میز گرد بررسی معافیت دانشجویان معلول از پرداخت دیون خود به صندوق رفاه دانشجویی

چندی پیش خبری در سایت ایران سپید منتشر شد با این عنوان « دانشجویان معلول از پرداخت دیون خود به صندوق رفاه دانشجویی معاف شدند» این بخشنامه با امضای معاونت توانبخشی سازمان بهزیستی در شبکه ها و سایتهای خبری منتشر شد. به رغم انتشار این خبر، چند تن از دانشجویان نابینا طی تماس با تحریریه روزنامه، از عدم اجرای این بخشنامه شکوه کردند؛ شکایتها از بی اطلاعی مسئولان صندوق رفاه دانشجویی از این بخشنامه حکایت میکرد. ما نیز برای پیگیری موضوع نشستی را با حضور سید فردین تقی زاده معاون اداری مالی  و مدیریت منابع صندوق رفاه دانشجویان، علی همتی دبیر ستاد دانشجویان سازمان بهزیستی، معصومه زمانی کارشناس گروه توانبخشی اجتماعی و رفاه اجتماعی و علی مشیری رئیس گروه دسترسی و مناسب سازی دفتر توانمندسازی برگزار کردیم.
در ابتدای این نشست معاون اداری مالی و مدیریت منابع صندوق رفاه دانشجویان با اشاره به اینکه این صندوق وابسته به دولت است و قوانینش از سوی هیئت امنا تصویب شده و برای اجرا ابلاغ می شود، می گوید:« صندوق رفاه دانشجویان با بیش از چهار دهه خدمت رسانی به جامعه هدف و ارائه وام به دانشجویان فعالیت می کند. فلسفه کاری صندوق رفاه دانشجویان پرداخت وام به دانشجویان است و باید پس از گذشته یک دوره خاص افراد نسبت به پرداخت آن اقدام نمایند.
این صندوق 21 نوع وام برای دانشجویان دانشگاه های دولتی و وام شهریه و عتبات را برای دانشجویان دانشگاه های غیر دولتی دارد. دانشجویان می توانند هر ترم یک بار برای وام درخواست خود را ارائه دهند به این صورت که اگر دانشجوی در مقطع کارشناسی باشد، هشت مرتبه می تواند وام تحصیلی دریافت کند.»
س- قیمت وام های تحصیلی برای دانشجویان در مقاطع مختلف یکسان است؟ آیا برای دانشجویان دارای معلولیت امتیاز خاصی را صندوق در نظر دارد؟
« وام های دانشجویان بستگی به مقطع تحصیلی افراد قیمتی متفاوت دارد. وام دانشجویی برای دانشجویان مجرد در مقطع کاردانی هر ماه 90 هزار تومان، کارشناسی 100 هزار تومان، ارشد 110 هزار تومان، دکتری 125 هزار تومان و وام ویژه دکتری ماهی 700 هزار تومان است. البته صندوق 600 هزار تومان پرداخت می کند و اگر فرد را برای دریافت وام  به بانک معرفی کنیم دانشجو میتواند700 هزار تومان با کارمزد 4 درصد دریافت می کند. البته وام ویژه دکتری برای همه دانشجویان یکسان است.
هیئت امنای صندوق رفاه دانشجویان برای دانشجویان دارای معلولیت دستور العمل های ویژه ای را ارائه کرده است که ما می توانیم تا یک و نیم برابر وامی که به دانشجویان عادی تعلق می گیرد را به نابینایان پرداخت کنیم چه وام های تحصیلی و چه ضروری .
اما میزان قیمت وام ها برای دانشجویان متاهل کمی بیشتراست به این صورت که وام متاهل کاردانی  115 هزارتومان، کارشناسی 125، ارشد 150، دکتری 175 هزار تومان است. باید این نکته را یادآور شوم افرادی که وام ویژه دکتری را دریافت می کنند دیگر نمی توانند از وام 175 هزار تومان بهره مند شوند.»
س- دانشجویان در هر مقطع تحصیلی چند بار می توانند از وام های ضروری بهره مند شوند؟
« دانشجویان در هر مقطع تحصیلی فقط یک بار می توانند از این نوع وام استفاده کنند مبلغ آن هم حداکثر 600 هزار تومان است. صندوق وام ضرروی دیگری هم برای خرید کتب ویژه دانشجویان ارشد و دکتری دارد که مبلغ آن 800  هزارتومان است. وام بعدی ضروری ممتاز و نمونه برای دارنشجویان کارشناسی یک میلیون، ارشد و دکتری یک میلیون و 200 تومان است. وام ضروری هم ویژه  معلولان داریم که در مقطع کاردانی و کارشناسی مبلغ آن دو میلیون تومان است و در مقطع تحصیلات تکمیلی هم دو میلیون تومان به افراد متقاضی پرداخت می شود. »
تقی زاده در پاسخ به سوال دیگر ایران سپید در مورد نحوی بازپرداخت این وام ها می گوید:« شیوه پرداخت دانشجویان نابینا با سایر دانشجویان متفاوت است. دانشجویان عادی 9 ماه بعد از فارغ التحصیلی باید نسبت به پرداخت وام هایشان اقدام کنند. نحوی تقسیم بندی اقساط صندوق رفاه برای دانشجویان عادی 60 ماهه است اما دانشجویان نابینا یک سال فرصت دارند بعد از دانش آموخته شدند به صندوق رفاه مراجعه کرده و دفترچه اقساطشان120 ماهه شان را دریافت کنند.»
س- اگر دانشجویی بعد از فارغ التحصیلی بلافاصله در مقطع دیگری مشغول شد شرایط پرداخت وام هایش به چه صورت خواهد بود؟ « دراین صورت اقساط دوره کارشناسی به ارشد منتقل می شوند تا در این دوره نیز دانش آموخته شود.»
س- چندی پیش بخشنامه ای از سوی سازمان بهزیستی جهت بخشش دیون دانشجویان به صندوق رفاه منتشر شد اما مسئولان صندوق نسبت به ان بی اطلاع بودند. آیا صندوق ماده ای برای بخشش دیون افراد دارای معلولیت ندارد؟
« بله دارد؛ اما نه به ان صورتی که در بخشنامه منتشر شده سازمان بهزیستی عنوان شده بود. در ماده 15 اساسنامه صندوق رفاه آمده است دانشجویان و دانش آموختگانی که به نحوی از مزایای صندوق بهره مند شده اند و حین دریافت وام یا زمان بازپرداخت ان اتفاقی برای وی رخ دهد برای مثال فرد شهید یا جانباز شود، ازکارافتاده کلی شده یا فوت کند و نتواند بدهی خود را به صندوق پرداخت کند، شامل بخشش مابقی بدهی خود در صندوق رفاه خواهد شد اما دانشجویانی که قبل از ورود به دانشگاه جانباز یا معلول بودند باید همانند سایر دانشجویان بدهی خود را به صندوق رفاه پرداخت کنند.
صندوق رفاه سال گذشته 500 میلیارد تومان وام به دانشجویان پرداخت کرده است و آنچه که دولت به این صندوق تخصیص داده است 130 میلیارد تومان بود. رسالت بر این است که از بازپرداخت این وام ها توسط دانشجویان به دانشجویان دیگری وام پرداخت شود. به همین جهت نمی توانیم این پول را ببخشیم مگر اینکه هیئت امنای درقالب قانون این موضوع را تصویب کند.»
س- صندوق به غیر از وام دانشجویی خدمات خاصی را هم برای دانشجویان نابینا دارد؟
« اگر دانشگاهی اعلام کند ما این تعداد دانشجوی نابینا داریم حتماً برای آنها تجهیزات مورد نیازشان را تهیه می کنیم. در همین رابطه سال گذشته 100 میلیون تومان به دانشگاه کردستان برای تجهیز دانشگاه به دستگاه چابگر و… برای دانشجویان نابینا پرداخت کردیم.»
تقی زاد در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر پرداخت وام شهریه به همه دانشجویان بیان می کند:« وام شهریه به همه دانشگاه ها به غیر از دانشگاه های علوم پزشکی تعلق می گیرد. مبلغ این وام در هر مقطع  متفاوت دارد و هر ترم افراد می توانند برای دریافت آن تقاضاهای خود را به صندوق ارائه کنند. به این صورت که در مقطع کاردانی و کارشناسی 500 هزار تومان، ارشد یک میلیون و 150 هزار تومان و دکتری دو میلیون و 500 هزار تومان پرداخت می شود. نحوی باز پرداخت آن هم مانند وام های ضروری است و دانشجویان معلول هم مشمول اقساط 120 ماهه خواهند شد.
باید یادآور شوم دانشجویان دارای معلولیت در گرفتن هرگونه تسهیلات از صندوق رفاه دانشجویی نسبت به دانشجویان عادی در اولویت هستند.»
این مسئول صندوق رفاه دانشجویان با اشاره به انعقاد تفاهنامه ای با یکی از بانک ها جهت ارائه تسهیلات به دانشجویان می گوید: « طبق دستوالعمل جدید صندوق رفاه دانشجویان افرادی که در در دانشگاه های غیر دولتی تحصیل می کنند مثل دانشگاه آزاد و علمی کاربردی از این پس وام های خود را باید از بانک دریافت کنند و صندوق به انها وام نمی دهد به این صورت که  ما دانشجو را به صندوق قرض الحسنه مهر معرفی می کنیم و آنها وام شهریه را از بانک دریافت می کنند.»
در ادامه این نشست علی همتی دبیر ستاد دانشجویان سازمان بهزیستی می گوید:« سازمان بهزیستی دو حوزه توانبخشی و اجتماعی دارد که در حوزه توانبخشی  16 هزارو 500 دانشجوی معلول و در حوزه اجتماعی هم 15 هزار دانشجو مشغول تحصیل هستند.
دانشجویان تحت پوشش سازمان بهزیستی به دلایل مختلفی امکان استفاده از وام های دانشجویی را ندارند. چرا که برای دریافت این وام ها باید تضامینی را معرفی کنند. دانشجوی بدسرپرست یا بی سرپرست که در مراکز بهزیستی بزرگ شده است هیچ دوست و آشنایی هم ندارد چگونه می تواند فردی را برای ضمانت معرفی کنند حال اگر پرداخت این وام ها به بانک ها سپرده شود شرایط دریافت وام برایشان سخت تر  از گذشته خواهد شد.
در سال 83 حق قانونی برای افراد دارای معلولیت توسط قانون جامع حمایت از حقوق معلولان ایجاد شد مبنی بر اینکه معلولان باید از تحصیلات رایگان بهره مند شوند. سال 93 هم طی اقدامی از سوی بهزیستی این موضوع را به کل دانشجویان تحت پوشش سازمان تعمیم داد به این صورت که هم دانشجویان تحت پوشش حوزه توانبخشی و حوزه اجتماعی می توانند از تحصیلات رایگان بهره مند شوند. در قوانین بودجه سنواتی و برنامه پنجم توسعه هم این امر ذکر شده است. اما در برنامه ششم توسعه با کلمه رایگان بازی کردند و در این آن گفته شده است هزینه تحصیل دانشجویان تحت پوشش از محل ردیف مستقلی تامین خواهد شد این یعنی هر چقدر بودجه برای این محل در نظر گرفته شد باید صرف تحصیل دانشجویان شود، حال سوال اینجاست آیا این بودجه ای که تامین می کند می تواند کفاف همه دانشجویان را دهد؟
در قانون حمایت از حقوق معلولان که در فروردین 97 به تصویب شواری نگهبان رسید آمده است دانشجویان معلول باید از تحصیل رایگان برخوردار شوند. درست است که در برنامه ششم توسعه کلمه رایگان درج نشده است اما در این قانون به وضوح به این امر تاکید شده است.
از طرف دیگر شیوه نامه اجرایی قانون بودجه در سه بخش تکالیفی را برای این موضوع در نظر گرفته است؛ اول آنکه دانشگاه ها مؤظف اند دانشجویان تحت پوشش سازمان بهزیستی را بدون دریافت هرگونه وجهی ثبت نام کنند، در بخش دیگر این قانون هم آمده است سازمان بهزیستی مؤظف است سقف اعتبار تخصیص یافته را پرداخت کند و در بخش سوم نیز گفته شده است سازمان مدیریت و برنامه ریزی مؤظف است نسبت به تامین اعتبار برای دانشجویان تحت پوشش اقدام نمایند.
از این سه بخش دانشگاه ها به وظایف خود عمل نکرده و تا دانشجو پول پرداخت نکند او را ثبت نام نمی کنند. سازمان بهزیستی هم هر ساله پیش از آنچه که بودجه به آن اختصاص پیدا می کند در این بخش هزینه کرده است. سازمان مدیریت هم دراین زمینه هیچ کار خاصی نمی کند.
از سال 96 در شیوه نامه اجرایی بودجه با استناد به بندی در برنامه ششم توسعه، سازمان مدیریت وظیفه ای را که بر عهده اش بود را بر دوش صندوق های رفاه گذاشت.
سال گذشته نشست های مختلفی را با مسئولان صندوق رفاه برگزار کردیم. آنها عنوان کردند، دراین خصوص اعتباری به ما تعلق نگرفته است و نمی توانیم در این زمینه عملکردی داشته باشیم. در سال 97 نیز جلساتی را با همین محوریت برگزار کردیم اما تا کنون صندوق رفاه عملکری را نداشته است. البته ناگفته نماند این امر بار مالی 50 میلیاری را برای محقق شدند نیاز داردکه بر دوش صندوق رفاه خواهد بود.»
س- باوجود چنین مواد قانونی ایا تحصیل دانشجویان رایگان نخواهد شد؟
« اگر قرار باشد بخشی از هزینه های تحصیلی را بهزیستی و بخشی را صندوق رفاه پرداخت کند باید جلساتی برگزار شده و موضوعات فنی آن تسریع گردد اما اگر مقرر شود پرداختی های صندوق منوط به وام های دانشجویی باشد عملاً دانشجویان بهزیستی نمی توانند از پس تضامین این امر برآیند.
البته بحث هایی صورت گرفت که مستمری این افراد تضمین وام هایشان قرار گیرد که این امر هم عملاً قابل اجرا نیست. اولاً همه دانشجویان تحت پوشش سازمان مستمری بگیر نیستند دوماً بهزیستی مستمری را برای افرادی برقرار می کند که از لحاظ مالی بسیار ضعیف هستند و این اندک مستمری کفاف هزینه های جاری زندگی شان را هم نمی دهد. پس نمی توان مستمری این گروه را تضمین وام های دانشجویی قرار دارد.»
همتی در پاسخ به این سوال مبنی بر این که چرا سازمان بخشنامه ای برای بخشودگی وام های دانشجویان معلول را رسانه ای کرد که از طرف صندوق رفاه تایید نشده بود؟
« موضوع بخشودگی وام های افراد از کار افتاده هم مربوط به صورت جلسه ای بین سازمان بهزیستی و صندوق رفاه دانشجویان بود. وزارت علوم میگوید ما کمیسیون پزشکی داریم و اگر بخواهیم از کار افتادگی فردی را احراز کنیم در این بخش این کار صورت میگیرد. سازمان  بهزیستی هم کمیسیون های ICF  را دارد که در بخش معلولیت بسیار تخصصی است و افراد معلول در زمان مشخصی تعیین و نوع معلولیت شان ثبت و کارت های معلویت برایشان صادر شده است.
در متن اساسنامه صندوق رفاه نوشته شده است « افراد از کار افتاده کلی» اما در سازمان بهزیستی معلولیت ها یا همان از کار افتادگی ها با شدت آن ذکر شده است. مثلاً معلولان خفیف، شدید، خیلی شدید. اصرار سازمان بهزیستی بران است که معلولان شدید و خیلی شدید از کارافتاده  محسوب می شوند و می توانند از این قانون بهره مند گردند.
سازمان بهزیستی پیرو جلساتی که با صندوق داشت ابلاغیه ای را به کل استان ها ارسال کرد تا معلولان شدید و خیلی شدید را جهت بهره مندی از معافیت پرداخت وام دانشجویی معرفی کنند. که این امر با مخالفت صندوق رفاه روبه رو شد. در حال حاضر فقط معلولان خیلی شدید از این معافیت بهره مند می شوند که تعدادشان بسیار اندک است. اما در خصوص تعریف از کارافتادگی و شدت معلولیت باید با صندوق رفاه به نتیجه مشترکی برسیم. در این بخش اختلاف نظری بین بهزیستی و صندوق رفاه است که با مذاکره حل خواهد شد.»
تقی زاده معاون اداری مالی  و مدیریت منابع صندوق رفاه دانشجویان در پاسخ به صحبت های دبیر ستاد دانشجویان بهزیستی در خصوص تضامین دانشجویان برای بهره مندی از وام های دانشجویی می گوید:« دولت صندوق را ملزم کرده است به دانشجو وام بده و بازپرداخت آن دریافت کنید و با پول های پرداختی شده  به دیگر دانشجویان وام دهید.
دوستان در مذاکرات  راه کارهایی را برای ضمانت ارائه کردند که همان مستمری است پرداختی سازمان است تا دانشجویان تحت پوشش سازمان با مشکلی جهت دریافت وام روبه رو نشوند که شما این امر را نمی پذیرید. آایا راهکار دیگری را برای این امر در نظر دارید؟ ما در صندوق رفاه یک ریال را هم نمی توانیم به هیچ فردی ببخشیم، اگر ما پولی را بدون تضمین به فردی دهیم خودمان قانون را نقض کردیم. »
همتی در پاسخ به این سوال تقی زاده بیان میکند« در قانون ذکر شده است یارانه و مستمری افراد را نمی توان برای تضامین گرو گرفت. »
این مسئول صندوق رفاه دانشجویان در ادامه با اشاره به عدم تخصیص منابع دولتی برای صندوق رفاه در قانون بودجه سال 96 می گوید:« صندوق رفاه دانشجویان باید، باقی مانده بخشی از شهریه دانشجویان نهادهای حمایتی را پرداخت کند و این امر مشروط به تامین منابع آن است. اما هنوز منابع آن تأمین نشده است حال کاری که سازمان بهزیستی می تواند برای آن انجام دهد صحبت با نمایندگان مجلس شورای اسلامی است تا بتوانند برای این امر بودجه ای را دریافت کنند.
یکی دیگر از اقداماتی که میتواند خدمات دهی به دانشجویان معلول را تسهیل کند ایجاد فایلی از کد های ملی این افراد است که بتوانیم به راحتی انها را شناسایی کنیم. در قانون به  تحصیل رایگان  معلولان اشاره شده است اما باید این نکته را هم در نظر گرفت دانشگاه هایی که در پرداخت پول هیئت علمی خود مانده اند چطور میتواند شهریه بخشی از دانشجویانشان را ببخشد. مگر اینکه دولت برای دانشجویان دارای معلولیت بودجه در اختیار دانشگاه ها قرار دهد با این کار دانشگاه هم می تواند دانشجوی معلولش را معاف از پرداخت شهریه کند. اما اگر پول را به صندوق یا بهزیستی دهند دانشجویان در پروسه نامه نگاری و بودجه بندی و البته تردد بین بهزیستی صندوق رفاه و دانشگاه سر درگم خواهند شد. اما اگر بودجه به صورت مستقیم از طریق دولت به دانشگاه واریز شود سر درگمی دانشجو هم به مراتب کمتر خواهد بود. »
همتی در پاسخ به این بخش از صحبت های تقی زاده می گوید:« عمده دانشجویان تحت پوشش سازمان در سه دانشگاه پیام نور، علمی کاربردی و دانشگاه آزاد اسلامی تحصیل میکنند و این سه دانشگاه تمرکز مدیریتی دارند ما نیز جلساتی را با این سه دانشگاه برگزار کردیم تا بتوانیم شرایط تحصیل رایگان دانشجویان تحت پوشش بهزیستی را فراهم سازیم. با دانشگاه آزاد ظرف دو ماه به نتیجه رسیدیم این دانشگاه هم 20 درصد در شهریه های خود برای دانشجویان ما تخفیف قائل شد مابقی را هم سازمان بهزیستی پرداخت می کند. از سال 94 تا کنون رابطه مالی دانشجویان با دانشگاه قطع شد و بهزیستی شهریه هایشان را  به صورت مستقیم به دانشگاه پرداخت می کند. در ابتدای کار دانشجویان بهزیستی در این مرکز آموزشی 14 هزار نفر بودند و اکنون تعدادشان به 16 هزار نفر رسیده است . »
تقی زاده در پاسخ می گوید:« دلیل هماهنگی دو ماه با دانشگاه آزاد وجود مدیریت واحد آن است ما 120 مرکز آموزش عالی داریم با 120 هیئت امنا که هر کدام تصمیم های جداگانه را می گیرند»
همتی هم ادامه می دهد شاید وجود مدیریت واحد کار مارا آسان کرد اما در همه نشست ها این طور نبوده است چرا که این تفاهم را بهزیستی با دو دانشگاه دیگر هم پیگری کرده اما هنوز به نتیجه نرسیده ایم.  روزی که ما با دانشگاه  پیام نور وارد مذاکره شدیم این مرکز 7 هزار دانشجو داشت در نشست ها به انها پیشنهاد کردیم شما هم 20 درصد به دانشجویان تحت پوشش تخفیف دهید تا بتوانیم تسهیلاتی را در اختیار دانشجویان معلول قرار دهیم اما این دانشگاه زیر بار تخفیف 20 درصدی نرفته است. از آن هفت هزار دانشجو اکنون فقط چهارهزارنفر در این دانشگاه تحصیل می کنند و مابقی به دانشگاه آزاد پیوستند. دانشگاه علمی کاربردی هم کاهش شدید دانشجو را داشته است. این عدم تفاهم با بهزیستی تا کنون به ضرر این دو دانشگاه بوده است چرا که دانشجویان ترجیح می دهند در دانشگاه آزاد تحصیل کنند. بهزیستی اکنون به دانشگاه آزاد ترمی 18 میلیارد تومان بابت شهریه دانشجویانش پرداخت می کند.»
علی مشیری رئیس گروه دسترسی و مناسب سازی دفتر توانمندسازی در خصوص واژه از کارافتادگی که در اساسنامه صندوق رفاه از ان نام برده شده است می گوید: « واژه از کار افتادگی بار منفی به همراه دارد و کسی را شامل می شود که احتمالاً نیاز به کمک های معیشتی دارد وقتی حرف از شدت معلولیت می شود به این معنا نیست که این فرد الزاماً نیاز به کمک مالی دارد، بلکه این فرد معلول با توجه به نوع و شدت معلولیتش بار هزینه های بیشتری نسبت به بقیه افراد تحمل می کند. من اگر یک فرد نابینای شاغل باشم درست است که شغل دارم اما نسبت به یک فرد عادی در همین جایگاه هزینه های بیشتری را پرداخت می کنم. وقتی افراد دارای معلولیت برای دریافت تسهیلاتی چانه زنی می کند تا از معافیتهایی بهره مند شوند به این معنا نیست که توان اقتصادی همسان ما را ندارد. اگر سازمان بهزیستی کمیسیون پزشکی دارد دیگر این کار را نباید گروه یا بخش دیگری انجام دهد تمام مسئولیت ها تشخیص معلولیت و شدت آن باید با این سازمان متولی باشد. باید به این دستگاه و بخش تشخصیش اعتماد شود تا معلولان بیشتری از معافیت ها بهره مند شوند.»
در پاسخ به صحبتهای مشیری، مسئول صندوق رفاه دانشجویان می گوید:« برای تغییر واژه« از کارافتادگی کلی» درخواست هایتان را به امضای بالاترین مقام سازمان بهزیستی برسانید و برای رییس صندوق رفاه دانشجویان دکتر یزدان مهر ارسال کنید تا ما  نیز در هیئت امنا به آن رسیدگی کنیم. »
مشیری با اشاره به ایجاد وب سرویسی از اطلاعات دانشجویان تحت پوشش بهزیستی می گوید:« بعد از شرکت افراد در کنکور اسامی دانشجویان معلول از طریق سازمان سنجش به بهزیستی ارسال می شود و با این سازمان توافق های اولیه را برای ارائه وب سرویس انجام شده است و می توانیم آن را در اختیار صندوق رفاه قرار دهیم.
موضوع بعدی تامین منابع است که میتوانیم از ظرفیت قانون و سازمانهای مردم نهاد این حوزه بهره مند شویم و در مواقعی که دولت رو به روی دولت قرار می گیرد بهزیستی می تواند از ظرفیت های انجمن ها برای مطالبات جامعه هدفش استفاده کند.
یکی از اتفاقات بدی که با رایگان شدن تحصیل دانشجویان در دانشگاه آزاد ایجاد شد حضور کم رنگ دانشجویان در دانشگاه های برتر است. در جامعه معلولان افراد با استعدادی داریم که به تدریج به سمت دانشگاه های غیر دولتی تمایل پیدا کردند و از ظرفیت های خود دانشگاه های برتر کشور قافل شدند و این عافت رایگان شدن تحصیل در دانشگاه های همچون آزاد است. این آسیب است که اگر ما نتوانیم قوانین بالا دستی را تغییر دهیم و شرایط را برای  دریافت وام های دانشجویی تسهیل کنیم از این پس بیشتر هم خواهد شد.»
معصومه زمانی کارشناس گروه توانبخشی اجتماعی و رفاه اجتماعی در پایان صحبت های مهمان این میز گرد از جلسات متعدداش با مسئولان صندوق رفاه می گوید:« در این جلسات مقرر شد سازمان بهزیستی با همکاری صندوق رفاه دانشجویان شیوه نامه ای را تدوین کرده و به استان ها ارسال کند تا وحدت رویه بین این دو دستگاه شکل گیرد. مورد بعدی اصلاح عنوان از کار افتادگی است که این امر در دستور العمل صندوق رفاه کمی زمان بر است که به جای از کار افتاده، معلولین شدید و خیلی شدید درج شود و مورد بعدی هم وب سرویسی است که دو سال گذشته از آن نام برد شد و اکنون آماده تحویل به صندوق رفاه دانشجویان است.
منبع: ایران سپید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

2 × سه =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *