محققان دانشگاه ووهان چین در یافته های اخیرشان از روشی جدید برای درمان بیماری های مختلف چشم خبر دادند.
محققان چینی اظهار کرده اند، بیماران مبتلا به رتینوپاتی نابینا کننده ممکن است در آینده هنگامی که با روش جدید پروتئین حساس به نور (photosensitive protein) درمان شوند، بینایی خود را به دست آورند.
شن یین (Shen Yin) چشم پزشک بیمارستان رنمین دانشگاه ووهان و همکارانش یافته های اخیر خود را به صورت آنلاین در مجله «Signal Transduction and Targeted Therapy» منتشر کردند.
شن گفت، آزمایشات حیوانی انجام شده در این مطالعه نشان داده که استفاده از یک پروتئین جدید حساس به نور می تواند بینایی موش های نابینا را تا حدود ۳۰ درصد نسبت به انسان ها بهبود بخشد.
این تحقیقات برای اولین بار اثربخشی پروتئین حساس به نور جدید را در درمان بیماری های تخریب کننده شبکیه نشان می دهد و ایده جدیدی برای درمان بیماری های تخریب کننده شبکیه توسط علم اپتوژنتیک همراه با سایر ابزار های فنی ارائه می دهد.
این نشان دهنده یک پیشرفت در تحقیقات بیماری های عصبی شبکیه است که ممکن است برای تعداد زیادی از بیماران مبتلا به بیماری های ارثی چشمی مفید باشد.
شن اشاره کرد که «ورم رنگیزه ای شبکیه» نیز یک بیماری مزمن است که به نابینایی منجر می شود. ورم رنگیزه ای شبکیه (شبکیه آماس رنگیزه ای) یا رتینیت پیگمنتوزا بیماری ارثی است که باعث اختلال شدید بینایی می شود.
ورم رنگیزه ای شبکیه نام عمومی گروهی از بیماری های عمدتا وراثتی است که با از میان رفتن تدریجی پاسخ شبکیه، کاهیدگی شبکیه و نازک شدن رگ های آن و تجمع رنگیزه ها و محدود شدن میدان بینایی همراه است.
در مراحل اولیه فرد در شب دچار مشکل می شود و با پیشرفت بیماری دید فرد در روز هم کاهش می یابد. علت کاهش دید زوال تدریجی گیرنده های نوری شبکیه است.
شن بیان کرد: میزان ابتلا به آن حدود یک در هر چهار هزار فرد است و اثرات درمانی و پیش آگهی درباره آن بسیار ضعیف است که در نهایت می تواند باعث نابینایی شود و کیفیت زندگی بیماران را به طور جدی تحت تاثیر قرار دهد.
او گفت که بیش از ۲۰ میلیون نابینا در سراسر جهان وجود دارد و هیچ درمان موثری برای بیماری های ژنتیکی شبکیه از جمله رتینیت پیگمنتوزا که به نابینایی منجر می شود، در دسترس نیست.
او افزود که بیماران مبتلا به تباهی لکه زرد یا دژنراسیون ماکولا (Macular degeneration) نیز می توانند قبل از آتروفی دیررس شبکیه (late retinal atrophy) از این درمان بهره مند شوند.
شن و تیم او بیش از ۱۰ سال است که عمیقا در زمینه تحقیق، تحول و تشخیص بالینی و درمان بیماری های ژنتیکی چشم تلاش کرده اند و از فناوری های جدید برای تشخیص و درمان بیماری های چشمی ژنتیکی استفاده کرده اند.
آن ها اکنون در حال آماده شدن برای تاسیس یک مرکز ویژه برای بیماری های ژنتیکی چشم هستند.
منبع: باشگاه خبرنگاران