آموزش روشن کردن کامپیوتر از راه دور با Wake on Lan

به کمک پروتکل Wake-on-LAN می توانید کامپیوتر یا لپ تاپ خود را از راه دور روشن کنید.

Wake-on-LAN (گاهی WoL نامیده می شود) یک پروتکل استاندارد شبکه  برای روشن کردن کامپیوتر از حالت خاموش یا Sleep از راه دور است. به عبارت دیگر می توان WoL را ریموت کنترل کامپیوتر یا لپ تاپ از طریق ارتباط شبکه دانست.

پروتکل Wake-on-LAN امکان استفاده از قابلیت Wake-on-Wireless-LAN برای کنترل سیستم به وسیله ی شبکه ی بی سیم را فراهم می کند و می تواند علاوه بر شبکه ی محلی، از طریق اینترنت نیز به کارگیری شود.

WoL امکان روشن کردن کامپیوتر به صورت از راه دور و بدون نیاز به حضور فیزیکی برای انجام کارهایی مانند رفع عیب و به روزرسانی سیستم یا دسترسی به فایل ها و نرم افزارها فراهم می کند. این کار باعث می شود که نیازی به روشن نگه داشتن سیستم ها در مواقع غیرلازم نباشد تا برق کمتری مصرف شود. علاوه بر این، به صرفه جویی در زمان و هزینه ی رفت وآمد برای دسترسی به سیستم منجر خواهد شد.

Wake-on-LAN چگونه کار می کند؟

در کامپیوترهایی که قابلیت Wake-on-LAN در آن ها فعال باشد، واحد کنترلر ارتباط شبکه (NIC) منتظر دریافت بسته ای موسوم  به Magic Packet خواهد ماند؛ حتی اگر سیستم خاموش باشد. اگر آدرس MAC بسته ی دریافت شده با کارت شبکه مطابقت داشته باشد، NIC کامپیوتر را روشن می کند.

بسته های Magic Packet می توانند توسط نرم افزارهای مختلفی مانند Wake On LAN GUI وLAN Helper و Magic Packet Utility و NetWaker for Windows، تولید و ارسال شوند. علاوه بر این، سایت هایی مانند Netgate و اپلیکیشن هایی مانند Wake On LAN برای ارسال سیگنال WoL به مک آدرس داده شده استفاده می شوند. UDP 7 و UDP 9 پورت های متداول کارت شبکه برای ارسال و دریافت بسته های WoL هستند.

چگونه Wake-on-LAN را در سیستم خود فعال کنیم؟

اگر می خواهید از قابلیت WoL استفاده کنید، ابتدا باید آن را در تنظیمات BIOS یا UEFI مادربرد و سپس در تنظیمات سیستم عامل ویندوز، macOS یا لینوکس فعال کنید.

بسیاری از مادربردهای جدید تنظیمات Wake-on-LAN را در بایوس دارند. برای ورود به بایوس، باید پس از روشن شدن دستگاه، یکی از کلیدهای Delete ،Escape ،F2 یا کلید دیگری را مطابق اطلاعاتی که در صفحه ی بوت ظاهر می شود چندبار فشار دهید. پس از ورود به بایوس، در تب Power Management یا Advanced احتمالاً گزینه ی Wake-on-LAN را مشاهده خواهید کرد.

در برخی مادربردها ممکن است نام دیگری برای Wake-on-LAN وجود داشته باشد؛ مانند Wake on Magic Packet ،Remote wake-up ،Power up by LAN ،Resume by LAN یا Power on by PCIE/PCI که در مادربرد ایسوس به این عنوان آخری شناخته می شود. چنانچه برای پیداکردن این گزینه با مشکل مواجه شدید، با جست وجوی مدل مادربرد یا لپ تاپ خود در اینترنت، اطلاعات دقیق را پیدا کنید.

فعال کردن Wake-on-LAN در تنظیمات UEFI

روی دکمه ی زیر کلیک کنید تا وارد تنظیمات Recovery ویندوز شوید.

از بخش Advanced startup، روی دکمه ی Restart now کلیک کنید. با انجام این کار، سیستم از ویندوز خارج و وارد تنظیمات ریکاوری می شود.

روی Troubleshoot و سپس Advanced options کلیک کنید.

گزینه ی UEFI Firmware Settings را انتخاب کنید.

روی دکمه ی ری استارت (Restart) کلیک کنید.

هنگامی که وارد تنظیمات UEFI مادربرد شدید، به تب Power Options بروید و Wake-on-LAN را فعال کنید. البته ممکن است نام آن در برخی مادربردها متفاوت باشد.

فعال کردن Wake-on-LAN در ویندوز

در ادامه نحوه ی فعال  کردن قابلیت Wake-on-LAN برای ویندوزهای ۱۰ و ۱۱ توضیح داده شده است. در ویندوز، فرایند خاموش کردن (Shutdown)، سیستم را در حالتی موسوم  به S4 قرار می دهد که مصرف انرژی کامپیوتر را به حداقل می رساند و برق همه ی درگاه ها را قطع می کند؛ در نتیجه NIC امکان روشن کردن سیستم را نخواهد داشت. بنابراین ویندوز قابلیت WoL را به صورت پیش فرض تنها در شرایطی که کامپیوتر Sleep شده باشد، پشتیبانی می کند.

در صورتی که بخواهیم امکان روشن کردن سیستم توسط WoL از حالت های Shutdown یا Hibernate وجود داشته باشد، باید حالت S4 را با انجام مراحل زیر غیرفعال کنیم:

در کنترل پنل، گزینه ی Power Options را باز کنید.

روی لینک Choose what the power buttons do در سمت چپ صفحه کلیک کنید.

در صفحه بازشده، روی Change settings that are currently unavailable کلیک کنید.

Turn on fast startup (recommended) را از حالت انتخاب شده خارج و تغییرات را ذخیره کنید.

NIC در بیشتر کارت های شبکه  ی مادربردهای جدید، امکان روشن کردن سیستم از حالت خاموش توسط WoL را فراهم می کند؛ بنابراین بهتر است پیش از انجام مراحل فوق، امتحان شود که آیا WoL می تواند دستگاه را از حالت خاموش روشن کند یا خیر. برای اطمینان از عملکرد صحیح WoL، باید کامپیوتر یا لپ تاپ به برق متصل باشند و چراغ پاور درگاه اترنت پس از خاموش شدن دستگاه همچنان روشن باشد.

تنظیمات ویندوز ۱۰ و ویندوز ۱۱ برای فعال کردن Wake-on-LAN

روی دکمه ی زیر کلیک کنید تا وارد بخش مشاهده ی وضعیت شبکه در تنظیمات ویندوز شوید.

ویندوز ۱۰: در قسمت Advanced network settings روی گزینه ی Change adapter options کلیک کنید.

ویندوز ۱۱: روی Advanced network settings در سمت راست صفحه کلیک و سپس گزینه ی More network adapter options را از بخش Related settings انتخاب کنید.

روی کانکشن فعال شبکه راست کلیک و گزینه ی Properties را انتخاب کنید.

در پنجره ی بازشده به تب Networking بروید و روی دکمه ی Configure کلیک کنید.

به تب Advanced بروید و گزینه ی Wake on Magic Packet را انتخاب کنید.

منوی کشویی Value را به Enabled تغییر دهید.

گزینه ی Wake on pattern match را انتخاب کنید و مقدار Value را به Enabled تغییر دهید.

گزینه ی WoL & Shutdown Link Speed را انتخاب کنید و مقدار Value را به 10Mbps تغییر دهید.

حالا روی تب Power Management کلیک کنید و مطمئن شوید که گزینه های Allow this device to wake the computer و Only allow a magic packet to wake the computer فعال شده باشند.

وقتی کارتان تمام شد روی OK کلیک کنید.

روشن کردن کامپیوتر از طریق شبکه

همان طور که گفته شد، نرم افزارهای متعددی برای Wake-on-LAN وجود دارند. به عنوان مثال، نرم افزار Wake on LAN (Magic Packet) رابط کاربری بسیار ساده ای دارد و می تواند با گرفتن آدرس IP و مک آدرس دستگاه مورد نظر، سیگنال Magic Packet را برای آن ارسال کند.

فعال سازی Wake On LAN در Anydesk

AnyDesk یکی از نرم افزارهای رایج برای اتصال و کنترل کامپیوترها از راه دور است. توسط این نرم افزار می توان سیستم های مبتنی بر ویندوز، macOS (فقط در پلتفرم اینتل) و لینوکس را که در حالت Sleep یا خاموش (Shut Down) قرار دارند، از طریق پروتکل Wake-On-LAN روشن کرد.

پیش نیازهایی برای روشن کردن کامپیوتر از طریق AnyDesk وجود دارد؛ باید حداقل یک سیستم دیگر مجهز به AnyDesk به شبکه ی دستگاه مورد نظر متصل باشد، WoL در تنظیمات AnyDesk سیستم خوابیده فعال شده باشد و سیستم عامل و مادربرد هر دو طرف از این پروتکل پشتیبانی کنند.

برای فعال کردن قابلیت Wake-on-LAN در نرم افزار AnyDesk، از قسمت تنظیمات به Wake-on-LAN می رویم و آن را در حالت Enabled قرار می دهیم.

گزینه ی Enabled, but only wake up my device using the following clients در مواقعی باید انتخاب شود که بخواهیم سیستم هایی را که می توانند کامپیوتر ما را روشن  کنند، محدود کنیم. در این شرایط، مقدار AnyDesk ID سیستم ها باید در کادر وارد شود.

پس از فعال کردن Wake on LAN در نرم افزار AnyDesk، در صورتی که کامپیوتر متصل خاموش باشد، با کلیک کردن روی آن پیامی مبنی بر روشن کردن سیستم نمایش داده می شود. برای این کار کافی است روی Power on کلیک کنید.

فعال کردن Wake-on-LAN در macOS

در کامپیوترهای آل این وان اپل و مک بوک، عملکرد WoL می تواند سیستم را از حالت Sleep روشن کند، اما قادر به انجام این کار در حالت خاموش نیست.

System Preferences را باز و Battery را انتخاب کنید.

در صفحه ی Energy Saver، گزینه ی Wake for Network Access یا چیز مشابهی را باید ببینید. انتخاب این گزینه، Wake-on-LAN را فعال می کند.

روشن کردن کامپیوتر از راه دور با موبایل

پروتکل WoL این امکان را فراهم می کند تا بتوانید سیستم خود را از راه دور روشن کنید. پس از انجام پیش نیازهای مربوط به فعال سازی WoL در مادربرد و سیستم عامل، باید اپلیکیشن اندرویدی Wake On Lan را در گوشی خود نصب کنید.

با دنبال کردن دستورالعمل های داخل اپلیکیشن، به طور خودکار فهرستی از دستگاه های داخل شبکه ی اطراف گوشی نمایش داده خواهد شد. برای دسترسی به سیستم  مورد نظر، باید مک آدرس آن را در اپلیکیشن وارد کنید. سپس با نام گذاری دستگاه و انتخاب شبکه ی وا ی فای مربوط به آن می توانید با زدن روی دکمه ی Wake، کامپیوتر خود را از حالت خاموش یا Sleep روشن کنید.

منبع: زومیت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

سیزده − 7 =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *