کمپانی Microsoft، اپلیکیشنِ رایگانِ Seeing AI را برای سیستم عامل IOS منتشر کرده که به کمک آن آسیب دیدگان بینایی میتوانند دوربین دستگاههای هوشمندشان را رو به اشیا و افرادِ مختلف بگیرند و این اپلیکیشن میتواند با استفاده از «بیناییِ رایانه»، این تصاویر را برای آنها توصیف کند. این اپلیکیشن با استفاده از هوش مصنوعی قادر است چهرهی آدمهای آشنا و حتی حالاتِ مختلف چهره و جزئیات مربوط به اشیای مختلف را به کاربر نابینا گزارش دهد.
این اپلیکیشن ماه مارس گذشته در یکی از کنفرانسهای مایکروسافت رونمایی شد. البته در آن هنگام برنامه در حالت آزمایشی قرار داشت اما این هفته به شکل رسمی در اختیار علاقمندان قرار گرفت. Seeing AI رایگان است و فعلاً فقط برای سیستم عامل IOS طراحی شده است. البته تا اطلاع ثانوی فقط نابینایانِ آمریکایی امکان استفاده از آن را دارند و هنوز مایکروسافت اطلاعاتی در خصوص سیاستهای خود در خصوص کشورها یا سیستم عاملهای دیگر، منتشر نکرده است.
این اپلیکیشن امکانات مختلفی را در اختیار کاربرانش قرار میدهد. افزون بر شناسایی چهرهی آدمهایی که قبلاً دیده و در حافظهاش ثبت شده، میتواند سن و سال یا احساس آدمهای غریبهای را که در کادر دوربین قرار میگیرند هم حدس بزند. علاوه بر اینها، با استفاده از امکان شناسایی بارکد، قادر است لوازم خانهگی یا انواع و اقسام وسیلهها را تشخیص دهد و جزئیات مفیدی را در بارهی آنها به اطلاع کاربر برساند. تشخیص مقدار اسکناس هم از دیگر امکانات این اپلیکیشن رایگان است. اضافه بر همهی اینها از آنجا که مایکروسافت در طراحی Seeing AI، همزمان از قابلیت هوش مصنوعی و OCR بهره گرفته، این برنامه از توانایی تشخیص و خواندن متون چاپی هم برخوردار است.
مایکروسافت در طراحی این برنامه از تکنولوژی «شبکهی عصبی» استفاده کرده است. این تکنولوژی این روزها در درهی سیلیکن، از محبوبیت بالایی برخوردار است. همهی کمپانیهایی که ابزارهایی نظیر اتومبیلهای خودران یا پهباد و چیزهایی از این دست طراحی میکنند، روی این تکنولوژی سرمایهگذاری کردهاند. این برنامه به گونهای طراحی شده که بخشهای اصلیِ آن بدون اینترنت هم قابل استفاده باشد اما امکاناتی نظیر توصیف مناظر و تشخیص دستخط، از جمله امکاناتی اند که فعلاً نیاز به اتصال اینترنت دارند. «Saqib Shaikh»، از نابینایانی که در این پروژه با مایکروسافت همکاری داشته در باره استفاده اش از این برنامه میگوید: «Seeing AI فقط یک OCR یا شناسندهی تصاویر نیست. این برنامه حتی میتواند مرا راهنمایی کند که دوربین را چطور حرکت دهم که تصویر مورد نظرم بهتر در کادر قرار گیرد. من به راحتی میتوانم از این برنامه برای شناسایی علائم و تابلوها یا منوی رستورانها استفاده کنم.» او همچنین میافزاید: «از آنجا که در طراحی این برنامه از تکنولوژی شبکهی عصبی استفاده شده، سرعت کار با آن به طرز شگفتآوری زیاد است؛ به طوری که برای شناسایی هر تصویر تنها چند میلیثانیه زمان لازم است.»
در این ویدئو میتوانید نحوهی کار این اپلیکیشن را مشاهده کنید. البته این ویدئو از طریق یوتیوب در اختیارتان قرار گرفته. لذا، پیش از فشردن کلید Enter بر روی لینکِ مربوطه، ابزارهای لازم برای مشاهدهی ویدئو را فراهم کنید.