برای تونیک: هدیه ی یاسمن مویدی به نابینایان

هدیه “یاسمن مویدی” به نابینایان این است که برای ساعتی معلولیت خود را فراموش کنند، در کنار ورزشکاران حرفه ای بایستند و حرکات ورزشی را با تمام جزییات انجام دهند. این روش در حال حاضر، نه تنها در ایران که در فرانسه نیز به نام این بانوی ایرانی و با عنوان “برای تونیک” (برای:خط بریل، تونیک:فعالیت) به ثبت رسیده است.

یاسمن مویدی یکی از کارآفرینان بزرگ ایران است که در سال ۱۳۹۴ در میان ۱۰ زن برتر کارآفرین کشور قرار گرفت. وی عضو هیات رییسه چندین مجموعه، موسسه و انجمن در ابعاد ملی و بین المللی است. این بانو چهل سال پیش ایروبیک را وارد ایران کرد و ورزشی ایرانی با نام “برای‌تونیک” را ابداع کرد.

یاسمن مویدی عضو هیئت رئیسه چندین مجموعه و مؤسسه و انجمن ملی و بین المللی است و بیش از ۴۵سال است که در امور خیریه فعالیت می کند.

مویدی در شهر بوردوی فرانسه تحصیلات دانشگاهی‌ خود را به پایان رساند و توانست با الهام گرفتن از خط بریل و روش کدگذاری، رشته ورزشی ابداع کند که نام آن را “برای‌تونیک” گذاشت. وی مهم‌ترین هدف خود از اختراع این شیوه ورزشی را دادن شادی و لبخند به همه مردم خصوصا ناتوانان جسمی و بیماران می داند. او توانست این رشته ورزشی را ابتدا در سال 1387 در فرانسه به ثبت برساند و پس از آموزش دادن این ورزش در بسیاری از شهرهای کشور فرانسه و پس از چند سال توانست در سال 1391 این ورزش را به ایران بیاورد و در سال 1392 توانست این ورزش را به شکل انجمنی زیر مجموعه فدراسیون ورزش‌های همگانی ثبت کند.

ورزش “برای تونیک” روشی است که با الهام از کدگذاری بین المللی حروف الفبا طراحی شده است. این ورزش اجرای تمرین های همزمان کلیه ورزشکاران در سنین مختلف با شرایط جسمانی متفاوت را امکان پذیر می سازد. هر فردی می تواند برای تونیک را با انتخاب و سلیقه شخصی خود اجرا نماید.

هدیه این بانوی کارآفرین به نابینایان این است که حتی برای ساعتی هم که شده معلولیت خود را فراموش کنند، در کنار ورزشکاران حرفه ای بایستند و حرکات ورزشی را با تمام جزئیات انجام دهند. این روش در حال حاضر، نه تنها در ایران که در فرانسه نیز به نام این بانوی ایرانی ثبت شده است. او در این باره می گوید: «هدفم این است که ورزش ابتکاری “برای تونیک” را به عنوان ابتکار زن ایرانی در دنیا مطرح کنم و لبخند را بر لبان کودکان نابینا و معلول بنشانم.»

“برای تونیک” به فرد نابینا این امکان را می دهد که کارهای روزمره خود را با سهولت و سرعت و تعادل بیشتری انجام دهد. به گفته وی “برای تونیک” با بهره گیری از کاراکترهای خواندنی و نوشتنی خط ویژه ی نابینایان و تلفیق آن ها با ورزش های حرکتی، مجموعه ی متنوعی را برای تمرین های روزانه ورزشی به وجود آورده است.

چه چیزی یاسمن مویدی را بر آن داشت تا به فکر خلق چنین چیزی بیفتد؟ خودش می گوید: «وقتی مشکل نابینایان را برای فراگیری ورزش یا انجام کاری می دیدم انگیزه ام برای ابداع روشی آسان و مناسب برای انجام تمرین ها بیشتر شد. در باشگاه هر ورزشکار نابینا نیاز به یک مربی بینا داشت. به دلیل عشق و علاقه ای که به کار خیر و انسان دوستی داشتم بدون چشم داشت مادی، کلاس های ویژه ی معلولان و نابینایان کودک و نوجوانان استثنایی دایر کردم. ورزشکاران نابینا مجبور بودند دست های شان را روی پاهای مربیان بگذارند و مسیر، جهت و نحوه ی حرکات را آموزش ببینند.»

همه ی این ها یاسمن مویدی باعث شد تا به طور مرتب به یک مرکز ویژه نابینایان در پاریس، “ولانتن هویی”، که مؤسسه مطرحی در اروپا است، رفت و آمد می کند و خط “بریل” را می آموزد. حاصل یادگیری خود از خط بریل را با تجربه ای که در طول سال ها فعالیت ورزشی، طراحی حرکتی وکارآفرینی برای افراد معلول داشته تلفیق می کند و”برای تونیک” را پدید می آورد. یاسمن مویدی با الهام از نام “لویی بریل”، خالق خط نابینایان، نام ورزش ابداعی خود را “برای تونیک” گذاشت.

“برای تونیک” نتیجه ی ۳۵سال تلاش و کار نیک و تجربه اندوزی اوست؛ تجربه ای نیک که باعث کارآفرینی از طریق تلفیق قوانین حرکات تننوازی یا ماساژ با کاراکترهای خط “بریل” شده است.

در واقع این ورزش، ورزشی کد گذاری شده است که هر ملتی میتواند ساختار ورزشی و مهارتی آن را با تکیه بر آداب و سنت های خود اجرا کند و هر کسی با هر شرایط جسمانی، با هر سن و سلیقه ای و در هر مکانی میتواند اجرا کند.

برای تونیک یک ورزش همگانی است که امکان اجرای تمرین های همزمان کلیه افراد علاقمند در هر جنس، هر سنی و هر شرایط جسمانی را فراهم می سازد. برای تونیک با گرایش های مختلف قابل اجرا است. نرمش همگانی روزانه ، ورزش های تخصصی (گروه های خاص)، ورزش های کششی، قدرتی، رزمی دفاعی، تمرکزی، بدنسازی، هوازی، ایروبیک، بومی محلی، آکروباتیک، تفریحی و بازی و …

هر فرد علاقمند، حرکات را به راحتی با تکیه بر کدها می آموزد.  ورزشکاران مبتدی می توانند از تابلوها، جداول و تشک های شماره گذاری شده استفاده نمایند. در کلاس همگانی جدول ها به صورت تجسمی در فضا یا زیر پای ورزشکاران قرار دارند.

برای تونیک یک روش تمرینی است که بر مبنای اجرای حرکات کد گذاری شده تجسمی، عددی و حروف زبانهای مختلف در یک جدول شش خانه ای پایه ریزی شده است. برای انجام آن هیچگونه تجهیزاتی مورد نیاز نیست ، در کوچکترین فضا و با ساده ترین پوشاک قابل اجراست، فقط کافی است شش نقطه را در فضا یا زیر پای خود مجسم کنیم و با انتخاب کد مورد نظر تمرین های ورزشی مشخص شده را با دست ها و پاه ها اجرا نماییم.

اجرای برای تونیک می تواند با موسیقی همراه باشد، در این صورت حرکات با ضرب آهنگ هماهنگ می شوند. برای اجرای تمرین ها با شیوه های مختلف، هر ملتی می تواند از موسیقی های سنتی و بومی خود استفاده نماید. در رویدادهای خاص از سرود و آهنگ های حماسی نیز بهره گیری می شود.

کاربردهای این ورزش به شرح زیر است:

  • نوآوری و تنوع در اجرای کلاس های آموزشی
  • کارآفرینی برای متخصصین ماساژ
  • ایجاد تنوع در آموزش زبان

او معتقد است این ورزش می تواند عاملی برای ایجاد صلح و دوستی میان ملت ها قلمداد شود. یاسمن برای تحقق این هدف آستین بالا زده و انجمنی با عنوان “دوستی ایران و فرانسه” در فرانسه تأسیس کرده است تا صلح و دوستی را میان ایران و کشورهای فرانسوی زبان گسترش دهد.

یاسمن مویدی بنیان‌گذار ورزش ایروبیک در ایران است و مجموعه تحت مدیریت اش را موفق ترین مجموعه ورزشی بخش خصوصی می داند. برای اثبات گفته هایش به این جمله بسنده می کند: «هزاران نفر از مربیان ورزش های همگانی، آمادگی جسمانی و ایروبیک، نخستین دوره های مربی گری را با من گذرانده اند.»

او آرزو دارد، “برای ‌تونیک” فدراسیونی مستقل داشته باشد. او سال ها در امور نیکوکاری فعال بوده است و بخش زیادی از ثروتش را در راه کمک به نیازمندان صرف کرده است.

یاسمن مویدی در سال ۱۳۹۴ جزو ۱۰ بانوی برتر کارآفرین کشور قرارگرفت و از معاون ریاست جمهوری نشان مخصوص دریافت کرد. مجموعه ای که او مدیر آن است تاکنون برای ۴۰۰۰ بانو شغل ایجاد کرده است.

منبع: شبکه ی ایران کالا.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

4 × دو =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *