابزارهای مختلفی به آن اضافه شد تا بخشی از کارهای کاربر را به عهده بگیرد. یکی از ابزارهای کاربردی که در گوگل درایو ارائه می شود، گوگل داکس (Google Docs) نام دارد.
از گوگل داکس می توان برای استخراج متن از عکس کمک گرفت. بدین ترتیب، عکس مدنظر را یا با گوشی اسکن کنید یا آن را به گوگل درایو منتقل کنید. سپس با بازکردن گوگل درایو روی فایل مدنظر کلیک راست کنید و از منوی بازشده روی Open with بروید و گزینه ی Google Docs را انتخاب کنید. اکنون با کمک فناوری OCR عکس تبدیل به متن می شود و می توانید آن را ویرایش یا ذخیره کنید. خوشبختانه این ابزار از زبان فارسی نیز پشتیبانی می کند.
ابزار تبدیل تصویر به متن مبتنی بر ChatGPT
درحال حاضر بسیاری از ما بخشی از کارهای خود را جسته گریخته با هوش مصنوعی و ابزار مبتنی به آن انجام می دهیم. یکی از ابزارهایی که در چت بات ChatGPT می توان به آن دسترسی داشت، ابزاری برای استخراج متن از عکس است. فقط باید ابزار مربوطه را باز کنید، عکس دلخواهتان را بارگذاری کنید و با پرامپت Extract the text from this image یا convert this text to .docx، متن را از دل تصویر بیرون بکشید.
خوشبختانه ابزار تبدیل متن به عکس هوش مصنوعی در چت بات ChatGPT از زبان فارسی پشتیبانی می کند و می توانید با ارسال عکس یا پی دی اف و اسکرین شات، متن های مدنظر را استخراج یا حتی خلاصه کنید. امکان نصب برنامه ChatGPT روی گوشی نیز وجود دارد؛ اما در نظر داشته باشید که برای استفاده از آن به ابزار تغییر آی پی نیاز خواهید داشت.
وب سایت Texti.fyi
وب سایت Texti.fyi نیز دیگر پلتفرمی برای استخراج متن های غیر انگلیسی از عکس است که امکان جست وجوی متن ها از داخل فایل PDF را نیز فراهم می کند. برای تبدیل عکس به متن، فایل PDF یا عکس را در آن آپلود کنید، کمی صبر کنید تا متن خروجی آماده شود. حالا می توانید آن را کپی یا در قالب فایل docx ذخیره کنید.
سایت های ایرانی تبدیل عکس به متن فارسی
پلتفرم های ایرانی مخصوص برای تبدیل عکس به متن فارسی نیز در موارد متعددی وجود دارند که در ادامه دو نمونه از آن ها را معرفی می کنیم.
وبسایت Eboo.ir
وب سایت Eboo.ir امکان تبدیل عکس به متن و فایل PDF به Word را فراهم می کند. این پلتفرم به صورت رایگان برای متن های کوتاه کاربرد دارد؛ اما برای استفاده از تمام امکاناتش بهتر است اشتراک تهیه کنید، برای مثال، روش تبدیل جدول به متن قابل ویرایش در این پلتفرم به صورت رایگان دردسترس نیست. تبدیل عکس جدول های ساده به جدول قابل ویرایش در فرمت docx در روش رایگان به خوبی انجام می شود.
سایر امکانات این پلتفرم شامل اپلیکیشن و ربات تبدیل عکس به متن در تلگرام می شود تا درهرجایی به آن دسترسی داشته باشید.
وب سایت Scanify.ir
دیگر وب سایت ایرانی که امکان تبدیل عکس به متن را فراهم می کند Scanify نام دارد و مانند وب سایت قبلی با آپلود فایل دلخواه در آن می توانید خروجی متن را دریافت کنید. متن استخراج شده در این پلتفرم به صورت یک پاراگراف پیوسته نمایش داده می شود و فرمت متن اصلی را حفظ نمی کند.
ابزارهای متفاوتی برای تبدیل عکس به متن وجود دارند که به کمک آن ها می شود از زحمت تایپ مجدد متون کم کرد؛ اما فقط برخی از آن ها با زبان فارسی سازگاری دارند. با این حال، مشکل بعدی سازگاری با زبان فارسی، توانایی تشخیص شکل ها و جداول در دل متن است که تقریباً کمتر برنامه ای ازپس آن برمی آید یا شاید خروجی آنچنان که باید، راضی کننده نباشد.
منبع: زومیت