مروری بر جدیدترین امکانات برجسته نگار هوشمند نابینایان

حالا دیگر چهار سال است که از تولید اولین تبلت بریل ویژه نابینایان می گذرد. دستگاهی که اواخر اسفندماه سال ۱۳۹۶ توسط شرکت دانش بنیان پکتوس در ایران برای نابینایان تولید شد و سال ۱۳۹۷ با نام برجسته نگار هوشمند همراه روانه بازار شد. نیاز دانشجویان، دانش آموزان، فارغ التحصیلان و شاغلان نابینا به وسیله ای سبک و قابل حمل بدون نیاز به اتصال به رایانه و با بیشترین سهولت استفاده در اماکن مختلف، برای انجام اموری همچون: مطالعه، یادداشت برداری، تهیه متون و گزارش ها و… به صورت صوتی و بریل، از ضرورت های تولید این دستگاه در ایران است.

تهیه این محصول کاربردی برای نابینایان از سال ۱۳۹۷ با افزایش قیمت قطعات الکترونیکی و افزایش چندبرابری قیمت ارز، اگرچه برای بسیاری از آسیب دیدگان بینایی دور از دسترس شده است، اما آنها که در حال حاضر از برجسته نگار هوشمند استفاده می کنند، معتقد هستند  بروزرسانی هایی که اخیراً برای این تبلت بریل ویژه نابینایان ارایه شده است، قابلیت های آن برای نابینایان را افزایش داده است. بهبود منوی کاربری تنظیمات و امکان انتخاب خروجی هشت نقطه یا شش نقطه به دلخواه کاربر، پشتیبانی فایل خوان از کوتاه نویسی زبان انگلیسی در بخش خروجی بریل، تغییرات در خروجی بریل قرآن و اضافه شدن امکانات جدید به این نرم افزار، ارایه درایورهای جدید برای جاز سازگار با جاز ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲، به روزرسانی ادان NVDA سازگار با آخرین نسخه این صفحه خوان و ضبط یک خودآموز صوتی کامل برای معرفی کار با اپلیکیشن های مختلف برجسته نگار هوشمند و آموزش کار با برنامه های آن، از جمله بروزرسانی های جدیدی بوده است که اخیراً برای کاربران نابینا ارائه شده است.

برجسته نگار هوشمند ابزاری کاربردی برای یادگیری خط بریل

عباس که خود از نابینایان ساکن در استان سیستان و بلوچستان است، می گوید: در استان ما مجموعا ۶ دستگاه برجسته نگار که دو دستگاه آن در چابهار، یک دستگاه در هامون و ۳ تبلت بریل هم در شهر زاهدان هوشمند در حال استفاده است.

او اضافه می کند: این تبلت برای نوآموزانی که می خواهند خط بریل را یاد بگیرند بسیار مفید است و سلول های بریل الکترونیک بسیار با دوام تر از کاغذهای بریل است که با چندبار خواندن نوشته های آن پاک می شود.

عباس در ادامه اتصال این دستگاه به لپ تاپ و کامپیوتر را یکی دیگر از مزیت های آن عنوان می کند و می گوید: با درایورهای اخیر پوشش بهتری در زمان استفاده با رایانه وجود دارد و من برای تایپ و ویراستاری متن از برجسته نگار هوشمند استفاده می کنم.

وی در پایان با گله از مسوولان می گوید: انتظار داریم دولت مردان شرایطی را فراهم کنند تا تعداد بیشتری از این دستگاه ها در اختیار نابینایان در استان سیستان و بلوچستان قرار گیرد.

کاربرد مفید اتصال برجسته نگار هوشمند به کامپیوتر

مریم یکی دیگر از کاربران برجسته نگار هوشمند است. او که در تهران به عنوان مترجم فعالیت می کند می گوید: برای یادداشت برداری های روزانه و نوشتن در کلاس های دانشگاه از این دستگاه استفاده می کنم.

این مترجم یکی دیگر از کاربردهای مفید برجسته نگار هوشمند را اتصال آن به عنوان نمایشگر بریل به کامپیوتر مطرح می کند و می گوید: این اتصال این امکان را فراهم می کند که متون خود را به زبان فرانسه و انگلیسی مطالعه کنم.

مریم ادامه می دهد: از زمانی که قابلیت کوتاه نویسی انگلیسی به نت تیکر اضافه شده است، دیگر نیازی نیست دستگاه خود را به کامپیوتر متصل کنم.

این مترجم نابینا از اتصال مستقیم به وای فای و داشتن مرورگر اینترنت به عنوان یکی دیگر از قابلیت های جدیدی این دستگاه به نیکی یاد می کند و معتقد است که کاربردهای این تبلت را دوچندان کرده است.

برجسته نگار هوشمند ابزاری مفید برای پژوهشگران قرآنی

امیر که خود دانش آموخته رشته ادبیات عرب و از استفاده کنندگان نرم افزار قرآن برجسته نگار هوشمند است نیز می گوید: به نظرم، نگارش جدیدی که از نرم افزار قرآن در برجسته نگار هوشمند ارایه شده، بسیار از نسخه قبلی بهتر است. اضافه شدن امکان تشخیص جزء، حزب و صفحه، ضمن افزایش امکانات نرم افزار قرآن، کیفیت و کاربرد آن را بهبود زیادی بخشیده است؛ به ویژه آنکه مشخص شدن محدوده صفحات هم برای کسانی که کار پژوهش در قرآن را انجام می دهند و همچنین برای حافظان قرآن، امکان بسیار مفیدی است.

وی اضافه می کند: تا جایی که اطلاع دارم، تاکنون در قرآن های بریل این امکان وجود نداشته است. نرم افزار قرآن با امکاناتی همچون جستجو در آیات و سوره ها و ارائه همزمان ترجمه های فارسی و انگلیسی، همچنین مشخص کردن محدوده صفحات و جز و حزب به طور دقیق و نمایش علائم وقف و سجده که در نگارش جدید بریل به آن اضافه شده است، به نظر می رسد می تواند جانشین تمام قرآن های بریلی که تاکنون چاپ شده است بشود.

این تحصیل کرده رشته ادبیات عرب ادامه می دهد: در نسخه ویرایش ۲ برجسته نگار هوشمند، سرعت بالاآمدن ویندوز به زیر سی ثانیه کاهش یافته است. همچنین، یکی از خواسته های قدیمی کاربران هم جامه عمل پوشیده است. در این نسخه از برجسته نگار هوشمند، کاربران می توانند دستگاه را مستقیماً به شبکه وایفای متصل کنند و با استفاده از مرورگر Mozilla Firefox که در دستگاه گنجانده شده، وب گردی کنند. کاری که قبلاً فقط از طریق اتصال به صفحه خوان های JAWS و NVDA مقدور بود.

وی تاکید می کند:استفاده از اپلیکیشن VLC Music Player به عنوان نرم افزار پخش کننده صوت و تصویر هم از دیگر قابلیت هایی است که به برجسته نگار هوشمند اضافه شده است. همچنین کاربران از این به بعد می توانند منوی دستگاه را به دلخواه شخصی سازی کنند و گزینه های پر استفاده را در دسترس بگذارند.

برجسته نگار هوشمند در سال ۱۳۹۷ به عنوان محصول برگزیده فناوری اطلاعات کشور انتخاب شد و توانست جایزه بهترین طراحی صنعتی آیدیران را از آن خود کند. این دستگاه، علاوه بر اینکه به عنوان یک محصول دانش بنیان ثبت اختراع شده است، اخیراً توانسته برگزیده اولین دوره جایزه طراحی ایران ۱۴۰۰ شود.

منبع: آتیه آنلاین.

یک دیدگاه دربارهٔ «مروری بر جدیدترین امکانات برجسته نگار هوشمند نابینایان»

  1. سلام
    من یک بینا هستم
    به تازگی با شخصی ازدواج کردم ک یک دختر نابینا دارد.
    کاش دستگاه تایپی وجود داشت که می‌توانستم کتاب داستان هایی را که دوست دارد فارسی تایپ میکردم و بصورت بریل نوشته می‌شد. اینجوری کلی بهش کمک میشد و مجبور نبود کتاب‌های تکراری بخونه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

1 × یک =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *