با سلام و احترام خدمت همراهان گرامی.
امروز با معرفی ابزار تسهیل کنندۀ خرد کردن در خدمتتان هستیم.
معمولا خرد کردن به چهار شکل انجام می گردد. نگینی، خلالی، حلقه ای و در برخی موارد ورقه ای.
سعی داریم شما را با انواع وسایل برقی و دستی جهت خرد کردن مواد مختلف آشنا کنیم و سپس روش های خرد کردن با چاقو را بیان کنیم و در قسمت بعد به نحوۀ خرد کردن مواد مختلف بپردازیم.
خرد کردن روی تخته:
چاقو را طوری در دست بگیرید که تیغۀ چاقو به سمت پایین باشد. میوه را روی تخته قرار دهید و به کمک انگشتان دست چپ میوه را کنترل کنید و به کمک انگشت اشاره دست چپ چیزی که چاقو قرار است خرد کند را اندازه بگیرید. در حین خرد کردن انگشت خود را همراه نوک چاقو حرکت دهید تا مسیر حرکت نوک چاقو روی میوه
گم نشود و میوه به یک شکل و اندازه خرد شود.
خرد کردن نگینی و خلالی روی تخته برای نابینایان راحت تر از خرد کردن به شکل ورقه ای و حلقه ای است.
خرد کردن با نایسر دایسر و سالاد ساز»
با نایسر دایسر در قسمت های گذشته ی این مجموعه آشنا شدیم.
پیاز خرد کن یا سالاد ساز»
این وسیله به دو شکل موجود است. یک نوع آن وسیله ای است گرد به شکل یک کاسۀ تقریبا بزرگ که وسط کاسه یک دایرۀ گرد برجستۀ توخالی جهت قرار گرفتن تیغۀ دستگاه قرار دارد. روی درب دستگاه نیز یک برجستگی دندانه دار جهت وارد شدن به پشت تیغه و کمک به چرخیدن تیغه و خرد کردن مواد وجود دارد. پشت درب دستگاه نیز یک برجستگی دندانه دار جهت قرار گرفتن دسته روی درب وجود دارد. تیغه را داخل ظرف بگذارید و مواد را داخل ظرف بریزید. درب دستگاه را ببندید و دسته را روی درب قرار دهید. با چرخاندن دسته در جهت عقربه های ساعت مواد به اندازه های دلخواه خرد می شود. یعنی هر میزان که بخواهید موادتان خرد شود باید همان اندازه به چرخاندن دسته ادامه دهید.
این دستگاه بیشتر مخصوص خرد کردن موادی مانند پیاز و فلفل دلمه ای نگینی است. اما خیار و گوجه برای سالاد شیرازی را هم می توانید به شکل نگینی در این دستگاه خرد کنید.
از این دستگاه می توانید جهت له کردن مواد مختلف مثلا برای درست کردن سالاد الویه یا کوفته در صورت نداشتن دستگاه 1 2 3 یا آسیاب برقی و یا ورز دادن راحت تر مواد کتلت یا شامی استفاده کنید.
نوع دیگر آن، یک ظرف توخالی دارای یک تیغه است که روی درب آن یک دستۀ کشی تعبیه شده که با کشیدن دسته به سمت جلو یا بالا بسته به محل قرار گیری دسته، مواد خرد می شوند و با کشیدن دسته به دفعات بیشتر، مواد له می شوند. این مدل بیشتر برای خرد کردن مواد بسیار سفت مثل هویج است. چون تیغه های این مدل تیز تر از مدل قبلی است. اما خرد شدن مواد در مدل قبلی در سایز بزرگ تر است. یعنی در این مدل مواد ریز تر از مدل قبلی خرد می شود.
خرد کن های برقی مختلف نیز در بازار موجود است که دقیقا کار خرد کن های دستی را با وسعت و سرعت بیشتر انجام می دهند.
خرد کن 1 2 3 و آسیاب کن برقی»
دستگاه خرد کن 1 2 3 دستگاهیست دایره ای شکل دارای یک تیغۀ جدا شونده وسط کاسه و درب متحرک. بعد از ریختن مواد داخل کاسه درب را روی دستگاه فشار می دهید و با فشار دادن درب مواد بسیار ریز خرد می شوند. از این دستگاه برای چرخ کردن مجدد گوشت چرخ کرده و مخلوط کردن مواد کتلت یا شامی استفاده می شود. همچنین این دستگاه مناسب خرد کردن و پوره کردن بادام، پسته گردو و انواع آجیل می باشد.
آسیاب برقی هم دستگاهیست که دقیقا کار خرد کن 1 2 3 را انجام می دهد و تفاوت این دو این است که درب دستگاه آسیاب کن برقی ثابت است و یک کلید جهت آسیاب کردن روی دستگاه تعبیه شده و با فشار دادن آن کلید دستگاه شروع به کار می کند.
سیر پوره کن»
از این وسیله برای له کردن یا خرد کردن سیر استفاده می شود. اگر از بوی بد سیر خوشتان نمی آید می توانید سیر را داخل این وسیله خرد یا پوره کنید.
این وسیله کاسه ای دایره ای شکل است که چند برجستگی بلند با فاصلۀ بسیار کم از همدیگر در وسط کاسه قرار دارند. روی درب دستگاه نیز همان برجستگیها تعبیه شده و پشت درب نیز جای قرار گرفتن دست برای چرخاندن در است.
سیر ها را داخل کاسه بریزید و در را روی آن قرار دهید. با چرخاندن در، سیر ها در تماس با دندانه ها خرد می شوند.
نوع دیگر سیر خرد کن، شبیه انبر است که سوراخ هایی جهت شکستن گردو و بادام و در انتهای آن خرد کردن سیر بین دو دسته وجود دارد. سوراخ بزرگ تر مخصوص شکستن گردو، سوراخ متوسط جهت شکستن بادام و سوراخ کوچک برای خرد کردن سیر است. سیر را داخل سوراخ کوچک تر قرار می دهید و دسته ها را به هم نزدیک می کنید. با نزدیک شدن دسته ها به هم گردو و بادام می شکنند و سیر خرد می شود.
این وسیله در بازار به نام گردو شکن معروف است. جهت تهیۀ سیر خرد کن آن باید هنگام خرید تعداد سوراخ های این وسیله را چک کنید.
رنده مخصوص سیر»
این وسیله شبیه رنده های بزرگ، در سایز بسیار کوچک یعنی تقریبا یک ششم رنده های معمولی است و برای رنده کردن پنیر پیتزا، پسته و سیر مناسب می باشد.
گوجه حلقه کن»
این وسیله به دو شکل در بازار موجود است. یک نوع آن به شکل یک مستطیل است که خط های بسیار تیز با فاصله از هم به طور موازی روی آن قرار دارند. گوجه را روی تخته یا ظرف می گذارید و این وسیله را روی گوجه قرار می دهید و به پایین فشار می دهید. تیغه های تیز گوجه حلقه کن به کمک فشار شما گوجه را به یک اندازه به شکل حلقه ای خرد می کند.
نکته» گوجه هنگام استفاده از این وسیله باید سفت باشد تا هنگام فشار له نشود و شکل ظاهر خود را از دست ندهد.
نوع دیگر شبیه کیلیپس بسیار بزرگ است که گوجه را داخل آن قرار می دهید و چاقو را داخل خط های این وسیله می کشید و گوجه را به یک شکل و اندازه می برید.
خرد کردن با چاقو»
به روش های زیر می توانید چاقو را در دست بگیرید و موادتان را خرد کنید.
بسته به اینکه لبۀ تیز چاقو رو به بالا باشد یا رو به خودتان، روش خرد کردن متفاوت است.
مثلا حلقه کردن سیب زمینی، اگر سیب زمینی را طوری بگیرید که چهار انگشت دست چپ رو به پایین و انگشت شست دست چپ رو به بالا باشد تیغۀ چاقو به سمت بالاست و پشت چاقو به سمت پایین.
اما اگر چهار انگشت به سمت دیوار رو به رو و انگشت شست به سمت خودتان باشد، پشت چاقو، رو به رو یعنی سمت دیوار و تیغۀ چاقو به سمت صورت قرار می گیرد.
در بخش مربوط به آموزش پوست کندن, نحوۀ صحیح دست گرفتن چاقو توضیح داده شده است.
ادامه دارد.