خط مشی مانا در سال جاری و پاسخ به سؤالات مخاطبان

نویسنده: امیر سرمدی: فعال  رسانه ای

از دیماه 99 تا کنون، چهار شماره از ماهنامه الکترونیکی نابینایان ایران (مانا) منتشر شده است. با توجه به تنوع و تکثر دیدگاه های کاربران ذیل شماره های پیشین این نشریه، لازم می دانم دربارهٔ خط مشی مجله در سال جاری و سرویس های جدیدی که قرار است به مانا اضافه شود، توضیحاتی ارائه کنم و پاسخگوی سؤالات متعدد شما باشم.

خوشحالم که مانا توانسته بستری را فراهم کند تا خوانندگان، این مجله را پلی برای بیان نظراتشان و رساندن صدای شان به مدیران انجمن نابینایان در تهران و سایر مسئولان کشور بدانند. مثل امیرحسین که گفته است: اگر امکانش هست برای فضای بخش نابینایان و کم بینایان در کتابخانه کرمانشاه، فکری بکنید. با وجود اتاق های زیادی که در این کتابخانه قرار دارد، بخش ما بسیار کوچک است و برای جلسات حضوری در تنگنا قرار می گیریم. یا آرمان گفته است: من دانش آموز پایه نهم هستم. کتاب های ما دیر به دستمان می رسد یا اصلاً نمی رسد. لطفاً حرف مرا به گوش مسئولان محترم سازمان آموزش و پرورش استثنایی برسانید و از آنها توضیح بخواهید. احمدرضا هم اینطور بیان کرده است که کرونا بیشترین صدمه را به جامعه نابینایان زده. خانه نشینی برای ما بزرگترین درد شده، فکری برای جلسات حضوری در کتابخانه ها بکنید. دیدگاه هایی از این دست، وظیفهٔ ما را سنگین تر و انگیزه ما را دوچندان می کند تا در حد توان، یک پل ارتباطی میان خواسته های شما با مدیران انجمن و مسئولان باشیم؛ اما خواسته ها و پیشنهادهای شما برای اضافه شدن بخش های جدید به مجله، بسیار متنوع است؛ عده ای خواهان اضافه شدن قسمت های آموزشی به مانا شده اند. از جمله آموزش کامپیوتر، آموزش آشپزی، خیاطی، تحرک و جهت یابی، آموزش نرم افزارهای ویژه نابینایان، آموزش موسیقی، خانه داری و مهارت های زندگی مثل پوست گرفتن میوه اتو کردن و…

با توجه به فقر منابع در آموزش های تخصصی، این انتظار می رود خوانندگان توقع آموزش های اینچنینی را از ما داشته باشند. اما مانا یک مجله الکترونیکی با استانداردهای مطبوعاتی است. اعتقاد داریم اغلب آموزش هایی که در بالا بدان ها اشاره شد، تنها به صورت حضوری امکان پذیر است. سایر آموزش ها هم که تا حدی ظرفیت نوشتاری و یا آموزش آنلاین را دارند، در گروه های تلگرامی از جمله گروه مهارت هایی برای نابینایان، در سطح قابل قبولی به آنها پرداخته می شود. همچنین در بستر تلگرام، امکان رد و بدل کردن سؤالات به صورت صوتی و استفاده از تجربیات افراد متعدد، می تواند در بسیاری از موارد مثل پوست گرفتن میوه، کارامدتر از آموزش های نوشتاری باشد. شخصاً معتقدم در چنین مواردی کانال ها و گروه های تخصصی فعالیت های خوبی دارند و مانا سعی دارد خلأهایی را پر کند که در سایر شبکه ها کمتر به آن موضوعات پرداخته می شود. رسالتی که برای خودمان قائل هستیم، بروز نگه داشتن مخاطب ایرانی و ارائه اطلاعات تخصصی، اخبار و تکنولوژی های روز، نقد عملکرد مسئولان و سازمان های مرتبط و ارائه پژوهش های تخصصی در حوزه نابینایان است.

از دیگر درخواست های شما، ارائه اطلاعات عمومی مانندِ معرفی مناطق دیدنی ایران بود. صراحتاً باید عرض کنم که مجله مانا، یک نشریه تخصصی در حوزه نابینایان است و مطالب عمومی در مانا جایی ندارند. اگر برای مثال، یک منطقه تفریحی یا گردشگری هم بخواهد معرفی شود، از زاویه دید و تجربیات یک فرد نابینا که به آن منطقه سفر کرده است، صورت خواهد گرفت. مانند مستندی که از سفر مجید سرایی به کشور تاجیکستان در سومین شماره مانا منتشر شد.

موضوع دیگری که در کامنت های شما به آن پرداخته شده است، انتشار نسخه بریل ماهنامه مانا بود. بسیاری پرسیده اند که نسخهٔ بریل چه زمانی منتشر می شود؟ در پاسخ به این سؤال باید بگویم: فرایندهای اخذ مجوز از معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد در حال طی شدن است. به محض گرفتن مجوز و به شرط جذب منابع مالی، انتشار نسخه بریل در دستور کار قرار خواهد گرفت. با وجود سرویس های فعلی، هر نسخهٔ مانا بالغ بر 120 صفحه بریل می شود. با توجه به گران قیمت بودن کاغذهای بریل، انتشار نسخه بریل حتی در تیراژ محدود هم بسیار هزینه بر خواهد بود. البته آقای عبد المناف عظیمی مدیرعامل انجمن نابینایان آذربایجان غربی، اعلام آمادگی کرده اند تا در تیراژ محدود و بنا بر سفارش نابینایان این استان، نسخه بریل مانا را به صورت آزمایشی از همین شماره منتشر کنند. توجه مدیران انجمن ها به مانا، باعث دلگرمی فراوان است و از ایشان صمیمانه سپاسگزارم.

موضوع اشتغال و معرفی مشاغل مختلف برای نابینایان، از دیگر کلید واژه های پر تکرار در کامنت های شما بود. با توجه به درخواست های متعدد خوانندگان نشریه در این ارتباط، سرویس جدیدی با همین موضوع از شماره پنجم به مانا اضافه می شود و نویسنده این سرویس، هادی نائینیزاده است. مقدمهٔ سرویس اشتغال در شمارهٔ چهارم پیش روی شما است. به نوشتهٔ هادی نائینی زاده: نشریه مانا، در راستای کمک به یافتن فرصتهای نو برای جوینده گان مشاغل مختلف، قصد دارد در ستونی تحت عنوان «مشاغل» نقشی کوچک در راستای توانمندسازی افراد نابینا ایفا کند. در هر ماه شغلی مد نظر قرار می گیرد و گفت و گویی با کارشناسان خبرهٔ آن حرفه انجام می گیرد. در این گفت و گوها کوشش می شود از مزایا و موانع مشاغل مورد نظر سخن به میان بیاید. کوشش می شود این گفت و گوها با کسانی باشد که مشکلات موجود بر سر راه متقاضیان کار را لمس کرده باشند و بتوانند آنها را به شکل درستی توصیف کنند تا کسانی که قصد ورود به آن شغل را دارند، دورنمای صحیحی از موقعیت کنونی آن پیش چشم داشته باشند.

موضوع دیگری که از طرف بسیاری از خوانندگان مانا مطرح شده، ایجاد بستری برای انتشار دردِ دل ها، اشعار، دست نوشته ها و دل نوشته های مخاطبان نابینا و کم بینا در مانا است. این آمادگی را داریم از شماره ششم در خردادماه، مطالبی از این دست را در یک ستون مجزا با اسم و تصویر خودتان منتشر کنیم. البته کیفیت اشعار یا دل نوشته های شما، می بایست مطابق با استانداردهای مانا باشد. لذا شما می توانید هر گونه شعر یا نوشته که خالق اثر آن یک فرد نابینا باشد را با بیان مشخصات اثر و ارسال عکس، به آیدی تلگرامی @amirsarmadi68 یا پست الکترونیکی manamag99@gmail.com ارسال کنید.

گزارش، ستون دیگری است که از شماره ششم، به مانا اضافه خواهد شد. با توجه به درخواست های شما، تحریریه مانا این آمادگی را دارد تا بازتاب دهنده مشکلات و اخبار نابینایان در استان ها باشد و فعالیت های سایر انجمن های نابینایی در کشور را نیز پوشش دهد. لذا مدیران انجمن ها و نابینایان در استان ها می توانند سوژه های خود را در قالب یک متن گزارشی از همان راه هایی که در بالا بدان اشاره شد، برای ما ارسال کنند. چه بسا در آینده بتوانیم برخی از سوژه ها و مشکلات ارسالی مخاطبان را پیگیری کنیم و از مسئولان برای رفع آن ها پاسخ بخواهیم.

سرویس یادداشت مهمان که از شماره سوم به مانا اضافه شده، یکی دیگر از نقاط مبهم برای خوانندگان مانا بود. در ارتباط با این بخش باید عرض کنم بسته به مناسبت های هر ماه یا سوژه ای که تحریریه مانا مد نظر دارد، به سراغ افراد صاحب نظر در جامعهٔ نابینایان می رود و بنا بر تخصص آنها، از این افراد درخواست یادداشت اختصاصی می شود و با اسم و تصویر خودشان در ستون یادداشت مهمان منتشر می شود. البته چنانچه شما هم می توانید مقالات تخصصی یا یادداشت بنویسید، با ما در تماس باشید تا پس از انجام هماهنگی های مورد نیاز، بتوانیم از قلم شما خوانندگان ارجمند نیز استفاده کنیم.

مَخلَص کلام، آنچه مسلم است اینکه مانا تازه پا به دنیای نشریات معدود نابینایی در کشور گذاشته است و سعی دارد با اتکا به توان اعضای تحریریه خود و سایر نابینایان دست به قلم، مطالب متنوع و درخوری را در هر شماره منتشر کند.

با دل و جان، آماده خواندن و شنیدن نقدها و پیشنهادهای شما هستیم.

منبع: ماهنامه ی مانا.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

4 × 3 =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *