نویسنده: رقیه شفیعی: کتاب دار بخش نابینایان نهاد کتاب خانه های عمومی کشور
در این شماره بر آنیم تا همراه دوست خوب و یار مهربان به کشور هایی چون افغانستان، عراق، لبنان، کره شمالی، امریکا و حتی در ایران سفر کنیم و زندگی نامه هایی برگزیده را از زبان کتاب بخوانیم. البته همچنان رمان، روان شناسی، تاریخ، فلسفه و متون دینی را نیز در لیست مطالعات مان خواهیم داشت. پس این شما و این هم سرگذشت هایی عبرت انگیز و پند آموز از زبان خود اهالی کشور های ذکر شده.
*«احمدشاه مسعود، روایت صدیقه مسعود» نوشته شکیبا هاشمی و ماری فرانسوازکلومبانی است که نشر مرکز آن را با ترجمه افسر افشاری سال 1388 در 272 صفحه تقدیم دوست داران تاریخ و سرگذشت نامه کرده است.
آن قدر دلم می خواهد درباره اش صحبت کنم که نمی دانم از کجا شروع کنم. او، این مرد برجسته، خوش ذوق، فرهیخته، شیفته شعر و ادبیات و تاریخ، این قهرمان جنگ بر ضد شوروی و مقاومت علیه طالبان که دختر ساده و بی تجربه ای مثل من را که در آن زمان هفده ساله بودم، به همسری گرفت و به او عشق ورزید، احمدشاه مسعود است. اما برای این که بفهمید چرا او و من، بایستی از ابتدا آغاز کنم. داعیه آن را ندارم که تاریخ بزرگ کشورم را روایت کنم، بلکه فقط می خواهم متواضعانه در جایگاه خود بمانم، همان جایگاهی که در کنار همسرم داشته ام. آنچه می خواهم تعریف کنم، داستان یک عشق است و علاوه بر آن داستان زندگی خودم به عنوان یک افغانی مقیم دره پنج شیر که بیست و چهارسال جنگ را حس کرده است.
کتاب حاضر، در بر گیرنده خاطرات صدیقه مسعود، همسر احمدشاه مسعود از وی است که به گوشه ای از آن اشاره شد. این کتاب جایزه وریته (ویژه)سال 2005 را از آن خود کرده است.
*«کابوس های بیروت» اثر غاده السمان با ترجمه احسان موسوی خلخالی را نشر نی سال 1397 در 461 صفحه روانه بازار کتاب کرده است.
آن روز صبح، وقتی از ماشین پیاده شدم و تا اطلاع ثانوی صحیح و سالم وارد خانه شدم، نمی دانستم این آخرین باری است که تا چندین روز دیگر می توانم خانه را ترک کنم! و همان لحظه که در را پشت سرم می بندم، دارم آن را به روی زندگی و امید می بندم و زندانی کابوسی طولانی می شوم؛ سخت طولانی!
با برادرم به خانه برگشتم تا با هم نقش زندانیان را بازی کنیم، اگر می دانستیم در راه برگشت چیزی برای خوردن می گرفتیم؛ اگر می دانستیم شاید برنمی گشتیم و اگر … و اگر را در خاک پشیمانی کاشتیم و ای کاش درو کردیم.
کجا زندگی می کنم؟ این سؤال یادآور واقعیتی وحشتناک بود؛ وسط میدان جنگ زندگی می کنم، بی هیچ سلاحی و بی آن که کاری از دستم برآید، جز همین کشیدن قلم بر کاغذ و به جا گذاشتن سطر هایی لرزان مانند رد خون مجروحی که در پنبه زار سپید سینه خیز می رود.
*«به خاطر زندگی؛ داستان سفر دختری از کره شمالی به سوی آزادی» اثر یئان می پارک و مریان ولرز را با ترجمه مریم علی محمدی نشر کتاب کوله پشتی سال 1398 در 336 صفحه منتشر کرده است.
یئان می پارک قهرمان داستان می گوید: برای دو چیز بسیار شکرگزارم، اول این که در کره شمالی متولد شدم و دوم این که از کره شمالی فرار کردم. هردو اتفاق مرا شکل دادند و من این دو را با یک زندگی آرام و معمولی عوض نخواهم کرد. داستان من درباره این است که چگونه تبدیل شدم به آدمی که امروز هستم. مثل ده ها هزار آدم دیگر اهل کره شمالی من هم از زادگاهم فرار کردم و در کره جنوبی مستقر شدم. جایی که هنوز هم مثل سالیان پیش شهروند به حساب می آیم.
داستان فرار یئان می پارک متولد سال 1993 در کتاب شرح داده می شود، این که چطور در راه رسیدن به چین بازیچه قاچاقچی های انسان شدند؛ جایی که مادرش به خاطر حمایت از او قربانی تجاوز دلالی شد که یئان می را هدف قرار داده بود. مدتی در چین به جستجوی خواهرش می پردازند اما بی فایده است. پدرش نیز به قصد یافتن خواهرش از مرز می گذرد تا به او و مادرش ملحق شود اما سرطانی لاعلاج چند ماه بعد اورا از پای در می آورد. در سال 2009 یئان می و مادرش را مبلغان مسیحی نجات دادند، انسان هایی که آنها را به مرز مغولستان با چین رساندند؛ از آنجا تا بیابان بسیار سرد، گوبی در شب تاریک زمستانی و بی پایانی پیاده رفتند و به دنبال آزادی خط ستاره ها را پیش گرفتند. تمام این وقایع حقیقت محض است اما کل داستان نیست! فاصله دو ساله شبی که از رودخانه یالو در مرز کره شمالی با چین گذشتند تا شبی که برای شروع یک زندگی جدید به کره جنوبی پا گذاشتند، اتفاقاتی را برایشان رقم زده که تا مدت ها یئان می قصد بازگو کردن آنها را نداشته اما بدون ذکر آنها زندگی خود را پوچ می داند. نهایتاً تصمیم می گیرد با کمک مادرش از زمانی که در کره شمالی بودند و آن دو سال تا ورود و زندگی در کره جنوبی را شرح دهد.
*«مسئله مرگ و زندگی» اثری از زوج درمانگر، اِروین دی. یالوم و مریلین یالوم با ترجمه الهام شریف را نشر نسل نو اندیش سال 1400 در 263 صفحه تقدیم دوست داران آثار یالوم کرده است.
در کتاب این زوج درمان گر درباره عشق، فراق و آن چه در پایان عمر اهمیت دارد، نوشته اند. شرح حالی زیبا، عاشقانه و گاهی دردناک که از موضوع پایان زندگی سخن می گوید.
«مسئله مرگ و زندگی»، داستانی عاشقانه و روایتی باورنکردنی از زندگی زوجی است که تقریبا تمام عمر مانند یک روح در دو بدن، زندگی کرده اند. وقتی مریلین یالوم به سرطان مبتلا می شود، زوج عاشق تصمیم می گیرند مشاهده ها و یافته های خود در باب زندگی و مرگ را در یک کتاب مشترک بنویسند. وقتی کتاب به نیمه می رسد، مریلین از دنیا می رود و اروین مجبور می شود کتاب را به تنهایی به پایان برساند. در نهایت، این کتاب در سال 2021 به انتشار می رسد؛ کتابی که نه از مرگ بلکه از ارزش زیستن حرف می زند؛ هدیه بزرگی که روزی به پایان می رسد. در این کتاب با رنج و فقدان آشنا می شویم؛ از وداع با معشوقه ای که سال ها در کنارش زندگی کردیم؛ از همدلی همسری عاشق که می خواهد از رنج درد بیماری معشوقش بکاهد و به او اطمینان دهد که نگران تنهایی بعد از مرگ او نباشد. اثری که شما را به تأمل درباره شیوه عشق ورزیدن و زندگی بدون پشیمانی وا می دارد.
*«دختری که از چنگال داعش گریخت» نوشته فریدا خلف را نشر مهرگان خرد با ترجمه سمیه نصرالهی سال 1395 در 227 صفحه منتشر کرده است.
فریدا خلف نوزده ساله بود که از روستایی در عراق توسط داعش دزدیده شد. وی در این کتاب حیرت انگیز و تأثیرگذار داستان زندگی خود را روایت می کند. در این داستان تصویری از دنیایی که داعش برای مردم عراق و سوریه درست کرده است ترسیم می شود. روایت فریدا تنها در مورد وحشت زندانی شدن توسط جنگجویان داعش نیست، او زندگی تحت سلطه حکومتی را توصیف می کند که خود را نژاد برتر می داند.
*«انتخاب های هوشمندانه یک راهنمای کاربردی برای تصمیمگیری بهتر» اثری از جان اس هاموند، رالف ال کینی و هوارد رایفا است که نشر آینده پژوه آن را با ترجمه سیاوش ملکی فر سال 1395 در 222 صفحه به چاپ رسانده است.
بر آمدن از پس انتخاب های هوشمندانه یکی از مهارت های پایه ای هرکسی است. تصمیم های شما مسیر پیشرفت شغلی شما را شکل می بخشد و کیفیت زندگی شما را رقم می زند. با این وجود تنها اندکی از مردم، مهارت های واقعی تصمیم گیری را می آموزند. نتیجه این می شود که اغلب به صورت اتفاقی و گاه از روی ترس و اجبار تصمیم می گیریم؛ یا امروز و فردا می کنیم تا شاید فرجی حاصل شود و بتوانیم از مهلکه تصمیم گیری بگریزیم. انتخاب های هوشمندانه در وهله اول فرایندی آسان برای تصمیم گیری را به شما پیشنهاد می کند که با هدف بهبود شیوه تصمیمگیری شما ابداع شده است. نویسندگان کتاب مجموعه ای از تکنیک های کاربر پسند را ابداع کرده اند تا شما بتوانید انتخاب های تان را به گونه ای شفاف تر و اثربخش تر محک بزنید و در جهت انتخاب های هوشمندانه گام بردارید. انتخاب های هوشمندانه به شما نمی گوید چه تصمیمی بگیرید بلکه می گوید چگونه تصمیم بگیرید.
*«رادمهر مسافری از سرزمین پارس» نوشته سید محسن طیب نیا را نشر رسالت سال 1399 در 244 صفحه تقدیم علاقه مندان رمان های تاریخی کرده است.
رادمهر داستان مردی آزاده و حقیقتجوست که در سفر پر مخاطره خود در سال 35 هجری به حقایق پنهانی می رسد که اندیشه و زندگانی او را به کلی دگرگون می سازد. او در این سفر با شخصیت های بزرگی برخورد می کند که واقعیت های کتمان شده را به او می گویند و حقایق ناشناخته را آن گونه که هست به وی نشان می دهند. در این کتاب بسیاری از واقعیت های تاریخ با شیواترین بیان بازگو می گردند. هرچند رادمهر شخصیتی خیالی است اما آنچه نقل می کند عین واقعیت تاریخی است که در اسناد متعدد آمده است.
*«زندگی خوب ؛ ۳۰ گام فلسفی برای کمال بخشیدن به هنر زیستن» نوشته مارک ورنون با ترجمه پژمان تهرانیان را فرهنگ نشر نو سال 1397 در 347 صفحه روانه بازار کتاب کرده است.
نویسنده کتاب مارک ورنون استاد فلسفه و اخلاق و مدرس آکادمی آیدلر لندن است. زندگی خوب همانطور که از نامش پیداست درباره چگونگی خوب زیستن نوشته شده است. او در این کتاب از یک بُعد تازه به خوب زیستن نگاه کرده است که شاید با جهت گیری کتاب های دیگر موفقیت در زمینه خوب زندگی کردن متفاوت باشد. ورنون در این کتاب برای خوب زیستن به حکمت کهن روی آورده است. حکمتی که از دیرباز در زندگی بشر جریان داشته و اساسش اخلاقیات فظیلت مدار است. آنچه در تار و پودِ زندگی خوب تنیده شده است رهیافتی است که به عنوان «اخلاقیات فضیلت مدار» شناخته می شود.
زندگی خوب شامل ۵ بخش (فضیلت های معنوی، فضیلت های مصیبت بار، فضیلت های اجتماعی، فضیلت های عمل گرایانه، فضیلت های فردی) و ۳۰ «گام» است؛ نویسنده برای آنکه خواننده بتواند این ۳۰ «گام» را درست بپیماید، برای هر گام یک راهنما برگزیده است … از ارسطو و افلاطون گرفته، تا هانا آرنت و ژاک دریدا و تولستوی و یونگ و اسکار وایلد و فروید. به این ترتیب، در طول خواندن این کتاب، با ۳۰ شخصیت استثنایی تاریخ بشر و نیز با برخی از عالی ترین اندیشه های بشری در طول تاریخ درباره چگونه خوب زیستن آشنا می شوید. در پایانِ هر فصل نیز، توصیه هایی با عنوان «گامی دیگر» آمده اند، در قالب اشاره ها و آگاهی هایی که می توانند عمیقاً در وجود خواننده ریشه بدوانند. در زندگی خوب، برخی از عمیق ترین و کهن ترین رگه های حکمت کهن بازگشایی شده اند و نیز نقبی زده شده است به رگه هایی دیگر که تازه ترند اما شاید از نگاه ها دور مانده اند.
*«گذری در تاریخ خاطرات دکتر علی اکبر صالحی» نوشته علی اکبر صالحی و حسن علی بخشی را انتشارات وزارت امور خارجه سال 1396 در 752 صفحه به چاپ رسانده است.
واحد تاریخ شفاهی مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه در سال 1393 راه اندازی شد؛ و در همان سال اولین کتاب تاریخ شفاهی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران را به رشته تحریر در آورد. در سال 1394، 5 عنوان خاطرات دیپلمات ها و سفرای کشورمان چاپ و در بیست و نهمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران رونمایی شد. همچنین در این سال تدوین خاطرات وزرای سابق و اسبق امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در اولویت قرار گرفت و از آنها خواسته شد تا در صورت تمایل ناگفته ها و خاطرات خود را در اختیار واحد تاریخ شفاهی قرار دهند. جناب آقای علی اکبر صالحی، وزیر سابق امور خارجه و معاون سابق رئیس جمهور که ریاست سازمان انرژی اتمی را نیز بر عهده داشتند، از افرادی بودند که به این خواسته پاسخ مثبت دادند. کتاب حاضر، مجموعه خاطرات ایشان است که در این واحد تهیه و به رشته تحریر در آمده است.
*«حکومت جهانی مهدی عجل الله تعالی فرجه شریف» را ناصر مکارم شیرازی توسط نشر مدرسه امام علی علیه السلام سال 1375 در 344 صفحه تقدیم دوست داران متون مذهبی کرده است.
این کتاب در مورد ظهور حضرت مهدی (عج الله فرجه) و ویژگی های حکومت او بحث می کند که علاوه بر ذکر مهم ترین دلایل از کتاب و سنت، بسیاری از مسائل با ادله عقلی به ثبوت رسیده است.
فهرست مطالب کتاب بدین قرار می باشد: آینده روشن، مصلح بزرگ در میان اقوام دیگر، انقلاب جهانی، آمادگی های لازم برای حکومت جهانی، انتظار، مصلح بزرگ جهانی در منابع اسلامی، نشانه های آغاز انقلاب، ویژگی های عقیده شیعه پیرامون مهدی و پرسش هایی که از این عقیده برخاسته، راه پیروزی آن مصلح بزرگ، روش حکومت جهانی او و مدعیان دروغین.
*«بافت سرنوشت» نوشته فرح نادری را نشر نقش نگین سال 1389 در 56 صفحه به چاپ رسانده است.
نگارنده در کتاب خود در روایتی داستانی، تلاش دارد مخاطبان را با اسرار روح بشری آشنا سازد تا از این طریق انسان بتواند نگرشی نو را در زمینه کشف رمز درون خود به دست آورد. وی برای این کار از زبان تمثیلی بهره جسته و نماد این تمثیل را هنر قالی بافی قرار داده است. او با این تمثیل بیان می دارد که جنبه های مختلف زندگی یک انسان در تار و پود آن لمس پذیر است. همان گونه که نقشه و بافته، رنگ پود با رنگ زمینه یکی است، از این رو در زندگی امروز حقیقت به طرز اجتناب ناپذیری به عامل حقیقت دیگر متصل است؛ زنجیره ای که معیاری روشن و انکار ناپذیر، برای تحول و تفکر انسان درباره خویش را به وجود آورده است. این است حکمت تمامی آنچه که در اطرافمان می بینیم.
منبع: ماهنامه ی مانا.