یک آزمایش در ایستگاه فضایی بین المللی نشان داده که شبکیه های مصنوعی زمانی که در محیطی با میکروگرانش تولید می شوند مؤثرتر هستند.
هنگامی که نور وارد چشم می شود، به شبکیه می رود، یک لایه نازک در پشت چشم به نام گیرنده های نوری که در آن سلول های حساس به نور وجود دارد، آن را به سیگنال های الکتریکی تبدیل می کند. سپس سیگنال ها برای تفسیر به مغز فرستاده می شوند.
این تعریفی ساده از نحوه دیدن چشمان ماست.
بسیاری از بیماری های چشمی به گیرنده های نور آسیب می رسانند که منجر به مشکلات بینایی و حتی نابینایی می شود. هیچ درمان شناخته شده ای برای این مشکل که میلیون ها نفر را تحت تاثیر قرار می دهد، وجود ندارد. با این حال، پروژه های جالبی که فضا نیز یکی از آن ها می باشد، وجود دارد.
لامبدا ویژن مبتنی بر کانِکتیکات، از پروتئین فعال شده با نور به نام “باکتریورودوپسین” برای ایجاد شبکیه مصنوعی استفاده می کند. تلاش ها برای بازگرداندن بینایی در افراد مبتلا به تحلیل شبکیه با پرکردن گیرنده های نوری آسیب دیده ادامه دارد.
هر یک از شبکیه های مصنوعی شامل ۲۰۰ لایه پروتئین روی یک غشای مشبک است.
هرچه این لایه ها صاف تر باشند، ایمپلنت به همان اندازه بهتر عمل می کند، اما حتی نیرویی سبک، چون گرانش نیز در طول ساخت می تواند باعث ایجاد نقص شود
لامبدا ویژن که در جستجوی لایه های پروتئینی کامل است، به امید دریافت محصولی بهتر از محیط ریزگرانشی در ماهواره ها، تصمیم به بررسی ساخت شبکیه های مصنوعی خود در فضا گرفت.
این شرکت با استفاده از یکی از کیوب لب ها که مجهز به تمام سیستم های خودکار مورد نیاز برای انجام آزمایش ها با ورودی تقریباً هم زمان از زمین است، با شرکت اسپیس تنگو یک شرکت تحقیقاتی مبتنی بر فضا، برای طراحی آزمایشی همکاری کرد.
با حمایت ۵ میلیون دلار کمک مالی تجاری سازی ناسا، اولین کیوب لب خود را در سال ۲۰۱۸ به ایستگاه فضایی بین المللی فرستاد و به دنبال آن چهار آزمایش دیگر انجام شد.
پنجمین کیوب لب اکنون به زمین بازگشته است و طبق تحلیل اولیه لامبدا ویژن، شبکیه های ۲۰۰ لایه ای داخل آن منظم تر از شبکیه هایی هستند که روی زمین تشکیل داده اند.
هر آزمایش ریز گرانشی بهلامبدا ویژن در رسیدن به هدف FDA برای رسیدن به استاندارد های ساخت شبکیه مصنوعی خود تا پایان سال ۲۰۲۳ کمک کرده است و سه کیوب لب ها دیگر نیز برای رسیدن به ایستگاه فضایی بین المللی در سال آینده برنامه ریزی شده است.
لامبدا ویژن امیدوار است تا سال ۲۰۲۴ شبکیه مصنوعی خود را برای آزمایش بیماران مبتلا به رتینیت پیگمنتوزای پیشرفته آماده کند.
اگر این آزمایش ها موفقیت آمیز باشند، آزمایش هایی برای درمان دژنراسیون ماکولا وابسته به سن، انجام می شود.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان