تقریبا تمامی مرورگرهای امروزی از قابلیتی به نام حالت ناشناس بهره می برند که می تواند کاربردهای زیادی برای کاربران داشته باشد. باما همراه باشید تا با حالت ناشناس و کاربردهای آن بیشتر آشنا شوید.
فضای مجازی اگرچه به بخشی گسست ناپذیر از زندگی روزمره ما تبدیل شده اما می تواند کابوسی از جنس حریم خصوصی برایمان رقم بزند. اگر احتیاط های لازم را به عمل نیاورید ممکن است پیش خانواده، دوستان و آشنایان خود خجالت زده شوید. شرکت ها و توسعه دهندگان راه های زیادی برای محافظت از حریم شخصی کاربران فراهم آورده اند؛ حالت ناشناس (incognito) یکی از این راه حل هاست.
قبل از اینکه به حالت ناشناس بپردازیم چند روش دیگر ساده و کاربردی را مرور می کنیم: استفاده از قفل صفحه در دستگاه های خود. مهم نیست که این قفل از چه نوعی است؛ پین، رمز عبور، الگو، اثر انگشت یا تشخیص چهره. قفل صفحه اولین لایه دفاعی از حریم شخصی شما را تشکیل می دهد و با استفاده از آن تا حد بسیار خوبی از حریم خود دفاع می کنید. البته اشکال این روش این است که معمولا رمزهای خود را با خانواده و عزیزانمان به اشتراک می گذاریم و آن ها می توانند از آن عبور کنند.
برای اطمینان بیشتر هنگام وب گردی اکثر مرورگرها حالتی به نام حالت ناشناس یا شخصی دارند تا کاربران با خیال راحت تری بهره های خاص خود را با نگرانی کمتری درباره حریم شخصی خود از آن ببرند. البته که این حالت ها مصون از خطا نیستند اما کاربردها و محدودیت هایی دارند که احتمالا از آن ها اطلاع ندارید. با ما همراه باشید تا با این حالت مرموز از مرورگرها بیشتر آشنا شوید.
حالت ناشناس چیست؟
تمامی مرورگرها حالتی خاص با ویژگی هایی کم و بیش مشابه در نظر گرفته اند تا کاربران بتوانند با خیال راحت تری از آن استفاده کنند. این حالت در مرورگر کروم incognito mode، در فایرفاکس و سافاری private window و در اج InPrivate window نام دارد. این حالت در سایر مرورگرها نیز با نامی مشابه وجود دارد. نخستین چیزی که با شنیدن حالت ناشناس به ذهن می آید، پنهان کردن هویت واقعی است. هدف اصلی این حالت هم همین است. در حالت ناشناس تاریخچه وب سایت هایی که از آن ها بازدید می کنید ذخیره نشده و درنتیجه دیگران از آن ها باخبر نمی شوند. در حقیقت حالت ناشناس ردپای شما از وب را پاک می کند.
چگونه از حالت ناشناس استفاده کنیم؟
حالت ناشناس در تمامی مرورگرها و سیستم عامل ها در دسترس است. در اکثر مرورگرها با کلیک بر دکمه سه نقطه و بازشدن منوی مرورگر می توانید وارد این حالت شوید. هنگامی که وارد این حالت شوید معمولا رنگ صفحه تغییر کرده و آیکونی شبیه نقاب در صفحه ظاهر می شود. متنی هم حاکی از ورود به حالت ناشناس مشاهده خواهید کرد. در قسمت زیر نحوه دسترسی به این حالت در مرورگرهای مختلف را به همراه کلید های میان بر مشاهده می کنید.
کروم
در کروم با کلیک بر سه نقطه کنار نوار آدرس و بازشدن منو، روی گزینه New incognito window کلیک یا لمس کنید. صفحه ای تیره باز شده که حالت ناشناس در آن فعال است. همچنین در کروم دسکتاپ می توانید از میانبر Ctrl+Shift+N استفاده کنید.
فایرفاکس
در فایرفاکس نیز با کلیک بر آیکون سه خط افقی در گوشه بالا و راست صفحه، منو را باز کرده و گزینه New Private Window را بزنید. همچنین می توانید از میانبر Ctrl+Shift+P استفاده کنید.
سافاری
در مرورگر سافاری دسکتاپ باید از نوار منوی بالای صفحه به File رفته و گزینه New Private Window را انتخاب کنید. همچنین این پنجره با میانبر Shift+⌘+N قابل دسترسی است.
در سافاری آیفون و آیپد فهرست تب ها را آورده و گزینه Private در گوشه پایین و چپ صفحه را لمس کنید.
مایکروسافت اج
در مرورگر اج آیکون روی سه نقطه در کنار نوار آدرس کلیک کرده و در منوی باز شده گزینه New InPrivate window را بزنید.
به همین سادگی شما وارد حالت ناشناس شده و می توانید از آن بهره ببرید. به راحتی می توانید تب های مختلفی در این پنجره ناشناس باز کنید اما خارج از این پنجره وب گردی شما ناشناس نخواهد بود.
وب گردی در حالت ناشناس به چه معنا است؟
حالت ناشناس روشی است وابسته به دستگاه مورد استفاده شما. اگر در یک دستگاه خود از این روش استفاده کنید اما در دستگاه دیگر خود آن را به کار نبندید، ممکن است تاریخچه دستگاه دوم موجب بروز مشکلاتی شود، اگرچه تاریخچه ای از دستگاه اولتان ثبت نشده است.
به بیان ساده، حالت ناشناس حالتی است که در آن تاریخچه ای از وب سایت هایی که از آن ها بازدید کرده اید ثبت نمی شود. در این حالت کروم آدرس سایت های بازدیدشده و اطلاعات واردشده در این وب سایت ها را ذخیره نمی کند. همچنین هیچ گونه اطلاعاتی از این وب سایت ها در فضای ابری اکانت گوگل شما نیز ثبت نخواهد شد. کروم حین بازدید از یک سایت، آدرس سایت، کوکی ها، اطلاعات سایت و دسترسی های احرازشده را به خاطر می سپارد اما هیچ کدام از این اطلاعات در حالت ناشناس ثبت نخواهند شد. البته تمامی این اطلاعات به طور دستی نیز قابل حذف هستند.
حالت ناشناس چه کاربردهایی دارد؟
1: عدم آگاهی دیگران از وب سایت های بازدیدشده شما
همه ما ممکن است به دلایلی از وب سایت هایی بازدید کنیم که آگاه شدن دیگران از آن ها به مذاقمان خوش نیاید. حالت ناشناس با عدم ثبت تاریخچه، امکان مشاهده این سایت ها توسط خودمان یا دیگران را منتفی می سازد. همچنین عبارات وارد شده یا جستجوشده نیز دیگر ذخیره نشده و در نوار آدرس یا جستجو نمایش داده نخواهند شد. اطلاعات واردشده در فرم ها نیز ذخیره نخواهند شد مگر آن که خودتان این اجازه را بدهید.
دقت کنید که سایت های بوک مارک شده در حالت ناشناس ذخیره خواهند شد!
2: جلوگیری از دسترسی به حساب های اینترنت
کوکی ها اطلاعاتی هستند که از طرف سایت های اینترنتی روی دستگاه شما ذخیره می شوند و به کمک آن در بازدیدهای بعدی شما را شناسایی می کنند. اگر وارد حساب فیسبوک خود شده اید و در بازدید بعدی بدون نیاز به ورود، حساب کاربریتان ظاهر می شود به لطف استفاده از کوکی هاست. یکی از ویژگی های حالت ناشناس عدم ذخیره کوکی جدید و عدم بازخوانی کوکی های قدیمی است.
ممکن است شما از دستگاهی به طور مشترک با دیگران استفاده کنید (برای مثال رایانه دانشگاه یا محل کار) یا گاهی پیش آمده باشد که برای کاری ضروری از دستگاه شخص دیگری استفاده کنید. حتی در صورتی که این اتفاقات هم نیفتد ممکن است لازم باشد دستگاهتان را به شخصی قرض دهید. باتوجه به ذخیره کوکی ها، در همه این حالات، افراد ممکن است به حساب های شما دسترسی داشته باشند.
با استفاده از حالت ناشناس می توانید از دسترسی دیگران به حساب های اینترنتی خود جلوگیری کنید.
دقت کنید که در یک پنجره ناشناس کوکی ها به طور موقت ثبت شده و با بستن پنجره حذف خواهند شد. پس اگر در یک تب از یک پنجره ناشناس در سایتی وارد شوید، سپس تب را ببندید و مجددا آدرس سایت را وارد کنید، وارد حساب خود خواهید شد.
3: امکان استفاده هم زمان از چند حساب کاربری
سرویس های زیادی نیستند که اجازه استفاده هم زمان از چند حساب کاربری را مقدور سازند. اگر بخواهید به طور هم زمان دو حساب کاربری اینستاگرام را چک کنید چه کار خواهید کرد؟ یک راه حل آسان و راه گشا استفاده از حالت ناشناس است. در هر پنجره ناشناس جدید می توانید به طور مجزا از هر سرویس و حسابی استفاده کنید.
همچنین وب سایت های بازدیدشده به کوکی های ذخیره شده در دستگاه شما دسترسی ندارند.
نکاتی مهم درباره حالت ناشناس
1: حالت ناشناس شما را کاملا ناشناس نمی کند
همان طور که ذکر شد حالت ناشناس مانع ثبت اطلاعات شما در دستگاهتان می شود اما این اصلا به این معنا نیست که هویت شما برای سایت های اینترنتی، مدیر شبکه، شرکت ارائه دهنده خدمات اینترنت (ISP) شما یا مقامات قضایی مخفی می شود. حتی در حالت ناشناس هم سایت ها قادر خواهند بود بازدید شما در آن ها را به همراه آی پی تان ثبت کنند. دسترسی به موقعیت مکانی شما نیز ممکن است. مدیران شبکه و ISP نیز می تواند حتی در صورت استفاده از حالت ناشناس، از تمامی وب سایت های بازدیدی شما اطلاع یابند.
2: حالت ناشناس ممکن است ردی از وب سایت ها روی دستگاه شما به جا بگذارد
باید توجه داشته باشید که فایل های دانلودی و بوک مارک ها در حالت ناشناس روی دستگاه شما باقی خواهند ماند. فایل های دانلودی در مسیر پیش فرض دانلودها در مرورگرتان قرار خواهد داشت و می توانید از آن پوشه اقدام به حذف فایل کنید.
همچنین تمامی تنظیمات اعمال شده در خود مرورگر کروم در این حالت ذخیره خواهند شد.
3: حالت ناشناس شما را از کی لاگرها و جاسوس افزارها مصون نمی کند
اگر دستگاه شما به کی لاگر (بد افزارهای ثبت ورودی های صفحه کلید) و جاسوس افزارها آلوده شده باشد، حالت ناشناس کمکی به محافظت از داده های شما نمی کند. برای مقابله با این بد افزارها باید از آنتی ویروس ها استفاده کنید. حالت ناشناس همچنین روشی امنیتی در برابر وب سایت های آلوده نیست و این وب سایت کماکان می توانند دستگاه شما را آلوده کنند.
4: افزونه ها ممکن است شما را لو بدهند
نکته بسیار مهم و حائز اهمیت استفاده از افزونه ها در حالت ناشناس است. از آن جایی که بسیاری از افزونه ها (Extension) اطلاعاتی از صفحات بازدیدی شما جمع آوری می کنند، تمامی آن ها به طور پیش فرض در حالت ناشناس غیرفعال هستند. اگر لازم دارید تا افزونه هایی را فعال کنید، در نظر داشته باشید که افزونه ها ممکن است با جمع آوری اطلاعات از سایت های بازدیدی در آینده برایتان مشکل ساز شوند.
برای مثال اگر افزونه Adblock در حالت ناشناس را فعال کنید و سایتی را در این وضعیت به فهرست سفید این افزونه بیفزایید، نام آن سایت در این افزونه حتی پس از بستن پنجره ناشناس نیز باقی خواهد ماند
چگونه از حالت ناشناس خارج شویم؟
بسیار ساده! حالت ناشناس به طور مجزا از سایر تب ها و در پنجره مخصوص خود اجرا شده و با بستن این پنجره از حالت ناشناس خارج می شوید.
در نسخه موبایل کروم به هنگام بازکردن پنجره ناشناس یک اعلانیه در مرکز اعلانیه ها ظاهر شده که با لمس این اعلانیه پنجره ناشناس به سرعت بسته می شود.
آیا سایر نرم افزارها نیز از حالت ناشناس بهره می برند؟
در بسیاری از سرویس های گوگل مانند پلی استور و مپس، حالت ناشناس وجود دارد. البته حالت ناشناس برای پلی استور هنوز در مرحله آزمایشی است. ایده مشابهی پشت حالت ناشناس در این سرویس ها وجود داشته و فهرست مکان ها، مسیرها و برنامه های شما ثبت نخواهد شد.
یوتیوب نیز از حالت ناشناس پشتیبانی می کند. با فعال کردن این حالت جستجوها و ویدیوهای تماشاشده شما ثبت نخواهند شد.
حالت ناشناس با وجود برخی از ناکارآمدی ها، همچنان قابلیت مناسب و کارایی برای بسیاری از کاربران است.
منبع: زومیت.