نویسنده: اسکندر آبادی: نویسنده و خبرنگار رسانه دویچه وله
امسال بزرگ ترين نمايشگاه آسان ساز های نابينايان و كم بينايان به صورت مجازی برگزار شد و جای تازه های فنی، كاربردی و بهينه سازي های معمول هر ساله تقریباً در آن خالی بود.
نمايشگاه سايت سيتی كه از سال ۱۳۸۲ (۲۰۰۳) در هتل مجلل “شراتون” فرودگاه شهر فرانكفورت آلمان برگزار مي شد، امسال به خاطر محدوديت های كرونا از ۲۹ تا ۳۱ ارديبهشت (۱۹ تا ۲۱ مِی)، به صورت مجازی برپا شد.
خانم مركل سرپرست هماهنگی نمايشگاه در اين ارتباط گفت: سال گذشته نمايشگاه به خاطر محدوديت های كوويد ۱۹ برگزار نشد و گلایه های بسياری از سوی علاقه مندان نابينا و كم بينا به ما رسيد. اين شد كه امسال نمايشگاه را دست كم مجازی برگزار كرديم. ما مي دانيم برگزاری نمايشگاه ويژه نابينايان، تنها هنگامی جالب و جذاب است كه كاربران بتوانند شخصاً دستگاه ها و آسانساز ها را لمس و تجربه كنند. اما برای اين كه لااقل غرفه داران، ميدانی برای عرضه تازه های خود داشته باشند، به برگزاری نمايشگاه در بستر فضای مجازی راضی شديم.
تاريخچه ای از نمایشگاه سایت سیتی
از نخستين دوره برگزاری نمايشگاه، هر سال شاهد آن بودم و هميشه گمان می كردم “امسال نبايد ابزار تازه ای را انتظار داشت.” اما هربار از تکنولوژی های جدید غافلگير مي شدم.
نمايشگاه در نخستين سال برگزاری، بيش از ۴۰ شرکت تولیدی و حدود ۱۵۰۰ بازدید كننده داشت كه طبيعتاً بيشترين آنها آلمانی بودند. هر سال كه از نمايشگاه ديدار می كردم، آسان ساز های كوچكتر، سبكتر، سريعتر و دقيقتری ميديدم كه شرح آنها در اينجا مطلب را به درازا ميكشد. برای نمونه، شركت “Humanware” از كانادا يك كامپيوتر كوچك را به يك دستگاه جهت ياب تبديل كرده بود و نگارنده از ذوق در پوست نمي گنجيد كه آن دستگاه حدود نشانی نمايشگاه را مشخص ميكرد.
سال های بعد آن كامپيوتر كوچك به دستگاهی هم اندازه يك گوشی هوشمند ۴۰۰ گِرمی مبدل شد و سال های آخر، همه گوشي های هوشمند جهت ياب داشتند.
در دهمين دوره نمايشگاه سایت سیتی، تولید کنندگان تجهیزات کمک توانبخشی دو برابر شده و از ۱۵ كشور جهان آمده بودند و ايراني ها هم سهم كوچكی در معرفی دستگاه ها و آسانساز ها داشتند.
در پانزدهمين دوره نمايشگاه در سال ۲۰۱۷ ميلادی آنچه بيش از سال های گذشته جلب نظر مي كرد، افزايش غرفه های عرضه خدمات در رشته های آموزشي، ترتيب گردشگري های ويژه نابينايان و خدمات كاريابی و حتی پزشكی بود كه در سال های نخست جزء فوق برنامه ها به شمار مي آمدند.
در برخی از اين غرفه ها دوره های آموزشی از كامپيوتر و برنامه نويسی گرفته تا دوره های پزشكی جايگزين، برای علاقه مندان تشريح مي شدند.
آخرين نمايشگاه به صورت فیزیکی و حضوری در سال ۲۰۱۹ برگزار شد كه در آن ۱۲۰ شرکت از ۲۵ كشور جهان پذيرای بيش از ۳۵۰۰ علاقه مند به آسان ساز های ويژه توان خواهان بودند. در آن نمايشگاه، شركت مِتِك از اشتوتگارت آلمان برجسته نگاری عرضه كرده بود كه بر روی يك رايانه ويندوز نصب شده بود. نابینایان می توانستند با اين برجسته نگار همزمان متن ها و نمودار ها و تا اندازه ای حتی تصوير های فايل ها را لمس کنند و نيازی به چند دستگاه برای كار با كامپيوتر نداشتند.
شركت “thinkable” از هلند يك بازوی روبوتيك ساخته بود كه نابينا توسط آن مي توانست تصوير های ساده را روی كاغذ يا يك برگه پلاستيكی ويژه چاپ كند. ياپ برِيدِر كه خود نابينا و از سازندگان اين دستگاه است مي گفت: “دستگاه ما سريع، كم صدا و ساده است و برای كار در مدرسه و با شاگردان دبستانی جان ميدهد”.
نگاهی به آخرين نمايشگاه سایت سیتی در سال 2021
در اين نمايشگاه ۷۸ غرفه از ۱۰ كشور جهان شركت داشتند كه بيشترين آنها از آلمان بودند.
شركت هِلپتِك از شهر هورب در نزديكی اشتوتگارت آلمان يادداشت بردار تازه ای را ارائه كرد كه به نابينا امكان مي دهد با اشاره انگشت سطر های يك مطلب را يكی پس از ديگری به سرعت بخواند. اين دستگاه افزون بر امكان اتصال به گوشي های هوشمند، همزمان ميتواند توسط بلوتوث به سه دستگاه گوناگون متصل شود و از طريق برجسته نگار صفحه های سه دستگاه را برای نابينايان دسترس پذير كند.
از آنجا كه حضور در نمايشگاه تنها از طريق شبكه های اجتماعی و نرم افزارهايی مانند “زوم” دسترس پذير بود، برنامه های پيرامونی مانند سخنرانی درباره نارسايي ها و تنگنا های نابينايان در رابطه با محدوديت های كرونايی و تلاش های پزشكان برای نصب چيپ های كامپيوتری در مغز نابينايان به منظور بازيابی بخشی از بينايي، از زنده ترين بخش های نمايشگاه به شمار مي آمدند.
پرسش و پاسخ پس از هر سخنرانی، دست كم حضور برخی از كاربران را تداعی مي كرد. بسياری از كاربران نمايشگاه را تنها شبیهِ يك وبسايت ارزيابی كردند و به عنوان نمايشگاه به رسميت نشناختند.
سرپرست هماهنگی نمايشگاه به نگارنده گفت: “سال آينده از ۱۸ تا ۲۰ مِی ۲۰۲۲، نمايشگاه را در محل دائمی نمايشگاه های جهانی در فرانكفورت به صورت واقعی برگزار خواهيم كرد”.
منبع: ماهنامه ی مانا.