خلاصه‌ای از پیشرفت‌هایی که در حوزه‌ی دسترس‌پذیری در محصولات تازه‌ی Apple رخ خواهد داد

همانطور که پیش‌تر هم در چند مطلب مختلف سخن به میان رفت، کنفرانس جهانی توسعه دهندگان Apple یا WWDC دوشنبه‌ی گذشته در سن خوزه‌ی کالیفرنیا برگزار شد. اگر از علاقمندان و دنبال کنندگان اتفاقات حول محور کمپانی Apple باشید حتماً می‌دانید که این کنفرانس به منظور معرفی و رونمایی امکانات تازه‌ی این کمپانی و گفتگو و تبادل نظر با توسعه دهندگان و برنامه نویسان مرتبط با این شرکت همه ساله در همین حوالی از سال برگزار می‌شود. افزون بر همه‌ی موضوعاتی که در این کنفرانس مورد بررسی قرار می‌گیرد، شاید جالب‌ترین بخش برای ما مواردی باشد که در حوزه‌ی دسترس‌پذیری معلولین مطرح می‌شود. امسال هم مثل سال‌های پیش، پیشرفت‌هایی در حوزه‌ی دسترس‌پذیری محصولات Apple اتفاق افتاده که در این نوشتار سعی خواهیم کرد به طور خلاصه اشاره‌ای به آنها داشته باشیم.

 

IOS

 

  • ارتقا در پویایی متون: در نسخه‌ی ۱۱ از سیستم عامل IOS, کاربران کم‌بینا خواهند توانست اندازه‌ی متون را متناسب با نیاز خود، بزرگ‌تر از آنچه که در نسخه‌های پیشینِ سیستم عامل مقدور بود، تنظیم کنند و رابط کاربری هم به گونه‌ای تنظیم شده که با این اندازه‌ها سازگاری داشته باشد.
  • طراحیِ دوباره‌ی وارونگی رنگی: به کمک این امکان، کاربران می‌توانند رنگ نوشته و پس‌زمینه را معکوس کنند تا بتوانند راحت‌تر نوشته‌ها را بخوانند اما امکانی که در این نسخه به وجود آمده این است که در زمانِ وارونه کردن یا Invert کردنِ رنگ‌ها، تصاویرِ غیر متنی مثل عکس‌ها مشمول این وارونگی نخواهند شد و کاربر کم‌بینا خواهد توانست از تصاویر با کیفیت‌تری استفاده کند.
  • توضیح تصاویر به کمک Voice Over: کاربر نابینا اگر با سه انگشت روی تصویری ضربه بزند، می‌تواند توضیحی در مورد آن تصویر از Voice Over دریافت کند. به این ترتیب، اگر متنی داخل عکس نوشته شده باشد، آن متن توسط Voice over خوانده خواهد شد، یا در صورتی که عکس، محتوای دیگری داشته باشد، Voice over قادر خواهد بود به کمک هوش مصنوعی، محتوای عکس را برای کاربر توضیح دهد. به طور مثال، کاربر خواهد شنید: چهار نفر در حال لبخند زدن یا آسمان پر از ستاره.
  • امکانات مفصل در ویرایش بریل: پشتیبانی از نمایشگر‌های بریل به مراتب بهتر شده و حالا همه‌ی محصولات apple، حتی Apple TV هم از نمایش‌گر بریل پشتیبانی می‌کند و علاوه بر این، هر آنچه با صفحه کلید بریل تایپ می‌شود، بدون هیچ فاصله‌ی زمانی، بر روی صفحه‌ی نمایش، نشان داده می‌شود. حتی در این نسخه از IOS، دارندگان نمایشگر بریل خواهند توانست از صفحه کلید بریل به عنوان ابزاری برای ورود برخی فرمان‌ها، استفاده کنند.
  • کپشن یا عنوان و توضیح صوتی یا بریل برای ویدئو‌ها: در این نسخه نابینایان قادر خواهند بود برای ویدئو‌ها، توضیحات یا زیرنویس‌های صوتی یا بریل طراحی کنند و در صورتی که ویدئو از چنین فاکتور‌هایی برخوردار باشد، کپشن توسط Voice over خوانده و بر روی نمایشگر بریل، نشان داده خواهد شد.
  • بهبود کار بر روی پرونده‌های PDF: کار با PDF ها آسان‌تر شده و حتی این امکان وجود دارد که کاربر نابینا با PDF هایی که حاوی فرم، جدول یا فهرست هستند، به  راحتی کار کنند.
  • نوشتن برای Siri: این امکان به وجود آمده که به جای فرمان صوتی، یک فرمان نوشتاری به Siri داده شود. به این ترتیب، افرادی که از قدرت تکلم برخوردار نباشند هم خواهند توانست از Siri استفاده کنند.
  • استایل‌های تازه برای کپشن‌های ویدئو‌ها: کاربران کم‌بینا می‌توانند استایل‌های تازه‌ای برای متونی که می‌خواهند به عنوان کپشن بر روی ویدئو‌ها بگذارند، زمیمه کنند تا بتوانند راحت‌تر آنها را بخوانند.

افزون بر همه‌ی این‌ها، امکانی برای کاربران در نظر گرفته شده که در قسمت مرکز کنترل، گزینه‌های دلخواه گنجانده شود. به این ترتیب، کاربر نابینا خواهد توانست گزینه‌هایی نظیر Accessibility short cut, magnifier یا text size را به این صفحه اضافه کند.

 

WatchOS و TVOS

 

  • امکان تنظیم سرعت دکمه‌ی کناریدر WatchOS: اگر دچار معلولیتی حرکتی هستید و استفاده از دکمه‌ی کناریِ ساعت برایتان مشکل است، در سیستم عامل جدید قادر خواهید بود سرعت کلیک دکمه را به دلخواه خودتان تنظیم کنید تا راحت‌تر بتوانید از آن استفاده کنید. به این ترتیب، دو یا سه کلیکِ پشتِ سرِ هم، برای کاربران دارای مشکلات حرکتی آسان‌تر خواهد شد.
  • امکان تنظیم اندازه‌ی متن در اپلیکیشن‌های مربوط به Apple Watch در IOS.
  • پشتیبانی از نمایشگر بریل در Apple TV: به این ترتیب، کاربر نابینا قادر خواهد بود نمایشگر بریلش را به تلویزیون Apple متصل کند و نه فقط نام دکمه‌ها و دستورات و گزینه‌ها، که هر متن دیگری که بر روی تلویزیون نمایش داده می‌شود را هم به صورت همزمان بر روی نمایشگر بریل و خروجی صوتی، در اختیار داشته باشد.
  • پشتیبانی از فرمان‌های صفحه کلید در Voice over: تلویزیون‌های Apple از این امکان برخوردار شده اند که کاربر نابینا صفحه کلید خود را از طریق بلوتوث به این دستگاه‌ها متصل کند و فرمان‌ها را از طریق صفحه کلید، اجرا کند. تمام فرمان‌های مختص Voice Over، بر روی تلویزیون هم قابل استفاده خواهند بود.
  • امکان کنترل صدا: در قسمت کنترل صدا این امکان به وجود آمده که کاربران بتوانند صدای فیلم، موسیقی یا به طور کلی رسانه را مستقل از Voice over, در تلویزیون، کم یا زیاد کنند. همچنین امکان حرکت بر روی پرونده‌ی در حال پخش در تلویزیون هم در اختیار کاربر نابینا گذاشته شده است.

 

MacOS

 

بسیاری از امکاناتی که در بالا گفته شد، برای Mac هم در نظر گرفته شده اند. بر همه‌ی این‌ها، پشتیبانیِ Voice over از متون چند زبانه و سازگاری بیشتر با HTML 5 را هم می‌توانید اضافه کنید.

نسخه‌ی آزمایشی سیستم عامل‌های جدید از آخر ماه جاری میلادی در اختیار کسانی قرار خواهد گرفت که برای آزمایش سیستم عامل‌های Beta اعلام آمادگی کرده باشند. Apple وعده داده سیستم عامل‌های جدید از پاییز امسال در اختیار عموم کاربران محصولاتش قرار بگیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

هجده − 16 =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *