آسیب ها یا تروما های چشمی یکی از مهمترین مشکلات اجتماعی بوده و هر ساله نیم میلیون نفر در جهان بر اثر این آسیب ها نابینا می شوند.
رایج ترین آسیب های چشمی و اقدامات فوری برای هریک
متاسفانه خیلی از این صدمات حین کار رخ داده و ناشی از بی احتیاطی و یا ایمنی پایین کار بوده. به قول معروف “پیشگیری بهتر از درمان است”، پس تا می توانید با رعایت نکات ایمنی از این نوع اتفاقات پیشگیری کنید.
ترومای چشمی به چه معناست؟
ترومای چشم (آسیب های چشمی) به آسیب ناشی از ضربه مستقیم به چشم اشاره دارد. تروما می تواند نه تنها چشم، بلکه منطقه اطراف آن، از جمله بافت مجاور و ساختار استخوانی را تحت تاثیر قرار دهد. تروما انواع مختلفی دارد، از آسیب های جزئی گرفته تا موارد وخیم اورژانسی. اما به این نکته توجه داشته باشید که برای هر نوع آسیب چشمی باید حتما به پزشک متخصص چشم مراجعه کنید. از شایع ترین آسیب های چشمی می توان به خونریزی چشم، خراش قرنیه، نفوذ اشیاء خارجی در چشم، ضربه به چشم، سوختگی شیمیایی چشم و…. اشاره نمود.
خونریزی چشم
خونریزی چشم در اثر پارگی رگ های چشم و در گاهی مواقع به دلیل ضربه های چشمی اتفاق می افتد. خونریزی چشم بسیار شایع بوده و می تواند در اثر آسیب های خیلی جزئی بروز کند. علائمی که با آن مواجه می شوید قرمز شدن ناحیه سفیدی چشم است. این عارضه چندان خطرناک نیست و به مرور زمان بهبود می یابد.
خراش قرنیه
یکی از دلایل رایج ساییدگی یا خراش قرنیه، ضربه به چشم و یا مالییدن چشم هنگامی است که جسم خارجی مثل شن و خاک در آن وجود دارد. ساییدگی قرنیه باعث سوزش چشم، حساسیت به نور، قرمزی و ریزش اشک می شود. اگر احساس می کنید چیزی در چشم تان وجود دارد و یا چشم تان خراش برداشته حتما به پزشک مراجعه کنید.
خراش ها همچنین می توانند چشم شما را به عفونت باکتریایی یا قارچی تبدیل کنند. انواع خاصی از باکتری ها و قارچ ها می توانند از طریق خراش وارد چشم شده و حتی باعث کوری شوند.
پزشک معمولا برای این تروما آنتی بیوتیک و پماد تجویز می کند. قطره های چشمی، استومینوفن ها و داروهای غیر استروئیدی نیز می توانند به کاهش درد کمک کنند. مشورت با پزشک متخصص بیماریهای قرنیه و خارج چشمی میتواند به شما در درمان این مشکل کمک کند.
نفوذ اشیاء خارجی در چشم
اگر حین حادثه چیزی داخل چشمتان رفت، خیلی زود به اورژانس مراجعه کرده و اصلا آن را نمالید و سعی نکنید آن شیء را از چشم تان خارج کنید. زیرا هرچه سعی و تلاش به خرج دهید فقط آسیب وارده به چشم تان را بیشتر خواهید کرد.
در اکثر موارد پزشک می تواند جسم خارجی را با بی حسی موضعی از چشم بیرون آورد. فقط در صورت امکان تا رسیدن به درمانگاه چشم خود را بسته نگه دارید.
ضربه به چشم
چشم های ورم کرده و کبود می تواند ناشی از ضربه های سنگین باشد، مانند برخورد توپ به چشم. بهترین راه درمان این نوع صدمات گذاشتن کیسه یخ روی محل آسیب دیده است. اما مراجعه به چشم پزشک را فراموش نکنید و برای اطمینان به صورت کامل معاینه شوید.
سوختگی شیمیایی چشم
موادی مثل اسیدها، قلیا ها و دیگر موارد ارگانیک شیمیایی مثل گاز های اشک آور می توانند باعث سوختگی شیمیایی چشم شوند.
سوختگی های شیمیایی ممکن است بصورت آسیب نقطهای به قرنیه، خونریزی زیر ملتحمه و یا سوختگی کامل قرنیه ظاهر شوند.
اگر به سوختگی شیمیایی چشم گرفتار شدید، قبل از مراجعه به پزشک فورا چشم تان را با آب شستشو دهید. بعد از آن پزشک با ماده ای مخصوص آنقدر چشم را شستشو می دهد تا PH آن به حالت نرمال برگردد.
سوالات متداول درباره ی انواع آسیب های چشمی
در ادامه آقای دکتر شاهرخ میلان متخصص چشم به سوالات شما در ارتباط با آسیب های چشمی پاسخ داده اند. در صورتی که پاسخ سوال خود را نیافتید، میتوانید در انتهای مقاله ثبت کنید.
ضربه ناخن به سفیدی چشم؟
معمولا خراشیدگی ناخن در سفیدی چشم جز قرمزی و تورم چیزی نداره ولی چون زیر ناخن کثیفه ما احتیاج به مصرف آنتیبیوتیک و قطره های ضد التهابی داریم و تمام ضربه ها باید تمام قسمتهای چشم داخل چشم بررسی بشه معمولاً تو سفیدی چشم مشکل زیادی پیش نمیاد.
ضربه به چشم کودک و قرمزی؟
ضربه به سفیدی چشم کودکان بسیار رایج هست. هرگونه ضربه به چشم کودک باید کاملاً بررسی بشه تمام قسمت های چشم بررسی بشه از لحاظ پارگی ها جابجاییها و مشکلاتی که ممکنه خطرناک باشه یا خطری نداشته باشد.
ضربه به چشم و قرمزی و آبریزش؟
معمولاً ضربه به چشم دچار خراشیدگی و آبریزش میشه به طوری که حتی شخص نمی تواند حتی چشماش رو باز کنه این خراشیدگی اگر که در ناحیه سیاهی چشم یا قرنیه باشد به شدت نیاز به فوری و پانسمان آن داره و استفاده از قطرههای آنتیبیوتیکی دارد.
ضربه به چشم و تاری دید؟
معمولا ضربه به چشم در صورتی که در سطح قرنیه یا سیاهی چشم باشه و و در مرکز دید باشه حتماً تاری دید می دهد بعضی ضربهها آستیگمات القایی ایجاد میکنند که ممکنه بمونه یا حتی با دارو بتوان از بین برد ولی ضربه های دیگری داریم که حتی شبکیه و ماکولا رو درگیر میکنه که در این موارد نیاز است که کارهای درمانی چشم پزشکی انجام شود.
درمان خانگی ضربه به چشم؟
در ضربه مراقبت خانگی نداریم یعنی حتما باید مراجعه داشته باشیم بعد از اینکه اطمینان پیدا کردیم به دستور پزشک گوش بدیم مثلاً دو روز حمام نریم نریم استفاده از قطره ها در ساعت خودش و هرگونه قرصی که داده باید مصرف کنیم و مضایقه از انجام آن نکنیم.
مراقبت از چشم بعد از ضربه؟
گاهی بعد از ضربه ای که به چشم و خراشیدگی ایجاد شده ما یک پدیده زخم راجعه ی قرنیه داره یعنی اینکه یک سال و حتی ۶ بعد دو سال بعد چهار سال بعد مجدداً همان ناحیه خراشیده میشه بدون هیچ ضربهای به علت اینکه آن ناحیه ترمیم خوبی نشده و مجدداً دچار سوزش و آبریزش میشه که در این موارد باید به چشم پزشک مراجعه کنند ممکنه پانسمان قطره بخواهد و در مواقعی هم با لیزر سطح قرنیه که به اصطلاح ناصاف شده ما بازسازی کنیم.
منبع: اقتصاد آنلاین.