نویسنده: میرهادی نائینی زاده
منبع: هشتمین شماره ی ماهنامه ی نسل مانا
فرهاد محمدی، فعال بازارهای فارکس و بورس، متولد سال۱۳۶۰، مهندس الکترونیک، و دیرنابینا.
«از چه زمانی کار خود را در بازارهای مالی آغاز کردید؟»
«من از سال مالی ۹۲-۹۳ وارد بازار فارکس شدم و کار خود را از سال ۹۸ در بورس هم ادامه دادم و اکنون در زمینۀ کار و آموزش در این دو حوزه فعالیت میکنم.»
«شاید مخاطبین ما با فارکس آشنا نباشند. ممکن است دربارۀ آن توضیحاتی ارائه کنید؟»
«فارکس، بازار تبادلات ارزهای بینالمللی است که امروزه افراد حقیقی هم میتوانند با استفاده از اینترنت و ابزارهای مختص این بازار، در آن فعالیت کنند.»
«شما چگونه وارد این فضا شدید؟»
«باید بگویم ورود من به بازارهای مالی کاملاً اتفاقی بود. من ابتدا کار را با یکی از دوستان آغاز کردم و کمکم به خاطر آشناییای که با برنامهنویسی داشتم، توانستم لوازم نرمافزاری کار خود را فراهم کنم و این کار برایم جذاب شد. هیجان کار برای من سازنده بود و توانست مرا به این کار بیشتر جذب کند.»
«به نظر میرسد در کارتان بیشتر با عدد و رقم سروکار داشته باشید. منظورتان از هیجان چیست؟»
«این کار دو نوع هیجان دارد: هیجان خوب آن این است که پس از انواع بررسی، نتیجه همان چیزی باشد که مدنظر شماست. در این کار یک هیجان کاذب هم وجود دارد و آن، وجود حبابهاییست که سودآوری غیرواقعی ایجاد میکند و باعث میشود افراد نگاه غیرواقعی به سود این کار داشته باشند.»
«چه مخاطراتی برای کسانی که قصد ورود به این کار را دارند، پیشبینی میشود؟»
«من میخواهم قبل از هر چیز روی کلمه کار تأکید کنم که شما بیان کردید. کسی که میخواهد قدم در این راه بگذارد، اول باید آن را یک کار و شغل بداند و نخواهد در این کار قمار کند. اگر کسی به هوای یک درآمد نجومی وارد این حوزه بشود، بیشک شکست میخورد. باید توجه داشت که هر شغلی میزانی از درآمد معقول و مداوم را با خود دارد و اگر از این رویه خارج شویم، قطعاً فضای مخاطرهآمیزی پیش چشم خود خواهیم داشت. در بازارهای مالی تجربه و سواد کار، نقش مهمی در پیشرفت افراد دارند.»
«سواد این کار از چه طریقی به دست میآید؟»
«ابتدا باید بگویم که بازارهای مالی اصلاً مثل هم نیستند و هر کدامشان دنیای خود را دارند. شما نمیتوانید با داشتن دانش در فارکس، حتماً در بازار بورس هم موفق باشید؛ اما نکات مشترکی هم بین کار در این بازارها وجود دارد که خوشبختانه فیلمهای آموزشی در شبکههای اجتماعی بهوفور وجود دارند و کلاسهای حقیقی و مجازی برای آشنایی افراد با ظرایف این کار تشکیل میشود. برای افراد نابینا هم تلاشهای خوبی انجام شده و یکی از روشهای کارآمد تحلیل، کاملاً دسترسپذیر شده است. من و همکارانم نیز در حال تلاش برای بهبود وضع آموزش و ارتقای کار افراد نابینا هستیم.»
«دربارۀ این تلاشها لطفاً بیشتر توضیح دهید و مقایسهای کوتاه از سطح دسترسپذیری امکانات کنونی با زمانی که شما وارد این کار شدید، داشته باشید.»
«وجود نمودارها مسئله و دغدغۀ اصلی کار برای ما نابینایان قلمداد میشود. من ابتدا با یک نرمافزار شخصی سعی در حل این مشکل برای خودم کردم و با اضافه شدن سایر دوستان آشنا به لوازم کار، ایدههای جدیدی برای حل مشکل طرح و اجرا شد. اکنون میتوانم به جرأت بگویم با قدری آموزش و تجربه، افراد نابینا برای کار در حوزۀ بازارهای مالی کمترین مشکل را دارند و حتی بهخاطر دقتی که کار آنها نسبت به افراد بینا دارد، میتوانند تحلیلهای دقیقتری هم ارائه بدهند.»
«به تفاوت کار ما با افراد بینا در این حوزه اشاره کردید. آیا تفاوتهای دیگری هم در کار وجود دارد که موجب چالش و اختلال جدی باشد؟»
«برای پاسخ به پرسش شما لازم است بگویم عدم تسلط افراد بر یکی از سبکهای تحلیل، باعث میشود آنها راههای گوناگونی را بپیمایند و در آخر به این دلیل که تلاشی برای یادگیری صحیح یک روش تحلیلی نمیکنند، کل کار را زیر سؤال میبرند. آنچه برای ما نابینایان دسترسپذیر نیست، این روشهای تحلیلی متفاوت است؛ اما از نظر من این موضوع برای ما محدودیتی ایجاد نمیکند؛ زیرا با یادگیری همین روش تکنیکال کلاسیک که در اختیار ماست، ما توانستهایم در این بازار فعالیت کنیم و بهعنوان یک فعال فارکس و بورس، معتقدم تسلط به وسیلۀ تحلیلی که در اختیار داریم، ما را از سایر ابزارها بینیاز میکند.»
«در طول فعالیت کاری چه چالشها و مسائلی پیش روی ما خواهد بود؟»
«پلۀ اول کار شناخت محیط، فضا و ابزارهای این کار است. قدم دوم میتواند آموختن تئوریک یک سبک تحلیلی برای ورود به کار باشد و قدم سوم بهرهگیری عملی از آموختههاست. ممارست و تجربه نقش بسیار مهمی در توفیق افراد حین انجام کار دارد. مدیریت سرمایه، تحمل ضرر و داشتن ظرفیت شخصی برای ریسک صحیح، از دیگر لوازم این کار به حساب میآید. از مهمترین نکاتی که باید به آن اشاره کنم، بحث زمانبر بودن تمام مراحل این کار است. از نظر من، دورۀ شروع تا پختگی افراد، در صورت ممارست، سه سال خواهد بود.»
«در طول این سه سال افراد چقدر باید هزینه کنند؟»
«ازآنجاکه بازار فارکس اهرمهای کار با سرمایۀ غیرواقعی را دارد، افراد در ابتدا هزینۀ خاصی متحمل نمیشوند. توصیه بر آن است که وقتی خبرگی لازم در کار پیدا شد، با سرمایههای واقعی کم و مبلغی که نیاز به آن ندارید، کار را ادامه دهید تا هیجان بهدستآوردن پول واقعی را تجربه کنید. بحث هزینه در بورس تفاوت بیشتری دارد؛ زیرا از طرفی اهرمهای مجازی در کار نیست و دانستن وضعیت شرکتی که سهم آن را در اختیار میگیریم و نحوۀ تابلوخوانی صحیح، اهمیت بسیار زیادی دارد.»
«از نظر شما این شغل میتواند یک کار تماموقت محسوب شود؟»
«این کاملاً به شرایط افراد بستگی دارد. از نظر شخص من، این کار میتواند مکمل خوبی برای شغل اول افراد باشد؛ اما اگر کسی میخواهد به چشم یک کار تماموقت به بازارهای مالی نگاه کند، باید همان فرآیند سهساله را مدنظر داشته باشد. اینجا باز هم میخواهم به اهمیت بردباری در این کار تأکید کنم و بگویم عجول بودن زهر مهلک این حرفه است و لازمۀ حضور صحیح در کار، نوعی ریسکپذیری بردبارانه است. شما حتی باید آمادۀ ازدستدادن تمام سرمایۀ خود هم باشید؛ اما نباید از هدف تعیینشدۀ خود کوتاه بیایید و به دلیل کمصبری دست به فروش یا خرید بزنید. از مزایای کار در بازار فارکس این است که شما با دلار معامله میکنید و تورم جاری، تأثیری در کیفیت سود شما ندارد.»
«آیا مشکلات تحریم بانکی و امثال آن اختلالی در کار فارکس برای شما ایجاد میکند؟»
«خوشبختانه کارگزارانی بینالمللی هستند که با صرافیهایی در ایران کار میکنند و شما میتوانید بهراحتی از طریق آنها به کار بپردازید. البته راههای دیگری هم وجود دارد که این کار را تسهیل میکند.»