ایده ی راه اندازی کمپ های گردشگری مخصوص معلولان از کجا آمد

اعضای گروه برتر سی و چهارمین استارت آپ  ویکند شبکه های ارتباطی و حمل و نقل دانشگاه آزاد اسلامی به ارائه جزئیاتی درباره این رویداد دانشگاهی پرداختند.

دانشگاه ها با داشتن اساتید و دانشجویان نخبه و با انگیزه می توانند اقدامات مؤثری در حوزه علم و فناوری انجام دهند و همیشه در مسیر اعتلای علم و پژوهش ایران اسلامی گام بردارند.

اگر دانشجویان روحیه مسئله محوری داشته باشند، به افرادی ایده پرداز، کارآفرین و با انگیزه تبدیل می شوند تا با دانش خود بتوانند علم را با تکنولوژی روز ارتقا دهند و در مسیر رشد پرشتاب علمی کشور مؤثر واقع شوند. همچنین حضور دانشجویان با انگیزه و اهل علم و دانش در دانشگاه، گنجینه ای برای این مراکز آموزشی محسوب می شود.

دانشگاه آزاد اسلامی با داشتن هزاران دانشجوی با انگیزه و متخصص در حوزه علمی و پژوهشی، در جشنواره ها و مسابقات علمی خوش درخشیده است.

یکی از این رویدادهای علمی، سی و چهارمین استارت آپ  ویکند شبکه های ارتباطی و حمل و نقل (دومین مسابقه نوآفرینی ریلی شو) بود که به تازگی به همت دبیرخانه برنامه علمی شبکه های ارتباطی و حمل ونقل دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی (ره) شهر ری و با مشارکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.

این رویداد با مشارکت بالای دانشجویان سراسر کشور و حضور بیش از ۲۰۰ شرکت کننده به صورت حضوری و مجازی به مدت چهار روز و با حضور معاونان و مدیران کل راه آهن جمهوری اسلامی ایران، فعالان حوزه حمل و نقل و نمایندگان و حامیان این رویداد در محل نمایشگاه های بین المللی تهران برگزار شد.

در همین راستا با اعضای گروه برتر سی و چهارمین استارت آپ  ویکند شبکه های ارتباطی و حمل و نقل شامل پریسا رفیعی غریبدوستی، طراح تیم استارت آپی و رئیس انجمن علمی دانشجویی کامپیوتر دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری و همچنین متین حسنی، ارائه دهنده تیم استارت آپی و دانش آموز به گفت وگو نشسته  است که مشروح آن را در ادامه می خوانید.

تولید علم به فناوری نو منجر می شود

دانشجویان  و دانش آموزان چگونه می توانند به تولید علم کمک کنند؟

رفیعی غریبدوستی: دانشگاه یکی از مهم ترین مراکز علمی است و به عنوان یک نهاد بزرگ در عرصه علم و فناوری، دانشجویان را برای تسلط در رویدادهای علمی توانمند می کند. در دانشگاه ها نیازمند تعامل گسترده تر میان دانشجویان و اساتید هستیم تا شاهد تبادل افکار و اطلاعات در جامعه علمی باشیم.

دانشگاه ها حول سه کارکرد اصلی شامل تولید علم و دانش، انتقال علم و دانش و اشاعه و نشر علم و دانش می چرخد که تولید علم مهم ترین کارکرد دانشگاه ها است. تولید علم، فناوری نو را ممکن می سازد و رشد و گسترش فناوری نوین، دانشگاه و حتی جامعه را نو می کند.

در واقع تولید علم، انتقال دانش تولید شده به نسل های جوان برای تربیت دانشجویان متخصص و خبره در زمینه های مختلف بوده و اشاعه و نشر علم در دانشگاه و جامعه تنها به وسیله  نیروی انسانی متخصص ممکن است. در دانشگاه ها اگر هر فرد در جایگاه خود، مسئولیتی که به او سپرده شده را به صورت مطلوب انجام دهد و در کنار آن، بتواند تعامل و تبادل خوبی را با دیگران انجام دهد، زودتر به اهداف ایده آل خواهد رسید.

حسنی: از آنجایی که فضای مجازی امروزه در زندگی اکثر مردم ورود کرده و اکثر نوجوانان بیشتر وقت خود را در فضای مجازی می گذرانند و با کارهای جدید و متدهای جدید آشنا می شوند، پس می توانند با ایده های نو و به روز به پیشرفت کشور کمک کنند.

ایده راه اندازی کمپ های گردشگری مخصوص معلولان از کجا آمد؟

چگونه توانستید در سی و چهارمین استارت آپ ویکند شبکه های ارتباطی و حمل و نقل و دومین مسابقه نوآفرینی ریلی شو رتبه نخست را کسب کنید.

رفیعی غریبدوستی: در این مدت شرکت کننده ها در کنار یکدیگر قرار گرفته و ایده های خود را در خصوص حمل ونقل ریلی مطرح کردند که با تلاش مجری برنامه علمی شبکه های ارتباطی و حمل ونقل دانشگاه آزاد اسلامی، ایده ها برای ارائه به داوری، پخته تر شد و شرکت کننده ها برای فعالیت در خصوص ایده های شکل گرفته، گروه  بندی شدند.

با توجه به اینکه نخستین باری بود که در چنین رویدادی شرکت می کردم و تجربه ی زیادی نداشتم باید بگویم که نقش مجری برنامه علمی شبکه های ارتباطی و حمل ونقل دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان برگزارکننده  بسیار تأثیرگذار بود. چون وی تجربیات زیادی در این زمینه داشت و آن ها را در اختیار شرکت کننده ها قرار داد و بین شرکت کننده ها محیطی را فراهم کرد که تبادل اطلاعات و تجربیات صورت بگیرد و همه اعضا به هم کمک کنند و در کنار هم به موفقیت برسند.

از طرفی حسنی به عنوان هم گروهی بنده که در رویداد های گذشته نیز شرکت کرده بود، نقش بسزایی در کسب رتبه برتر رویداد را داشتند و با اتحاد و همبستگی بالایی که داشتیم، منجر شد که رتبه اول را کسب کنیم.

طبق صحبت مدیرعامل راه آهن، واگن هایی ساخته  شده است که بستر مناسبی برای معلولان جسمی دارد که حرکت را برای آنان راحت تر کرده است. ایده  ما، طراحی یک وبسایت است.

معلولان با یک همراه می توانند برای شهرهای مختلف بلیط تهیه کنند تا سفری ایمن تر و راحت تر داشته باشند که حتی اگر همراه نداشته باشند، ما با یک موسسه خدمات پرستاری صحبت کردیم که پرستاران به عنوان همراه، در کنار این عزیزان قرار بگیرند و در قبال آن هزینه ای دریافت نکنند و به جای دریافت هزینه، ما برای آن ها تبلیغات انجام دهیم.

در واقع وبسایتی طراحی می کنیم که خدمات کمپ گردشگری را از صفر تا صد ارائه دهد. هم طراح وبسایت هستیم و هم خودمان به نوعی خدمات تور گردشگری را ارائه می  دهیم.

حسنی: ما وقتی با خانواده یکی از معلولان صحبت کردیم که در واقع پدرشان معلول بود، می گفتند که حاضر هستند هر کاری بکنند که یک بار دیگر پدرشان را خوشحال ببینند و پس از گفت وگوی با آنان، ایده ای به ذهنمان رسید که کمپ های گردشگری مخصوص معلولان راه اندازی کنیم. با یاری خدا و پشتکار خود توانستیم رتبه نخست رویداد را کسب کرده و مسئولیت پذیری رفیعی، طراح تیم و ارائه بنده توانست که این جایزه را کسب کنیم.

تقویت روحیه و بنیه  علمی دانشجویان مستعد و توانمند از طریق انجمن های علمی

برای تشویق دانشجویان و دانش آموزان به سمت شرکت در جشنواره های علمی و پژوهشی در سطح ملی و بین المللی چه راهکارهایی وجود دارد؟

رفیعی غریبدوستی: نقش انجمن های علمی را برای تشویق دانشجویان به سمت شرکت در جشنواره های علمی نباید دست کم گرفت. انجمن های علمی دانشجویی برای حمایت، تقویت و ترویج فرهنگ و اخلاق علمی در دانشگاه های کشور، تقویت روحیه و بنیه  علمی دانشجویان مستعد و توانمند، فراهم کردن زمینه های مناسب برای فعالیت های جمعی علمی، بهره گیری از توانمندی و خلاقیت دانشجویان در تحقق توسعه علمی و نهضت تولید علم طبق مفاد آیین نامه انجمن ها و اتحادیه های انجمن های علمی دانشجویی دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی تشکیل می شوند.

این انجمن ها با شناسایی علاقه مندی های دانشجویان به فعالیت می پردازند و باعث می شوند، دانشجو به توانایی های خود پی برده و در راستای اهداف خود گام بردارد که همین امر موجب ایجاد انگیزه در وی می شود.

حسنی: مسابقات علمی که برگزار می شود دیگر برای نوجوانان شاید خوشایند نباشد. پس باید مسابقاتی طراحی کرد که به روز و متناسب تکنولوژی عصر حاضر باشد.

حمایتی از سوی وزارت علوم ندیدم

رویکرد وزارت علوم را در خصوص حمایت کردن از دانشجویان نمونه کشوری چگونه ارزیابی می کنید؟

رفیعی غریبدوستی: دانشجویان نیاز به حمایت از طرف وزارت  علوم دارند و این حمایت می تواند به صورت مالی، تشویقی و یا حتی نشستن پای حرف های ما باشد تا بتوانند نیازهای دانشجویان را شناسایی کرده و برای رفع آن ها گام بردارند تا به تولید و پیشرفت علم کمک شایانی کنند.

اما متأسفانه به عنوان دانشجویی که سه  سال رئیس انجمن  علمی بودم، باید بگویم که حمایتی از طرف وزارت علوم ندیدم و همین باعث دل سرد شدن دانشجویان شده و فعالیت های دانشجویی کم تر به چشم می خورد.

دانشگاه چه حمایتی از شما کرده  است؟ آیا بستر لازم برای شرکت دانشجویان در مسابقات و همایش های علمی و پژوهشی و انگیزه دادن به آنان از سوی مسئولان دانشگاه وجود دارد؟

رفیعی غریبدوستی: دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی (ره) شهر ری تمام تلاش خود را می کند تا دانشجویان، فارغ التحصیلان و اساتید در کنار یکدیگر قرار بگیرند و تبادل اطلاعات کنند تا موجب پیشرفت خود و درنتیجه پیشرفت دانشگاه شوند. در این خصوص با در اختیار قراردادن اتاقی برای هر انجمن علمی، این بستر را فراهم کرده اند تا دانشجویانی که زمینه  فعالیتی مشابه دارند در کنار هم قرار بگیرند و از اساتیدی که در آن موضوع به خصوص تخصص دارند، راهنمایی های لازم را در جهت پیشرفت بگیرند.

از سوی دیگر با تشویق دانشجویان در زمینه های فعالیتی، باعث ایجاد انگیزه در آن ها شده و موجب می شود علاقه مند به شرکت در هرگونه فعالیت علمی و پژوهشی شوند.

هر روز کامپیوتر در رفع مشکلات جامعه  بشری نقش گسترده تری برعهده می گیرد با توجه به اینکه دانشجوی رشته کامپیوتر هستید، درباره کاربردهای این علم در زندگی بشر توضیح دهید. چطور می شود دانشجویان را به این رشته علاقه مند کرد؟

رفیعی غریبدوستی: کامپیوتر و فناوری اطلاعات نقش پررنگ و چشمگیری در زندگی امروز بشر دارد و رو به رشد است. چون روزانه با روش های مختلفی از این تکنولوژی سروکار داریم، به طوری که زندگی ما کاملاً تحت  تأثیر آن هاست. در طول زمانی  که از کامپیوتر استفاده  شده، شاهد پیشرفت های فنی بسیاری بوده ایم که تأثیرات کلی و مهمی بر روی راه و روش زندگی گذاشته است.

به دلیل پیشرفت سریع تکنولوژی کامپیوتر، در کشورهای صنعتی و پیشرفته، به جرأت می توان گفت که کمتر موردی می توان یافت که در آن از کامپیوتر بهره برداری به عمل نیامده باشد.

این کاربردها روز به روز در حال گسترش است و هر روز کامپیوتر در رفع مشکلات جامعه  بشری نقش گسترده تری بر عهده می گیرد.

تلاش های بشر همواره معطوف به ایجاد و توسعه  ابزار و روش هایی بوده  است که بتوانند جایگزین نیروی بدنی یا قوای فکری انسان باشند. کامپیوتر قادر است قسمتی از فعالیت های عملیاتی مغز انسان را برعهده بگیرد و در نتیجه، فراغتی که از این راه نصیب انسان می شود می تواند صرف فعالیت های خلاق شده و وی را به سوی پیشرفت روز افزون هدایت کند.

از نظر علاقه مند کردن، باید بگویم که دوست داشتن اکتسابی است و به دست می آید. گاهی اوقات کم کم و گاهی خیلی سریع؛ پس خودمان باید به آن برسیم. در کل رشته کامپیوتر، بسیار شیرین است و می توان با تلاش و استمرار در کار و علم به آن، کسب درآمد بالایی کرد.

در پایان اگر نکته ای دارید بفرمایید.

رفیعی غریبدوستی: طبق بیانات حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی که فرمودند «تشکل های دانشجویی فرصتی هم برای دانشجو ایجاد می کند برای کار دسته جمعی»، اعتقاد دارم که انجمن های علمی، فرصتی برای کار دسته جمعی دانشجویی ایجاد می کند و این موضوع را یک نیاز دانشجو برای کسب مهارت های گوناگون می دانم.

همچنین از دانشجویان فعال در عرصه علم و پژوهش خواستارم تا عضو انجمن های  علمی شوند تا با کسب مهارت های مختلف شاهد پیشرفت روز افزون علم و دانش باشیم. همچنین از حسنی متشکرم که به عنوان هم تیمی، مرا در رویداد مهم استارت آپی یاری کرد.

حسنی: در آخر باید از هم تیمی ام تشکر کنم و بسیار خرسندم که افتخار آشنایی با وی نصیبم شد و تشکر کنم از کسانی که این بستر را برایمان فراهم کردند.

منبع: ایران سپید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

8 − یک =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *