اگر نیاز دارید بدون استفاده از ابزارهای پشتیبان گیری شخص ثالث، از ویندوز خود نسخه ی پشتیبان تهیه کرده و آن را بازگردانی کنید، می توانید از راهکارهای ارائه شده در این مقاله بهره ببرید.
اگر برای پشتیبان گیری و بازیابی ویندوز به یک روش آسان، سریع و بدون استفاده از ابزارهای مخصوص تهیه ی نسخه های پشتیبان نیاز دارید، می توانید از روش های ارائه شده در این مقاله استفاده کنید.
شما می توانید از ابزارهای شخص ثالث موجود برای پشتیبان گیری و بازیابی ویندوز استفاده کنید، اما این ابزارها معمولا پیچیده بوده و برای کار با آن ها باید زمان زیادی صرف کنید. بنابراین بهتر است بدین منظور یک فایل ISO از رایانه ی شخصی ویندوزی خود بسازید.
چرا روش ساخت فایل ایمیج ویندوز (Windows Image File) را انتخاب کنیم؟
همه می دانیم که تهیه کردن بکاپ از اطلاعات بسیار ضروری است؛ به خصوص اگر تصمیم داشته باشید ویندوز خود را به نسخه های جدیدتر ارتقاء دهید. همان طور که اشاره شد می توان از ابزارهای شخص ثالث و همچنین سرویس های ابری برای ایجاد نسخه ی پشتیبان بهره گرفت، اما روش دیگر این است که به سادگی از کل ویندوز خود نسخه ی پشتیبان تهیه کنید.
امکان اضافه کردن پرونده های شخصی به یک فایل بکاپ ویندوز وجود دارد. علاوه بر این می توان برنامه ها و بازی هایی که به آن ها احتیاج ندارید، از فایل ایمیج پشتیبان حذف کنید. از طرف دیگر، می توانید یک فایل ایمیج از کل درایوی ایجاد کنید که سیستم عامل روی آن نصب شده است؛ البته برای انجام این کار باید فضای ذخیره سازی کافی در اختیار داشته باشید.
می توانید با بهره گرفتن از فایل ایمیج ISO، از کل رایانه ی شخصی خود نسخه ی پشتیبان تهیه کنید. این روش اساسا یک کپی دقیق از کل درایو ویندوز را به همراه پوشه های انتخاب شده ایجاد خواهد کرد. به علاوه، درصورت بروز هرگونه مشکل، می توانید فایل پشتیبان را بازیابی کنید و مجددا به نسخه ی قبلی ویندوز خود بازگردید. همچنین می توانید از فایل های ISO برای پشتیبان گیری از سی دی ها و دی وی دی ها بهره بگیرید.
ایجاد فایل ایمیج ISO ویندوز ۱۰ با DataNumen
یکی از کاربردهای مهم فایل ایمیج درایو ها، به ایجاد نسخه ی شبیه سازی شده از هارد درایوهایی باز می گردد که عملکرد آن ها به دلیل استفاده ی طولانی مدت با مشکل مواجه شده است.
ایمیج DataNumen با تمام نسخه های ویندوز سازگاری دارد. این نرم افزار کاملا رایگان است و شما می توانید آن را به راحتی دانلود و روی سیستم خود نصب کنید. پس از اجرای DataNumen از سربرگ Clone درایوی که قصد دارید فایل ایمیج آن را بسازید، انتخاب کنید. همچنین برای شبیه سازی چند درایو، از سربرگ Batch Clone استفاده کنید.
پوشه ی مقصد را برای ذخیره شدن فایل ایمیج پشتیبان انتخاب کنید و نامی برای فایل اختصاص دهید. این مکان در واقع دستگاهی است که قصد دارید از آن به عنوان محلی برای ذخیره ی نسخه ی پشتیبان استفاده کنید. بدین منظور می توانید از یک درایو اکسترنال یا یک هارد دیسک دیگر بهره ببرید.
پس از اینکه روی Start Cloning کلیک کنید، نرم افزار DataNumen دیسک انتخابی شما را در دستگاه مقصد کپی خواهد کرد. برای دانلود نرم افزار DataNumen می توانید به وب سایت رسمی این شرکت مراجعه کنید.
روش ایجاد ایمیج ISO در ویندوز ۷
اگرچه استفاده از روش پشتیبان گیری ابری، راهکاری ساده است؛ اما توصیه می شود همیشه یک فایل ISO برای سناریوهایی که اطلاعات سیستم در معرض آسیب دیدگی یا حذف قرار دارد، ایجاد کنید؛ به عنوان مثال می توانید یک فایل ایمیج از وضعیت فعلی سیستم خود تهیه کنید. علاوه بر این می توانید در بازه های زمانی منظم، فایل ایمیج سیستم عامل را ایجاد کنید. ایجاد یک فایل پشتیبان ISO می تواند نرم افزارها و بازی هایی را دربگیرد که قبلا روی سیستم نصب کرده اید.
اگر از ویندوز ۷ استفاده می کنید، پشتیبان گیری از درایو به صورت یک ایمیج ISO، به عنوان بخشی از قابلیت های پشتیبان گیری این سیستم عامل در دسترس است.
برای ایجاد یک فایل ایمیج سیستم عامل در ویندوز ۷ به مسیر Start > Getting Started > Backup your files مراجعه کنید. سپس در قسمت سمت چپ روی Create a system image کلیک کرده و محل مقصد را برای ذخیره ی این فایل انتخاب کنید.
شما می توانید از یک هارد اکسترنال برای ذخیره سازی فایل بکاپ خود بهره ببرید. همچنین می توان این فایل را روی یک دی وی دی یا دیسک بلو- ری ذخیره کرد.
اگر سرور خانگی دارید که فضای ذخیره سازی زیادی در دسترس شما قرار می دهد، می توانید از آن به عنوان محلی برای ذخیره ی نسخه ی پشتیبان ISO سیستم استفاده کنید. می توانید با انتخاب گزینه ی On a network location، فایل را روی حافظه ی شبکه ی (NAS) خود ذخیره کنید. افزون بر این، می توانید یک فلش USB به سیستم متصل کنید و از آن به عنوان محل ذخیره ی فایل ISO بهره ببرید.
اکنون باید اطمینان حاصل کنید که درایو سیستم شما (که معمولا به طور پیش فرض درایو C است) انتخاب شده باشد.
صفحه ی تأیید، میزان فضایی را نشان می دهد که نسخه ی پشتیبان نیاز دارد. در این مرحله باید بررسی کنید که فضای ذخیره سازی مقصد شما با میزان حافظه ی مورد نیاز برای فایل پشتیبان مطابقت دارد. سپس به ایجاد نسخه ی پشتیبان ادامه دهید و منتظر بمانید تا فرایند تکمیل شود. باتوجه به حجم فایل های سیستم و سرعت هارد درایو شما، این فرایند مدتی طول خواهد کشید.
بازیابی فایل ایمیج درایو در ویندوز ۷
پس از تکمیل ایجاد نسخه ی پشتیبان، ویندوز به شما پیشنهاد می دهد که یک دیسک برای بازیابی ایجاد کنید که ایده ای ایده ی کاربردی است، بنابراین یک دیسک خالی پیدا کرده و دستورالعمل های ارائه شده را دنبال کنید. سپس می توانید از این روش برای بوت کردن رایانه ی شخصی خود استفاده کنید. بدین ترتیب می توان درصورت بروز هرگونه مشکل برای اطلاعات رایانه ی شخصی، با انتخاب گزینه ی System image Recovvery، فایل ISO دیسک نصب ویندوز خود را بازیابی کنید تا به حالت قبل بازگردد.
ایجاد ایمیج ISO در ویندوز ۸٫۱
ابزار اشاره شده برای ایجاد ایمیج در نسخه های بعدی ویندوز نیز ارائه شده است. بنابراین شما در حالت ایده آل باید قبل از اقدام به ایجاد نسخه ی پشتیبان ISO، ویندوز ۸ را به ویندوز ۸٫۱ ارتقاء دهید.
برای استفاده از ابزار ایجاد ایمیج سیستم، منوی Start را کلیک کرده و عبارت File history را جستجو کنید. پس از بازکردن ابزار مورد اشاره، در گوشه ی سمت چپ پایین، روی System Image Backup کلیک کنید.
سپس می توانید مراحل را مطابق روشی که برای ویندوز ۷ ارائه کردیم، ادامه دهید. برای ایجاد فایل ISO پشتیبان می توانید از مراحلی که در ادامه برای بازیابی ایمیج در ویندوز ۱۰ ارائه شده است، استفاده کنید. اگر سیستم شما با مشکل خاصی مواجه شده، برای بازیابی فایل ایمیج در ویندوز ۱۰، سیستم عامل را در حالت Safe Mode بوت کنید.
بازیابی فایل ایمیج ISO در ویندوز ۸٫۱
اگر ارتقاء به ویندوز ۱۰ مشکل شما را رفع نکند، در اختیار داشتن یک ایمیج ISO می تواند به حل این مورد کمک کند. شما می توانید فایل ایمیج ویندوز ۸٫۱ را در صفحه ی گزینه های پیشرفته ی ویندوز بازیابی کنید. بدین منظور باید به طور مکرر کلید F8 را هنگام بوت شدن رایانه ی شخصی خود فشار دهید؛ البته در برخی سیستم ها باید کلید Shift را نگه دارید و سپس روی Restart کلیک کنید.
به مسیر Advanced Startup Options، Repair your Computer > System Image Recovery بروید و دستورالعمل های ارائه شده را دنبال کنید. در این مرحله باید اطمینان حاصل کنید که ویندوز می تواند فایل ISO مورد نظر شما را پیدا کند.
توجه داشته باشید امکان بازیابی فایل ایمیج حتی در شرایطی که دیسک یا فلش USB نصب ویندوز ۸٫۱ را در اختیار داشته باشید، وجود دارد. در صفحه ی Install Now، روی پیوند Repair کلیک کرده و سپس فایل ISO مورد نظر خود را انتخاب کنید.
در این مرحله به منوی Advanced Startup هدایت خواهید شد. حال به مسیر Troubleshoot > Advanced options > System Image Recovery بروید و دستورالعمل های روی صفحه را دنبال کنید تا فایل ISO ویندوز بازیابی شود.
ایجاد ایمیج ISO ویندوز ۱۰ با ابزار Windows Media Creation
مایکروسافت توصیه کرده است برای ایجاد فایل های ISO ویندوز ۱۰ از ابزار Windows Media Creation استفاده کنید. کاربران ویندوز ۱۰ می توانند این نرم افزار را به طور رایگان از وب سایت رسمی مایکروسافت دانلود و آن را روی سیستم خود نصب کنند. شما می توانید از ابزار مایکروسافت برای ایجاد سریع و آسان یک USB قابل بوت ویندوز ۱۰، به روزرسانی رایانه به ویندوز ۱۰ یا ایجاد یک فایل ایمیج ISO از ویندوز ۱۰ بهره ببرید.
برای ایجاد یک فایل ISO با استفاده از ابزار Windows Media Creation Tool مراحل زیر را دنبال کنید:
- ابزار Windows Media Creation Tool را دانلود و اجرا کنید
- برای ایجاد رسانه ی نصب ویندوز، درایو USB، دی وی دی یا ISO را انتخاب کرده و سپس روی Next کلیک کنید
- اکنون باید معماری سیستم را انتخاب کنید. شما می توانید یک فایل ایمیج سیستم ۶۴ بیتی، ۳۲ بیتی یا هردو دو نسخه را ایجاد کنید. می توانید زبان و نسخه ی ویندوز را در این مرحله به دلخواه خود انتخاب کنید. اگر این گزینه ها شما را سردرگم کرد، همیشه می توانید گزینه های توصیه شده از سوی مایکروسافت را انتخاب کنید. برای ادامه روی Next کلیک کنید.
- فایل ISO مورد نظر خود را انتخاب کرده و سپس روی Next کلیک کنید. در این مرحله ابزار Media Creation فرایند ایجاد ایمیج ISO را آغاز خواهد کرد.
- توصیه می شود حداقل از فلش USB با ظرفیت هشت گیگابایت یا بیشتر برای پشتیبان گیری فایل ISO استفاده کنید.
همان طور که اشاره شد، پیش از اقدام به ارتقاء ویندوز، ایجاد یک نسخه ی پشتیبان ISO از کل سیستم ویندوز شما بسیار مهم خواهد بود. علاوه بر این، سرعت بالای ایجاد و بازیابی فایل های ISO باعث شده است این روش به راهکاری جذاب و ایده آل برای ایجاد نسخه های پشتیبان از اطلاعات مورد استفاده قرار گیرد.
منبع: زومیت.