آموزش استفاده از ابزارهای PowerToys در ویندوز 10

ابزارهای پاورتویز از سال ها پیش در سیستم عامل ویندوز عرضه می شدند و اکنون به صورت متن باز، قابلیت های متعددی را برای افزایش بهره وری در ویندوز ۱۰ ارائه می کنند.

بخش PowerToys در ویندوز ۱۰ شامل ابزارهای متعددی می شود که کارایی و بهره وری انجام وظایف را برای کاربران بیشتر می کنند. مایکروسافت از ویندوز ۹۵ و سپس XP، پاورتویز را برای کاربران ارائه می کرد. ابزارهای مذکور اکنون به صورت متن باز در اختیار کاربران ویندوز ۱۰ قرار دارند.

از کاربردهای پاورتویز می توان به تغییر نام دسته جمعی فایل ها، تغییر ابعاد چندین عکس، اجرای سریع اپلیکیشن ها و بسیاری موارد کاربردی دیگر اشاره کرد. در ادامه ی این مطلب، نحوه ی استفاده از ابزارهای پاورتویز را در ویندوز ۱۰ بررسی می کنیم.

پاورتویز (PowerToys) چه ابزارهایی دارد؟

ابزارهای پاورتویز با هدف بهبود بهره وری و تجربه ی کاربری در ویندوز عرضه می شوند

همان طور که گفته شد پاورتویز مجموعه ای از ابزارها است که کارایی و عملکرد سیستم عامل ویندوز را افزایش می دهند. اولین نسخه از ابزارها در ویندوز ۹۵ عرضه شدند که شامل ۱۵ ابزار بودند. برخی از ابزارهای موجود در پاورتویز ویندوز ۹۵ عبارت اند از:

  • CDAutoPlay: برای اجرای خودکار CD در دیسک های غیرصوتی استفاده می شد.
  • Desktop menu: باز کردن آیتم های دسکتاپ از منوی در نوار وظیفه
  • Quick rec: برای تغییر سریع رزولوشن صفحه

نسخه ی دوم از پاورتویز همراه با ویندوز XP عرضه شد. در نسخه ی دوم، ابزارها به صورت جداگانه عرضه می شدند و دیگر خبری از پکیج تکی شامل همه ی ابزارها نبود. درطول دوران عرضه، ابزارهای متعددی حذف شدند، اما درنهایت ۲۰ ابزار در ویندوز جدید در دسترس بود که برخی از آن ها را در ادامه شرح می دهیم:

  • Alt-Tab Replacement Task Switcher: نمایش زنده ی پنجره ها در زمان استفاده از میان بر Alt-Tab
  • Power Calculator: ماشین حساب حرفه ای تر برای معادلات پیچیده تر
  • Webcam Timershot: عکس برداری با وب کم در دوره های زمانی مشخص

نسخه های بعدی ویندوز همچون ویستا و ۷ و ۸، پشتیبانی رسمی پاورتویز نداشتند. مایکروسافت در سپتامبر ۲۰۱۹، نسخه ی اولیه ی رسمی از پاورتویز را مخصوص ویندوز ۱۰ به صورت عمومی منتشر کرد. ابزارهای جدید اکنون در یک پکیج تکی در دسترس کاربران قرار دارند. اگرچه پاورتویز عموما برای کاربران حرفه ای طراحی می شوند، اما همه ی مصرف کننده ها می توانند از آن ها بهره ببرند. ابزارهای موجود در پاورتویز ویندوز ۱۰ شامل موارد زیر می شوند:

  • FancyZones
  • File Explorer Preview
  • Image Resizer
  • Keyboard Manager
  • PowerRename
  • PowerToys Run
  • Shortcut Guide

در ادامه، کاربردها و نحوه ی استفاده از هریک از ابزارها را شرح می دهیم.

آموزش دانلود PowerToys برای ویندوز ۱۰

پاورتویز در ویندوز ۱۰ یک پروژه ی متن باز محسوب می شود. درنتیجه اطلاعات پروژه و لینک دانلود آن مانند بسیاری از پروژه های مشابه، در گیت هاب در دسترس قرار دارد.

برای دانلود پاورتویز باید به بخش releases در صفحه پاورتویز در گیت هاب بروید. در این صفحه، نسخه های متعدد پروژه را می بینید که با پیشرفت توسعه، نسخه های جدید به آن اضافه می شود. نسخه ای که در بالای صفحه قرار دارد، عموما با یک برچسب Latest release مشخص می شود و جدیدترین نسخه از ابزارها را ارائه می کند. در فهرست موسوم به Assets به دنبال نسخه ی جدیدتری باشید و فایلی با نام PowerToysSetup-0.18.2-x64.msi یا اسم مشابه را دانلود کنید. همین فایل، تمامی ابزارهای پاورتویز را روی سیستم نصب می کند. برای اجرای موفق ابزارها، نیاز به NET Core 3.1 Desktop Runtime. هم دارید که در پکیج دانلودی قرار ندارد و باید به صورت مجزا آن را دانلود کنید.

انواع ابزارهای پاورتویز ویندوز ۱۰ و آموزش استفاده از آن ها

پس از دانلود و نصب پاورتویز، آن را از منوی استارت ویندوز اجرا کنید. برای تغییر تنظیمات، روی آیکون تنظیمات در نوار وظیفه دو بار کلیک کنید. رابط کاربری بخش تنظیمات پاورتویز بسیار ساده و شبیه به سایر بخش های ویندوز ۱۰ است.

پس از اولین اجرای پاورتویز، باید گزینه ی Always run as administrator را فعال کرده و سپس روی Restart as administrator کلیک کنید. پیشنهاد می شود که گزینه ی Download updates automatically را هم فعال کنید تا برای دریافت به روزرسانی ها نیازی به اقدام دستی نداشته باشید.

تمامی ابزارهای پاورتویز به صورت پیش فرض فعال هستند. با استفاده از منوی سمت چپ می توانید تنظیمات هر ابزار را تغییر دهید و ابزارهای بلااستفاده را غیرفعال کنید.

FancyZones

در ویندوز ۱۰، جابه جا کردن پنجره به لبه یا گوشه ی نمایشگر، ابعاد آن را طبق الگوی پیش فرض تغییر می دهد. با استفاده از FancyZones می  توان الگوهای پیشرفته  و سفارشی برای تغییر پنجره های متعدد ایجاد کرد.

از منوی سمت چپ پاورتویز، وارد بخش FancyZones شوید و سپس Launch Zones Editor را انتخاب کنید. در پنجره ی جدید می توانید الگوی پنجره ای مدنظر خود را از میان چند الگوی پیش فرض انتخاب کنید. همچنین می توان با استفاده از تب Custom، الگوی سفارشی برای مناطق تغییر ابعاد پنجره ها طراحی کرد.

پس از فعال سازی الگوی جدید، در زمان جابه جایی پنجره ها در ویندوز ۱۰، کلید Shift را نگه دارید تا مناطق نمایش داده شوند. سپس پنجره را به منطقه ی مدنظر خود ببرید تا طبق الگوی آن، بزرگ یا کوچک شود. در بخش تنظیمات، می توان گزینه های متعددی را تغییر داد. به عنوان مثال می توان پیش نیاز فشردن کلید Shift را حذف کرد. پس از کمی کار با تنظیمات این بخش، قطعا کاربردهای جذابی برای آن پیدا می کنید.

File Explorer Preview

فایل اکسپلورر در ویندوز ۱۰ مانند نسخه های پیشین یک پنجره ی پیش نمایش دارد که مشاهده ی پیش نمایشی از برخی از فایل ها مانند عکس یا اسناد را ممکن می کند. برای فعال سازی پنجره ی پیش نمایش، در فایل اکسپلورر از تب View، آیکون آن را فعال کنید.

با استفاده از File Explorer Preview در پاورتویز ویندوز ۱۰ می توان پیش نمایش فایل های تصویر SVG و اسناد Markdown را هم به قابلیت های پیش نمایش فایل اکسپلورر اضافه کرد.

Image Resizer

امکان تغییر ابعاد گروهی تصاویر در مک وجود دارد و در ویندوز ۱۰ هم می توان این کار را انجام داد. برای تغییر ابعاد گروهی، تنها باید در فایل اکسپلورر تمامی فایل های عکس مدنظر را انتخاب کرده و با کلیک راست، Resize Pictures را انتخاب کنید. سپس یک پنجره باز می شود که باید در آن ابعاد مدنظر جدید برای عکس ها را وارد کنید. گزینه های دیگری شامل حفظ نسخه ی اصلی عکس یا نادیده گرفتن جهت آن نیز وجود دارد. پس از انتخاب تنظیمات مدنظر، روی دکمه ی Resize کلیک کنید.

Image Resizer در تنظیمات پاورتویز، به شما امکان می دهد تا تنظیمات پیش فرض تغییر ابعاد در پنجره ی تغییر ابعاد گروهی را تغییر دهید و گزینه های مدنظر سفارشی خود را وارد کنید. همچنین می توان سیستم انکودینگ پیش فرض عکس ها و نام گذاری عکس های جدید را تغییر داد.

Keyboard Manager

با استفاده از قابلیت Keyboard Manager در پاورتویز می توان میان برهای اختصاصی برای کیبورد تنظیم کرد. همچنین امکان تغییر نقش میان برهای کنونی کیبورد هم در این ابزار وجود دارد. همه ی قابلیت ها در بخش Keyboard Manager در منوی سمت چپ پاورتویز وجود دارند.

به عنوان مثالی از کاربر Keyboard Manager، می توانید کلیدهای کم کاربرد خود را به کلیدهای کنترل پخش محتوای رسانه ای یا ناوبری مرورگر وب تبدیل کنید. شاید هم دوست داشته باشید کارایی میان برهایی همچون Ctrl+C را از کپی کردن، به عملکردی دیگر تغییر دهید!

در بخش Keyboard Manager در پاورتویز دو زیرمجموعه وجود دارد. در Remap Keyboard می توانید عملکرد کلیدهای کنونی ویندوز را تغییر دهید و در Remap Shortcuts هم میان برها به عملکردهای جدید تغییر می کنند.

برای تغییر میان برها وارد یکی از بخش های بالا شوید و سپس روی آیکون بعلاوه کلیک کنید. در سمت چپ، عمکردهای کنونی کلیدها و میان برها دیده می شود و هر عملکرد جدیدی که وارد کنید، در پنجره ی سمت راست به نمایش در می آید. از آیکون سطل زباله هم می توان برای پاک کردن عملکردهای جدید استفاده کرد. پس از اعمال تنظیمات جدید، روی دکمه ی OK کلیک کنید.

PowerRename

کاربران عادی ویندوز که از ابزارهای پیشرفته همچون پاورشل (PowerShell) استفاده نمی کنند، در تغییر نام دسته جمعی فایل ها و پوشهها فرایند دشواری در پیش دارند. اکنون در ویندوز ۱۰ و با استفاده از پاورتویز می توان به راحتی این کار را انجام داد.

برای تغییر نام دسته جمعی فایل ها، در فایل اکسپلورر پس از انتخاب همه ی فایل ها کلیک راست کرده و PowerRename را انتخاب کنید. در پنجره ی جدید، می توانید بخش های هدف جستجو و عبارت جایگزین آن ها را وارد کنید (Search for و Replace with). گزینه های کاربردی تر متعدد دیگری در این پنجره وجود دارند که مثلا تغییر نام با حساسیت به کوچک و بزرگ بودن حروف، صرف نظر از تغییر نام پوشه ها، تغییر پسوند فایل ها و موارد دیگر را در اختیار شما قرار می دهند.

PowerToys Run

این ابزار برای جستجو و اجرای سریع اپلیکیشن ها کاربرد دارد. همچنین فایل ها و پوشههای مدنظر را هم می توان با استفاده از آن اجرا کرد. همچنین PowerToys Run برای سوئیچ کردن به فایل ها و اپلیکیشن های باز هم کاربرد دارد.

برای اجرای PowerToys Run به صورت پیش فرض باید دکمه های Alt+Space را فشار دهید (می توان در بخش تنظیمات، میان بر مذکور را تغییر داد). پس از اجرای برنامه، تنها کافی است شروع به تایپ کردن کنید تا سند یا برنامه ی مدنظر خود را در کامپیوتر بیابید. برای جابه جایی بین نتایج جستجو از کلیدهای ناوبری بالا و پایین استفاده کرده و با فشار دادن کلید اینتر، برنامه را اجرا کنید. در کنار هر نتیجه ی جستجو، آیکونی وجود دارد که با استفاده از آن می توان دستورهای Run as administrator یا Open containing folder را اجرا کرد.

Shortcut Guide

ویندوز ۱۰ مجموعه ای کاربردی از میان برهای عملیاتی را ارائه می کند. با استفاده از Shortcut Guide می توان میان برها را بهبود داد و با نگه داشتن دکمه ی ویندوز طی یک زمان مشخص، میان برها را مشاهده کرد. تنظیمات پاورتویز هم به شما امکان می دهد تا زمان نگه داشتن دکمه برای اجرا شدن منوی میان برها را تغییر دهید. به علاوه، می توان طیف رنگ و شفافیت منو را هم سفارشی کرد.

همان طور که دیدید، پاورتویز ابزارهای کاربردی متعددی را ارائه می کند. با استفاده از برخی از آن ها می توان وظایف را با سرعت و بهره وری بهتری در ویندوز ۱۰ انجام داد. پاورتویز همیشه در مسیر توسعه قرار دارد. ماهیت متن باز بودن آن نیز به توسعه ی بهتر و سریع تر کمک می کند. درنتیجه فعال بودن دریافت به روزرسانی برای آن، قطعا با دریافت امکانات بهتری برای شما همراه خواهد شد.

منبع: زومیت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

بیست − هفت =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *