همه چیز درباره تخم مرغ در آشپزخانه ی کدبانوی نابینا بخش هجدهم

با سلام و احترام خدمت همراهان گرامی.

امروز با مطالبی از جمله جدا کردن زرده از سفیدۀ تخم مرغ و راه های تشخیص تخم مرغ تازه از فاسد یا کهنه توسط نابینایان در خدمتتان هستیم.

نحوۀ جدا کردن زرده از سفیدۀ تخم مرغ:

ممکن است در ابتدا جدا کردن زرده از سفیدۀ تخم مرغ به نظر نابینایان نوپز کاری مشکل باشد. اما با تکرار و تمرین به یکی از روش های زیر، نابینایان هم می توانند به راحتی این کار را انجام دهند.

روش اول: سوراخ کردن تخم مرغ

یک ظرف زیر دستتان قرار دهید و سپس یک سوراخ کوچک در قسمت بالا یا نوک تیز تخم مرغ ایجاد کنید و تخم مرغ را به سمت ظرف مورد نظر به صورت کج کمی خم کنید و به صورت دورانی کمی تکان دهید تا سفیده که مایع است و شکلی خاص ندارد،به داخل ظرف بریزد. دقت کنید که نباید قسمت سوراخ شده تخم مرغ را کاملا مستقیم به سمت ظرف برگردانید چون در این صورت زردۀ تخم مرغ هم تغییر شکل می دهد و با فشار به همراه سفیده از سوراخ بیرون می آید و شما نخواهید توانست زرده را از سفیده جدا کنید. بعد از خارج شدن کامل سفیده، تخم مرغ را به آرامی بشکنید و زرده که کروی شکل و منسجم تر از سفیده است را خارج کنید.

نکتۀ اول: سوراخ را حتما در قسمت کوچک تر تخم مرغ ایجاد کنید. دقت کنید که دو قسمت بالا و پایین تخم مرغ باهم متفاوت هستند، یعنی یک قسمت صاف و بزرگ تر و قسمت دیگر کوچک و نوک تیز تر است.

نکتۀ دوم: سوراخ ایجاد شده نباید خیلی ریز یا درشت باشد. چون اگر سوراخ بسیار ریز باشد، سفیده به دهانۀ سوراخ ایجاد شده می رسد اما از آن خارج نمی شود. اگر سوراخ ایجاد شده بسیار بزرگ باشد زرده نیز به همراه سفیده با فشار از سوراخ خارج می شود.

نکتۀ سوم: به هیچ وجه سوراخ را در طرفین تخم مرغ ایجاد نکنید، چون با این کار زرده و سفیده باهم از سوراخ به وجود آمده به بیرون می ریزند. همچنین احتمال شکستن تخم مرغ هم بیشتر می شود.

روش دوم: استفاده از جدا کنندۀ زرده از سفیدۀ تخم مرغ

این وسیله شکلی شبیه صافی های چای دارد. با این تفاوت که مثل صافی کاملا سوراخ نیست بلکه چند سوراخ کوچک  در اطرافش تعبیه شده تا سفیدۀ تخم مرغ از آن سوراخ ها خارج شود و زرده روی قسمت صاف و بدون سوراخ باقی بماند.

ظرفی را زیر این وسیله قرار دهید و این وسیله را روی آن بگذارید، سپس تخم مرغ را بشکنید. بعد از شکستن تخم مرغ، سفیده به داخل ظرف می ریزد و زرده روی قسمت صاف این وسیله باقی می ماند.

پیشنهاد ما به نابینایان عزیز تهیۀ این وسیلۀ ارزان و بسیار کاربردی است.

روش سوم: استفاده از توری چای یا چای صاف کن

یک صافی چای کوچک بردارید و یک ظرف را در زیر آن قرار دهید، سپس تخم مرغ را در داخل صافی بشکنید. بعد از شکستن تخم مرغ، سفیده که شکل منسجمی ندارد به داخل ظرف زیر صافی ریخته می شود و زرده در صافی باقی می ماند.

در صورت در دسترس نبودن جدا کننده، می توانید از این روش استفاده کنید.

روش چهارم: جدا کردن زرده از سفیده با استفاده از قاشق

کم بینایان عزیز می توانند از این روش استفاده کنند اما به نابینایان مطلق پیشنهاد نمی شود. در این روش هنگامی که تخم مرغ را از یخچال بیرون می آورید و زردۀ تخم مرغ سرد و منسجم تر است، می توانید زرده را با قاشق از سفیده جدا کنید. البته چون زرده منسجم است، نابینایان هم می توانند به کمک انگشتان خود زرده را بر دارند، اما در این روش دست باید بسیار تمیز و کاملا شسته شده باشد.

نکته: سعی کنید در همان لحظه که قصد جدا کردن زرده از سفیدۀ تخم مرغ را دارید، آنرا از یخچال خارج کنید چون در آن لحظه تخم مرغ سرد است و زرده منسجم تر از زمانیست که تخم مرغ در هوای محیط گرم شده است. بنابر این کار جدا سازی به تمام روش ها با تخم مرغ سرد راحت تر انجام می گردد. لذا اگر قصد پخت کیک یا شیرینی هایی که در آنها زرده و سفیدۀ تخم مرغ باید از هم جدا شوند را دارید، ابتدا زرده و سفیده را جدا کنید و سپس جدا شدۀ آنها را به دمای محیط برسانید و در کیک یا شیرینی استفاده کنید.

راه های تشخیص تخم مرغ سالم از فاسد یا کهنه:

تشخیص فاسد بودن تخم مرغ یکی از ضروری ترین نکاتی است که یک کدبانوی ماهر باید به آن توجه کند، چون اگر تخم مرغ فاسد باشد، غذای درست شده با آن تخم مرغ نیز فاسد خواهد شد.

قبل از اینکه تخم مرغ ها را امتحان کنید، ابتدا دمای آنها را به دمای محیط برسانید، چون بلافاصله بعد از بیرون آوردن آنها از یخچال، تازه تر از حالت واقعی به نظر می رسند .

به چند روش می توان قبل از شکستن تخم مرغ، متوجه سلامت یا فاسد بودن آن شد. این روش ها عبارت اند از:

1: تشخیص به کمک لمس:

اگر تخم مرغ سالم را لمس کنید، پوستی کاملا محکم، زبر و گچی مانند دارد. اما پوست تخم مرغ کهنه نرم و صاف است.

در واقع پوستۀ تخم مرغ، از ورود میکروب ها به داخل آن جلوگیری می کند و اگر لک یا حتی یک خراش کوچک روی پوسته باشد، باید مصرف نشود.

2: تکان دادن تخم مرغ:

اگر تخم مرغ را تکان دهید و محتویات آن تکان بخورد و شما صدای آنرا بشنوید، تخم مرغ کهنه است. یعنی زرده با سفیده مخلوط شده و این یکی از مهمترین راه های تشخیص کهنگی تخم مرغ است.

3: غوطه ور کردن تخم مرغ در آب:

ظرفی را پر از آب کنید و تخم مرغ را داخل آن ظرف بیندازید. اگر تخم مرغ روی آب شناور شد، خراب است و اگر به ته ظرف رفت، تازه است.

دقت کنید که حجم آب داخل ظرف باید دو برابر حجم تخم مرغ ها باشد، یعنی به اندازه ای باشد که تخم مرغ ها کاملا در آب فرو بروند و مقداری آب هم روی آنها باشد.

نکته: اگر تمام تخم مرغ در کف ظرف باشد  تخم مرغ کاملا تازه است اما اگر فقط قسمت بالا یا نازک تر تخم مرغ کف ظرف باشد تقریبا سه هفته از تولید آن گذشته اما فاسد نیست. به کمک لمس آرام تخم مرغ در داخل آب، می توانید متوجه این نکات شوید.

4: بو کردن:

از طریق بو کردن پوستۀ تخم مرغ هم می توانید متوجه تازگی یا کهنگی آن شوید. تخم مرغ کهنه بویی زننده و تند دارد.

نکته: پوستۀ تخم مرغ آب پز شده تازه هنگام پوست کندن از سفیده به سختی جدا می شود، در صورتی که پوستۀ تخم مرغ کهنه به راحتی کنده می شود.

تشخیص خرابی تخم مرغ بعد از شکستن آن:

بعد از شکستن تخم مرغ هم می توانید متوجه فاسد بودن تخم مرغ بشوید. اما برای تشخیص حتما باید از لمس کمک بگیرید.

یکی از ساده ترین راه هایی که تقریبا برای نابینایان نیز قابل تشخیص است،  این است که زرده و سفیده باهم مخلوط شده باشند، یعنی زرده کروی شکل و منسجم نباشد یا سفیده مثل آب روان در ظرف سرازیر شود. در این صورت تخم مرغ فاسد است و نباید مصرف شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

5 × 4 =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *