مروری بر وضعیت نابینایان و کم بینایان در آلمان

نویسنده: Peter Brasse

منبع نسخه ی انگلیسی: سایت رسمی شورای ملی نابینایان و کم بینایان آمریکا

مترجم: محسن غلامی

منبع نسخه ی ترجمه شده: محله ی نابینایان

یادداشت سردبیر

پیتر براس یک معلم اخیرا بازنشسته شده هنرستان است و سومین دوره چهار ساله ایست که در هیأت مدیره اتحادیه نابینایان و کمبینایان آلمان حضور دارد.

مقدمه

تقریباً 155,000 نابینا و 500,000 تا 600,000 کمبینا در آلمان زندگی می کنند. اما این تنها یک برآورد ناقص است. دلیلش هم این است که بعد از جنگ جهانی دوم، هیچ آمار دقیقی از هیچ مؤسسه ای که کار سرشماری را انجام می دهد، در خصوص معلولین، در دسترس نیست.

تعداد قابل توجهی از جمعیت نابینا و کمبینا 60 سال یا مسن تر هستند. تباهی لکه زرد مرتبط با سن، آب‌سیاه و نوعی دیابت که بر روی بینایی اثر چشمگیری می گذارد از علل عمده از دست دادن بینایی در میان این شهروندان مسن می باشد.

تحصیل و آموزش

طبق سنت، کودکان و نوجوانانی که نابینا بودند یا بینایی کمی داشتند، در مدارس ویژه آموزش می دیدند. در دهه 1960 تعداد رو به افزایشی از مدارس متوجه نیاز های متفاوت دانشآموزان کم بینایشان و تمرکز بر به کار گیری باقیمانده بینایی شان شدند. اواخر دهه 1970 اولین تلاش ها در آموزش تلفیقی دیده شد. در طول بیست-25 سال پس از آن والدین علاقه مند و تعداد رو به رشدی از معلمان افراد دارای آسیب بینایی مجبور شدند که برای به دست آوردن کارکنان و منابع اطلاعاتی جهت رسیدن به هدفشان دست و پنجه نرم کنند. پس از اینکه آلمان در سال 2009 معاهده سازمان ملل راجع به حقوق دارای معلولیت را تصویب کرد، دیدگاه آموزش تلفیقی قدرت بیشتری یافت. اما به دلیل محدودیت های مالی و کمبود متخصصین آموزش دیده، برای دستیابی به اهداف مورد نظر ما هنوز راه درازی را باید بپیماییم.

بر اساس پیشرفتهای پزشکی در 2 تا 3 دهه ی اخیر، تعداد کودکان دارای چند معلولیت در حال افزایش بوده و متاسفانه بخش عمده ای از آنها دارای معلولیت بینایی نیز هستند.

استخدام

همانند بیشتر کشور های توسعه یافته، در آلمان تنها حدود 30-35 درصد از جمعیت نابینا و کمبینای دارای سن لازم برای استخدام، واقعاً صاحب شغل درآمد دار هستند. در 20-30 سال اخیر، توسعه سریع تجهیزات خودکار و رباتیک، سلی از فرصت های شغلی را پیش روی جوانان نابینا قرار داده است. این موضوع، به خصوص راجع به مشاغل بی نیاز از تحصیلات دانشگاهی صدق می کند. برای وکلا، اقتصاد‌دانان، معلمین، روانشناسان، مددکاران اجتماعی و متخصصین کامپیوتر، همچنان بازار کار دارای فرصت های شغلیست. اما روند افزایشی ماشینی شدن و پیشرفت پر شتاب فناوری اطلاعات، باعث نگرانی می گردد. نظارت بر اجرای قوانین دسترس‌پذیری وبسایت ها، نرمافزار های کامپیوتری و مبایلی متأسفانه آنقدر که در ایالات متحده امریکا و اسکاندیناوی سختگیرانه است، در آلمان مورد توجه قرار نمی گیرد.

این قوانین تنها دولت و ادارات وابسته را پوشش می دهد. بخش خصوصی هنوز از هرگونه مقررات دسترس‌پذیری مصون مانده است. مصوبه اخیر اتحادیه اروپا میتواند تا حدودی این وضعیت را جبران نماید.

تسهیلات ویژه معلولیت در محل کار، از طریق بودجه دولت در دسترس می باشد. خرید نمایشگر های بریل، صفحه خوان ها و سخت افزار ها و نرم افزار های مشابه با بودجه ای که از طرح سهمیه بندی فراهم میشود، امکانپذیر است. این فرایند گاهی ممکن است زمانبر باشد. این موضوع می تواند شغلی را به مخاطره بیندازد. طرح سهمیه بندی آلمان، هر شرکت یا تجارتی که دارای 20 کارمند یا بیشتر است را موظف کرده تا پنج درصد از نیروی کارش را به اشخاص معلول اختصاص دهد. اگر این سهمیه تکمیل نشود، جریمه های مربوطه اعمال می گردد.

مشارکت های فرهنگی و اجتماعی

مجتمع های عمومی همچون تالار های شهری، تئاتر ها و استخر های شنا غالباً دسترس پذیر هستند. با این همه، اغلب نشان های مخصوص اشخاص دارای آسیب بینایی و علائم برجسته کف پیاده رو به میزان کافی وجود ندارد. کمتر از نیمی از تمام چراغ های راهنمایی مجهز به راهنمای شنیداری هستند. حمل و نقل عمومی در بیشتر شهر ها بسیار مناسب می باشد. در حالی که مناطق روستایی اکثراً کم برخوردار هستند.

شرکت در رأی‌گیری در تمامی سطوح با نمونه برگه های با چاپ درشت و علائم بریل دسترس‌پذیر شده است. معنی و کارکرد آنها همراه با لوح فشرده دیزی توضیح داده شده است. این تجهیزات بدون هزینه و به صورت خودکار در اختیار تمامی اعضای ثبت شده نهاد های همیار آنها قرار می گیرد. سایر افراد واجد شرایط میتوانند با درخواست، همین تجهیزات را دریافت نمایند. اشخاص واجد شرایط برای فراهم کردن امکان شرکت در فعالیت های روزمره ای که نیازمند استفاده از رایانه می باشد، قادرند از طریق نظام بیمه سلامت، کمک های مالی را جهت خریداری نمایشگر های بریل 40-حرفی، صفحه خوان ها، نرم افزار درشت نمایی و نرم افزار تبدیل فایلهای اسکن شده به متن (OCR)دریافت نمایند.

مصوبات اخیر مقرر می دارد، تمامی فیلم هایی که به هر میزانی از بودجه دولتی بهره می برند، باید دارای زیرنویس و توضیح صوتی باشند. در 2-3 سال گذشته معرفی یک برنامه برای هر دو نوع تلفن هوشمند (IOS) و اندروید که خدمات فیلم توضیح دار ارائه می دهد، بسیار موجب افزایش استفاده از فیلم در سینما ها گردیده است. رسانه عمومی، که سهم بزرگی در تهیه خدمات تلویزیونی دارد، تعداد پیوسته رو به افزایشی از محتوای دارای توضیح صوتی را در دسترس قرار می دهد. توضیحات صوتی برای اجرا های زنده و رویداد های ورزشی به آرامی در حال شکل‌گیریست.

بسیاری از روزنامه های محلی و منطقه ای به همراه شماری از مجله های ملی از طریق یک اشتراک دارای هزینه در برنامه های تلفن همراه قابل دسترس می باشد. چندین کتابخانه گویا و بریل برای اعضای نابینا، خدمات رایگان ارائه می دهند. در مورد کتابخانه ها، بخصوص در ارتباط با کتابهای بریل، باید گفت که تعداد عناوین تولید شده به طرز قابل توجهی کمتر از شمار عناوین موجود در آمریکای شمالیست.

کمک های مالی و سایر مزایا

برای جبران هزینه های مرتبط با نابینایی، این افراد مستمری ماهیانه دریافت می نمایند. میزانش متفاوت است. چون به صورت ملی مصوب نمی شود. 16 ایالت فدرال قانون خودشان را راجع به این مستمری وضع می کنند. تنها آنهایی که از نظر قانون نابینا محسوب می شوند، دریافت کننده گان مستمری هستند. تعریف نابینایی مطابق قانون در آلمان یک پنجاهم یا کمتر نسبت به توان بینایی عادیست.

در 5 ایالت فدرال، برای افراد دارای آسیب بینایی شدید، به شکل قابل توجهی، مستمری کمتری دریافت می کنند. تعریف آسیب بینایی شدید یک بیستم توان بینایی عادی می باشد.

نابینایان و اشخاص دارای آسیب بینایی شدید می توانند به صورت رایگان در سر تا سر آلمان سوار وسایل نقلیه عمومی شوند. استفاده شخص همراه یا یک سگ راهنما نیز رایگان می باشد. این مورد در مورد سفر راه دور با قطار نیز صادق می باشد. اما فرد نابینا لازم است بلیط خریداری کند.

خودرویی که به نام یک شخص نابینا ثبت شده تا زمانی که منحصرا در جهت بهره مندی فرد نابینا استفاده گردد، از مالیات های خودرو معاف می باشد. نابینایان و افراد دارای آسیب بینایی شدید شاغل، در سال پنج روز مرخصی بیشتر و همچنین از کمی کاهش در مالیات بر درآمدشان بهره مند می گردند.

علیرغم همه مزایا و خدماتی که در بالا گفته شد، ما هنوز به مشارکت کامل اجتماعی، سیاسی و فرهنگی در جامعه دست نیافته ایم و همین دلیلی بر وجود یک نهاد مردمی حامی قدرتمند ویژه افراد نابینا و کمبینا می باشد تا برای حقوقمان مذاکره کند و حمایت و یک‌پارچگی برابری را در میانمان فراهم آورد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

2 × 3 =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *