ترفند. معرفی و آموزش کار با Google OCR For Persian Blinds نسخه نهایی

با سلام و عرض ادب به همراهان وبسایت نابینایان شرکت پکتوس، پایگاهی تخصصی با رویکرد فناوری اطلاعات برای نابینایان در ایران.

همونطور که بسیاری از نابینایان در فضای مجازی در جریان هستند، روز گذشته اول آبان، برنامه Google OCR For Persian Blinds نسخه نهایی ۱٫۰
توسط وبگاه گوش کن، محله نابینایان ایران
منتشر شد.
با تماس هایی که روز گذشته با شرکت گرفته شد، لازم دیدیم در ترفند امروز، توضیحاتی رو در خصوص نحوه ی عملکرد و چگونگی کار با این برنامه، در ساده ترین شکل ممکن خدمتتون عرض کنیم.

 

مقدمه

برای ما نابینا ها، OCR از نون شب واجب تره. فکر کن در یه موقعیتی هستی که تنها زندگی می کنی یا دم دستت کسی نیست که نوشته ها رو برات بخونه. یه کتابو باید برای یه آزمون نزدیک مطالعه کنی. یه نامه از بانک برات می‌آد که بهت خبر می‌ده قسط وامت عقب افتاده. از دادگاه یه احضاریه برات میآد. همه ی اینا رو که نمیشه آدم برای خوندنشون از در و همسایه و دوست و آشنا کمک بگیره. اصلاً خیلی از مکتوباتِ دور و برِ آدم هم ممکنه باشند که جنبه ی خصوصی داشته باشند و شما دلتون نخواد کسی از محتواشون خبردار بشه. در این جور مواقع، تنها چیزی که به داد شما میرسه همون تکنولوژیِ OCR که بالاتر اسمشو آوردیم.
این ابزار، به شما این کمکو می کنه که یه عکس از نوشته رو به کامپیوتر بدین و یه فایل word تحویل بگیرین و با NVDA, JAWS یا هر صفحه خوانِ دیگه ای که دلتون می خواد، اونو مطالعه کنید.
برای انگلیسی و خیلی از زبون های دیگه، سال ها است که این تکنولوژی طراحی شده و نابینا ها در کشور های دیگه شاید بیش از دو سه دهه است که دارند از این ابزار استفاده میکنند اما در مورد زبان فارسی، ما هنوز یه ابزار قابل اعتماد پیدا نکردیم. یه چند تا نرم افزار در بازار داخلی داره با قیمت های نجومی به فروش می رسه که هیچ کدومشون اون قدری که باید، قابل اعتماد نیستن.
منظور از قابل اعتماد بودن در خصوص نرم افزار های OCR اینه که بتونند عکس هایی رو که ما بهشون می دیم، با درجه ی اعتمادِ نود درصد به فایل های الکترونیکی تبدیل کنند و میزان خطاشون در این زمینه کم باشه.

معرفی برنامه

تقریباً یه دو سالی می شه که حضرت Google، در راستای فراهم کردن دسترسی عده ی بیشتری از ساکنان کره ی زمین به تکنولوژی ها، اومده یه ابزار OCR هم در اختیار کاربرانش گذاشته.
ابزاری که شما می تونید به وسیله ی اون، فایل های PDF, JPG و هر فرمت عکس دیگه ای رو به word تبدیل کنید.
این OCR به عنوان یکی از ابزار های بخش Google Drive تعبیه شده.
به این معنا که شما ابتدا باید فایل های خودتون رو در Google Drive upload کنید تا بعد بتونید روش قرار بگیرید و به کمک ابزار هایی که در منوِ راست کلیک اون فایل قرار گرفته، اونو OCR کنید.
با توجه به طراحی های عجیب غریبِ صفحات گوگل و محدودیت هایی که در این راه قائل شده، این کار برای ما یه قدری دشوار می شه.
برای اجتناب از همین دشواری ها، دوستانی در سایت
«گوش کن»
گرد هم اومدند، یه پولی روی هم گذاشتند و از یه برنامه نویس خواستند تا یه نرم افزاری براشون طراحی کنه که مجبور نباشند همه ی این مراحلو به صورت دستی طی کنند و با این دشواری ها مواجه بشند.
حالا نرم افزاری طراحی شده که اسم اونو گذاشتن «Google OCR for Persian Blinds» و از طریق
همین سایت
در اختیار بقیه ی نابینایان ایران هم قرارش دادند.
کاری که این برنامه می کنه اینه که با نصبش، شما دیگه نیازی ندارید خودتون مستقیماً فایل هاتون رو روی گوگل درایو بارگذاری کنید و به صورت دستی دستور تبدیل رو به OCR بدید.
به علاوه، Google OCR یه محدودیت هایی هم داره که این برنامه، اون محدودیت ها رو از میون برداشته.
محدودیت هایی نظیر این که شما در یک نشست، بیش از ده صفحه نمی تونید به Google OCR فایل بدید یا این که حجم فایل هایی که بارگذاری می کنید باید یه حجم مشخصی داشته باشه.
در برنامه ای که توسط خود هم نوعانمان طراحی شده، حتی اگه فایل های چند صد صفحه ای هم بهش بدید، برنامه خودش اون فایل رو به فایل های ده صفحه ای تبدیل می کنه و ده صفحه ده صفه روی سِروِر بارگذاری می کنه و در نهایت، یه فایل به عنوان نتیجه به شما می ده که مجموع اون ده صفحه هایی میشه که روی درایو بارگذاری و OCR کرده.
حالا بد نیست ببینیم روش کار با این برنامه چطوریه.

آموزش راه اندازی و کار با نرم افزار Google OCR For Persian Blinds نسخه نهایی

اگه برنامه رو ندارید و می خواهید دانلودش کنید، می بایست به
این لینک
مراجعه کنید.
از طریق لینک فوق، می تونید آخرین نسخه ی برنامه رو دانلود کنید.
برای این که بتونید از این ابزار استفاده کنید حتماً باید یه حساب Google داشته باشید.
اگه ایمیلتون در سایت Gmail ثبت شده، شما در واقع حساب گوگل رو دارید و نیاز به ساختنش وجود نداره.
اما اگه حساب گوگل ندارید، برای ساختنش می تونید از فرمی که در
این آدرس
قرار گرفته، استفاده کنید.
اگه درست نمی دونید که فرم رو چطور باید پر کنید و Gmail رو چطور باید بسازید، از راهنمایی که در
این لینک
وجود داره استفاده کنید.

حالا فرض می کنیم شما حساب گوگل دارید و می خواهید از برنامه استفاده کنید.
کافیه اونو نصب کنید و از روی میانبری که روی دسکتاپتون ایجاد کرده، اجراش کنید. بعد از اجرا، اگر اولین باره که دارید برنامه رو استفاده می کنید، از شما نام کاربری و رمز عبور ایمیلتون خواسته می شه، چرا که برنامه، برای این که بتونه کار کنه نیاز به این داره که به ایمیل شما وصل بشه.
بعد از این که این اطلاعات رو وارد کردید، صفحه ی مرورگر پیشفرض شما که حالا می تونه internet explorer, mozzila firefox یا Google Chrome باشه، باز خواهد شد و صفحه ای براتون به نمایش در میاد با این مضمون که از طرف Gmail به شما اطلاع خواهد داد که یه برنامه قصد داره از حساب گوگلِ شما استفاده کنه. آیا این اجازه رو بهش می دید یا نه؟
شما می تونید با زدن Enter روی دکمه ی allow یا اجازه می دهم، این امکان رو برای نرم افزاری که نصب کردید ایجاد کنید که از حساب گوگلِ شما استفاده کنه.
بعد از این که مسائل امنیتی به سر انجام رسید، برنامه ی «Google OCR for Persian Blinds» باز خواهد شد و دیگه می تونید از اون استفاده کنید.

حالا ببینیم چطور می تونیم از این برنامه استفاده کنیم؟
با دکمه ی Tab که در پنجره ی برنامه حرکت کنید، چند تا گزینه رو مشاهده خواهید کرد.
اولین دکمه ای که در برنامه تعبیه شده، گزینه ای است با اسم «انتخاب فایل PDF».
این گزینه رو که انتخاب کنید، کادر محاوره ایِ Brows براتون باز می شه و می تونید فایل pdf کتابی رو که رو هاردتون دارید بهش معرفی کنید.
اگه چیزی که میخواید تبدیل بشه، با فرمت JPG باشه و نه PDF, می تونید از دکمه ی دوم یعنی «انتخاب تصویر ها» استفاده کنید. بعد از این که با استفاده از هر کدوم از این دو دکمه، فایل مورد نظر رو انتخاب کردید، با tab حرکت می کنید تا به گزینه ی «شروع» برسید. با زدن دکمه ی شروع، اول فایل ها به شکلی که لازمه روی درایو شما بارگذاری می شه و بعد، کار تبدیل آغاز می شه. بسته به کیفیت فایلی که به گوگل می دین و سرعت اینترنت شما، مجموعه ی این کار ها، یه زمانی رو از شما خواهد گرفت. اما از اونجا که بعد از زدن دکمه ی شروع، شما دیگه قرار نیست هیچ کاری انجام بدید، می تونید پنجره رو minimize کنید و برید سراغ سایر کار هاتون.
برنامه با استفاده از یه سری بوق، می تونه روند انجام کار رو به شما گزارش بده.
بعد از این که کار تمام شد، صفحه ای براتون نمایش داده میشه که میزان حجم رد و بدل شده و همینطور تعداد صفحاتی که با موفقیت تبدیل شدن رو براتون اعلام می کنه.
بعد از این مرحله هم کادری نمایش داده می شه که شما می تونید در اون، اسم فایل و مکان ذخیره سازی اون رو مشخص کنید. با ذخیره ی فایل، متن اون هم باز می شه و شما می تونید در همون موقع مطالعه اش کنید.
البته فایل ذخیره شده، با بستن اون صفحه هم از بین نمیره و در اون مکانی که مشخص کردید باقی خواهد موند.

نکاتی چند در باره ی امکانات منو برنامه

اول: در منو فایل، گزینه ای با نام «رفتن به پس زمینه» مشاهده می شه که به شما این امکانو میده که برنامه رو در حالی که داره به کارش ادامه میده، مخفی کنه.
برای مثال: شما اگه یه کتاب دویست صفحه ای رو برای تبدیل به برنامه بدید، این عملیات ممکنه چیزی حدود دو ساعت طول بکشه. شما بعد از شروع عملیات می تونید از این برنامه استفاده کنید که برنامه بره به پس زمینه و شما بتونید به بقیه ی کاراتون برسید.

دوم: گزینه ی دیگه ای هم در همین منو وجود داره با نام «خروج و لغو مجوز» که این امکانو به شما میده علاوه بر این که برنامه رو می بندید، مجوز استفاده ی برنامه از حساب گوگلتون رو هم ازش بگیرید.
این در مواقعی به درد شما می خوره که میخواید با یه حساب دیگه از برنامه استفاده کنید.

سوم: در منو تنظیمات گزینه هایی قرار گرفته که در بیشتر مواقع نیاز به تغییر نداره. به طور مثال، اولین گزینه، گزینه ای است به اسم «انتخاب تعداد صفحه در هر قسمت».
این گزینه، به شما این امکانو میده مشخص کنید که وقتی فایلتون چندین صفحه داره، این فایل وقتی قراره به فایلای کوچیکتر تقسیم بشه، این فایلای کوچیک تر چند صفحه ای باشند.
یا مثلاً گزینه ی دیگه ای رو می بینید به اسم «فرمت فایل خروجی» که به شما این امکانو میده که از بین txt و docx، یه گزینه رو انتخاب کنید. در قسمت تنظیمات پیشرفته هم شما می تونید تعیین کنید در مواقعی که خطا رخ میده، نرم افزار چند بار مجدداً تلاش بکنه تا دوباره صفحه ی خطادار رو تبدیل کنه و این که قبل از هر تلاشِ مجدد، چند ثانیه صبر کنه.

چهارم: در منوِ دسترسی امکاناتی در نظر گرفته شده مثل «اعلام درصد تغییر با بیپ» که همون موضوعیه که بالاتر هم در موردش صحبت کردیم. یا این که صفحه خوان ها، روند کار رو به شما گزارش بدند یا نه. یا وقتی برنامه داره در پس زمینه اجرا میشه، آیا روند کار به شما گزارش داده بشه یا نه.
این ها گزینه هایی بود که ما در منو ها در اختیار داشتیم و لازم بود باهاشون آشنا بشیم.

چند توصیه لازم

اول: کیفیت تصویری که شما به نرم افزار میدید، طبق چیزی که خود گوگل در نظر گرفته، باید حداقل ۳۰۰ DPI باشه یا بیشتر. اگه کیفیت تصویر فایل شما کمتر از این میزان باشه، کیفیت تبدیل نیز چندان جالب نخواهد بود.

دوم: این نکته رو در نظر داشته باشید، نتیجه ای که از تبدیل فایل ها حاصل میشه، به کیفیت فایل عکس یا PDF که به برنامه میدین بستگی داره و نه این برنامه. اگه کیفیت تبدیل خوب نبود، مشکل از این برنامه نیست قطعاً.
این برنامه فقط دسترسی شما به Google OCR رو تسهیل می کنه و تأثیری در کیفیت تبدیل فایل نداره.

سوم: این مسئله رو حتماً و مؤکداً در نظر داشته باشید، گوگل این امکان رو برای استفاده ی خونگی و معمولی در اختیار کاربرا قرار داده و اگر شک کنه که شما دارید به طور غیر عادی از برنامه استفاده می کنید، ممکنه که حساب شما رو مسدود بکنه. در واقع یه جورایی میشه گفت استفاده از چنین برنامه ای، از نظر گوگل برای کاربرا قانونی به حساب نمیآد.
بنا بر این، تا میتونید سعی کنید از تبدیل های غیر ضروری خود داری کنید.
همچنین برای این که سو استفاده ای از این برنامه صورت نگیره و گوگل به کلی مسدودش نکنه، سعی کنید از انتشارش در بین افراد بینا، جداً خودداری کنید. ما تا جایی که میتونیم باید تلاش کنیم که همه چیز از نظر گوگل عادی و طبیعی به نظر برسه و ذره ای شک نکنه که یه فعالیت غیر عادی در هر کدوم از حساب هایی که استفاده می کنیم اتفاق می افته.

چهارم: اگه میخواید یه کتابی رو که به شکل کاغذی در اختیارتونه با استفاده از این OCR تبدیل کنید، باید ابتدا اونو به کمک یه اسکنر، اسکن کنید.
نرم افزار های زیادی هستند که می تونند در این راه شما رو کمک کنند که «windows fax and scan» یکی از اون برنامه ها است که از قضا با خودِ ویندوز هم نصب میشه و کار باهاش هم بسیار ساده است.
اگه از نتیجه ی کار با این برنامه راضی نیستید می تونید از برنامه ی دیگه ای به نام «ArcSoft photo studio» استفاده کنید که اون جاهاییش که ما لازم داریم، تقریباً دسترسپذیره.

در پایان لازم می دونیم از افرادی که به هر نحوی در تهیه و انتشار این برنامه دستی داشتند تشکل کنیم و ابراز امیدواری کنیم که کیفیت کار Google OCR هر روز بهتر از دیروز بشه تا ما بتونیم تبدیل هامون رو با نتایجی قابل اعتماد تر در اختیار داشته باشیم.
امید است که این امکان بتونه سر سوزنی میزان دسترسی ما رو به منابع اطلاعاتی، آسون تر کنه.

11 دیدگاه دربارهٔ «ترفند. معرفی و آموزش کار با Google OCR For Persian Blinds نسخه نهایی»

  1. سلام و درود بر شما که این آموزش رو در قالب طرفند در اختیار ما قرار دادید چند سؤال دارم اول این که باید وقتی خود google OCR رو نصب کردیم آیا هم زمان بااون باید NET Framework 4.0 رو هم نصب کرد سؤال دوم این فایلی که تبدیل میشه کجا ضخیره میشه و سؤال آخر در حین تبدیل از حجم اینترنتمون هم آیا استفاده میشه یا نه به هر حال ممنونم بابت این آموزش عالی که من یکی واقعاً خیلی بهش نیاز دارم و خدا کنه بتونم با این آموزش منابعی رو که واسه پایان نامهم نیاز دارم و اکثرش هم pdf یا jpg هستند رو با کمک این نرم افزار تبدیل کنم روزتون خوش و خدا نگه دار

    1. سلام احمد عزیز. در خصوص سؤال اول شما پاسخ مثبته. شما باید این برنامه رو هم داشته باشید. البته ظاهراً برنامه این قابلیتو داره که اگه dot net framework رو روی سیستمتون پیدا نکرد، خودش دانلود کنه. فایل تبدیل شده هم دقیقاً در همون پوشه ای که فایل اصلیتون واقع شده، ذخیره می‌شه. قطعاً چون آپلود و دانلود صورت می‌گیره، در طول روند کار، از حجم اینترنت شما هم استفاده خواهد شد. موفق باشید.

  2. سلام و خدا قوت من مشکلم در زمینه اسکن کردن یک چیزی مثل فیش آب و برق یا چیزی شبیه این هاست فرمودید با این برنامه «windows fax and scan» یا نرم افزار دیگه چطوری کار کنم دوربین لب تاپ آیا این عکس رو می گیره و چطوری دقیقا این کار رو میشه توضیح بدید یا اسکنر لازم هست برای این کار و کار با اونها رو چطوری باید یک نابینا به کار بگیره متشکر

    1. سلام سجاد جان. البته که با تکنولوژی های امروز، کاغذ هایی مثل فیش آب و برق و تلفن زیاد به کار آدم نمی‌اد. چرا که همه ی اطلاعات مندرج روی فیش هایی از این دست، یا تلفنی، یا اینترنتی قابل دسترسه. ولی به هر حال، دوربین های معمولی زیاد کیفیت خوبی رو در اسکن نوشته ندارند. بنا بر این، نتیجه خیلی مطلوب نخواهد بود. به خصوص که با دوربینِ لپتاپ انجام بشه که دیگه بدتر. بهتره اگه میخواید چیزی رو تبدیل کنید، از اسکنر برای اسکن کردنش استفاده کنید.

  3. سلام از لطف شما تشکر میکنم من همه را مطالعه کردم اگر اجازه بدید این نکته را هم بگم اگر آنتی ویروس کسبر روی کامپیوتر دارید حتما exit کنید چون پیغام خطا میده از تیم مدیریت پکتوس تشکر میکنیم ارادتمندم

  4. سلام مجدد من ترس از کار یعنی خوب بگم نگرانی از نتونستن کار با اسکنر رو دارم لطفا میشه یک اسکنر قابل قبول و دسترس پذیر برای ما با حدود قیمت بفرمایید و کمی هم طرز کارش را متشکرم.

    1. سلام جناب نبیلو. ببینید در بحث اسکن کردن، درسته که کیفیت اسکنر بسیار تعیین کننده است اما طرز کار اسکنر ها که فرقی با هم ندارند. شما هر اسکنری که تهیه کنید، مجبور هستید برای کار باهاش از یک نرم افزار واسط استفاده کنید. در حقیقت این، نرم افزارِ واسط شما و اسکنره که باید دسترسپذیر باشه و الا اسکنر که به خودی خود کاری براتون انجام نمی ده. اما به هر حال اگه دنبال اسکنر هایی برای اسکن کردن کتاب هستید می تونید سراغ plustech optic book، مدل های ۳۶۰۰ ۳۸۰۰ ۴۶۰۰ و ۴۸۰۰ رو از اسکنر فروش ها بگیرید. اگر نخواین هزینه ی بالایی بپردازین، بیشتر اسکنر هایی که در بازار موجوده و قیمتی معادل ۲۰۰ تا ۳۰۰ تومن داره به نسبت نتیجه ی رضایت بخشی رو از اسکن در اختیار شما خواهد گذاشت.

  5. سلام شرمنده منظور شما رو متوجه نشدم از نرم افزاره های واسط دسترس پذیر ببینید یک نامه فدایت شوم اومده من میخام pdf بکنم این برگه رو خوب حالا اسکنر هم خریدم الان باید چکار کنم دقیقا این برگه رو میگذارم تو اسکنر حالا فرمان اسکن میدم بهش از کامپیوتر نه تا اینجا درست شد حالا من فایل به دست اومده را باید بدم گوگل پپرژن بلایند برام به صورت یک فایل نوشتاری در بیاره که با کامپیوتر بخونمش مگه این شکلی نیست حالا این نرم افزار واسطه این وسط نقشش چیه من نمی گیرم بعد روش اسکن چطوری هست برگه رو بگذارم تو دستگاهاز روی دستگاه باید دکمه و تنظیمات اسکن رو میزنم یا از روی کامپیوتر تشکر

    1. جناب نبیلو عزیز. از اونجایی که این ابهام شما، شاید سؤال خیلی از کاربران باشه، ترفند یکشنبه همین هفته رو به چگونگی اسکن گرفتن به وسیله یکی از نرم افزار های دسترس پذیر رو توضیح خواهیم داد.

  6. من یکی از روشن دلانی هستم که همیشه مشکل خواندن فایلهای pdf فارسی را داشتم و از شما و تمام کسانی که در ساخت این محصول و دیگر نرم افزار هایی که برای زندگی بهتر نابینایان و کم بینایان ساخته میشود کمال تشکر را دارم و همکنون نیازمند آشنایی بیشتر با کارکردهای این نرم افزار هستم. همه شما را به خداوند بزرگ میسپارم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

چهارده − 3 =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *