آیا فکر می کنید همه کابل های HDMI یکسان هستند؟ برای پاسخ این سؤال با ما همراه باشید تا کابل مورد نیاز خود را به راحتی پیدا کنید.
HDMI که مخفف High-Definition Multimedia Interface به معنای رابط چندرسانه ای با وضوح بالا است، استانداردی برای انتقال هم زمان ویدیو و صدا از یک منبع به یک مانیتور است.
کابل های HDMI لوازم جانبی مهمی در سینمای خانگی محسوب می شوند. استفاده از کابل HDMI یکی از رایج ترین راه ها برای اتصال دستگاه های هوشمند به تلویزیون یا سینمای خانگی است. مانیتورها، لپ تاپ ها، انواع تلویزیون ها و کنسول های بازی همگی از HDMI استفاده می کنند.
سه نوع کابل اصلی HDMI وجود دارد:
استاندارد (Standard)
پرسرعت (High-Speed)
فوق پرسرعت (Ultra High-Speed)
هرکدام از این کابل ها دارای زیرمجموعه هایی هستند و در ادامه تمام چیزهایی را که نیاز است تا در مورد آن ها بدانید بررسی خواهیم کرد و تفاوت میان آن ها را توضیح خواهیم داد.
انواع کابل HDMI
هنگام تصمیم گیری در مورد انواع کابل کامپیوتر، درک استانداردها و قابلیت های آن کابل بسیار مهم است. به عنوان مثال، کابل های HDMI بر اساس نسخه HDMI و سرعت انتقال سیگنال (پهنای باند) طبقه بندی می شوند. در اینجا انواع کابل های HDMI آورده شده است.
۱. کابل HDMI استاندارد
کابل استاندارد ابتدایی ترین کابل HDMI است که برای یک سری برنامه ها مشخص طراحی شده است. این کابل پهنای باند ۵ گیگابیت بر ثانیه دارد که از وضوح فول اچ دی (1080i) یا اچ دی (720p) پشتیبانی می کند. کابل های HDMI استاندارد رزولوشن 4K و بالاتر را انتقال نمی دهند.
کابل استاندارد HDMI دارای نرخ تازه سازی ۳۰ هرتز است و برای تلویزیون های ماهواره ای، پخش کننده های دی وی دی و پروژکتورها گزینه مناسبی است. نسخه های HDMI 1.0 تا 1.2a بومی این کابل هستند.
کابل استاندارد از نوع Ethernet
این کابل عملکردی مشابه کابل های HDMI استاندارد دارد. تنها تفاوت اصلی این است که این کابل مجهز به یک کانال داده اختصاصی است. برای استفاده از این ویژگی، هر دو دستگاه متصل باید یک کانال Ethernet فعال داشته باشند.
کابل استاندارد از نوع Automotive
کابل استاندارد Automotive برای سیستم های ویدیویی HD داخل خودرو طراحی شده است. این کابل همان ویژگی های کابل HDMI استاندارد را دارد و معمولاً برای اتصال پخش کننده های دی وی دی قابل حمل به نمایشگرهای ویدیویی داخل خودرو استفاده می شود. همچنین می تواند سیگنال های قوی را منتقل و در مقابل لرزش مقاومت کند.
۲-۱. کابل HDMI پرسرعت (High-Speed)
کابل HDMI با سرعت بالا برای انتقال سیگنال های 1080p و 4K در فرکانس ۳۰ هرتز و سیگنال های سه بعدی طراحی شده است. پهنای باند آن ۱۰٫۲ گیگابیت بر ثانیه و برای نسخه های HDMI 1.3 تا 1.4a بهینه شده است.
این کابل همچنین از تکنولوژی سه بعدی و سنجش رنگ عمیق نیز پشتیبانی می کند که گزینه ای عالی برای کنسول ها و پلیرهای 4K محسوب می شود.
کابل پرسرعت از نوع Ethernet
کابل HDMI پرسرعت از نوع Ethernet دارای ویژگی های مشابه کابل پرسرعت معمولی است، مانند پشتیبانی از کیفیت های 1080p تا 4K و فناوری های نمایش پیشرفته. تنها تفاوت اصلی این است که این کابل ها به یک کانال داده اختصاصی مجهز هستند که به کانال HDMI Ethernet معروف است.
اگرچه تعداد کمی از دستگاه ها با این نوع کابل سازگار هستند اما برای سیستم هایی که از کانال های جریان Ethernet پشتیبانی می کنند، گزینه ای عالی است.
کابل پرسرعت از نوع Automotive
کابل HDMI پرسرعت Automotive نیز دارای همان ویژگی های کابل HDMI پرسرعت معمولی است، با این تفاوت که به طور خاص برای استفاده در صنعت خودرو طراحی شده است. خودروهای پرسرعت می توانند تحت تنش های محیط خودرو، دچار افزایش دمای افراطی و ارتعاش زیادی شوند.
۲-۲. کابل HDMI پرسرعت پریمیوم
کابل Premium High-Speed HDMI پهنای باندی تا ۱۸ گیگابیت بر ثانیه را ارائه می دهد و برای نسخه های HDMI 2.0, 2.0a, 2.0b بهینه شده است. علاوه بر این، این کابل از HDR و 4K در فرکانس ۶۰ هرتز، نمونه برداری رنگی 4:4:4 و فضاهای رنگی گسترده از جمله BT:2020 پشتیبانی می کند.
این کابل ها همچنین دارای تداخل الکترومغناطیسی کم (EMI) نیز هستند و برای هر دو کانکتور HDMI نوع A و نوع D در دسترس هستند. کابل های Premium High-Speed یک انتخاب عالی برای طراحان، گیمرها و هرکسی که تفکیک رنگ برایش مهم است محسوب می شوند.
برای اطمینان از اینکه کابلی که می خرید دارای مشخصات فوق باشد، باید به دنبال یک برچسب با گواهینامه Premium HDMI روی بسته خریداری شده باشید. معمولاً در کنار این برچسب ها یک QR کد نیز وجود دارد که با اسکن آن توسط گوشی خود، می توانید از صحت این قضیه مطمئن شوید.
۳. کابل HDMI فوق پرسرعت (Ultra High-Speed)
کابل HDMI فوق سریع برای پشتیبانی از کیفیت 8K در فرکانس ۶۰ هرتز و کیفیت 4K در فرکانس ۱۲۰ هرتز طراحی شده است که با پشتیبانی از سرعت ۴۸ گیگابیت بر ثانیه از پهنای باند می تواند برای انواع سیستم های صوتی و تصویری جدید مناسب باشد. این کابل همچنین می تواند ویدیویی را با وضوح 10K نیز ارائه کند و در یک تلویزیون دارای فناوری HDR به فرکانس ۲۴۰ هرتز دست یابد.
کابل HDMI فوق سریع از HDMI 2.1a پشتیبانی می کند، به این معنی که از آن می توان برای استفاده از تمام دستگاه های دارای پورت HDMI استفاده کرد زیرا این نسخه با استانداردهای قبلی نیز سازگار است و کمتر در معرض EMI ناشی از برخی دستگاه های بی سیم قرار دارد. همچنین این کابل از ویژگی های جدیدی مانند eARC (کانال صوتی پیشرفته) و VRR (نرخ نوسازی متغیر) نیز پشتیبانی کرده که برای استفاده در کارت گرافیک های جدید انویدیا و ای ام دی کاملاً مناسب است.
نحوه تشخیص کابل های HDMI از یکدیگر
متأسفانه تمام کابل های HDMI از نظر ظاهری تفاوتی باهم ندارند و با نگاه کردن به آن ها تفاوتی میان کابل HDMI استاندارد یا فوق پرسرعت وجود ندارد. علاوه بر این آن ها هیچ آی سی، دارایور یا کنترل کننده ای ندارند، از این رو نمی توانید نوع آن را از روی پهنای باند یا نرم افزاری درون کامپیوتر تشخیص دهید. بنابراین گزینه های شناسایی نوع کابل HDMI بسیار محدود است. در اینجا دو گزینه وجود دارد:
۱. بررسی مشخصات و عملکرد کابل
می توانید از روی فاکتورهایی مانند بررسی سرعت انتقال داده، رزولوشن و نرخ نوسازی یا برچسب کیفیت نوع کابل HDMI خود را تشخیص دهید.
یعنی اگر سرعت انتقال داده کابل شما مثلاً ۱۰٫۲ گیگابایت بر ثانیه رتبه بندی شده باشد، شما کابل پرسرعتی دارید که می تواند تا کیفیت 4K با فرکانس ۳۰ هرتز را به راحتی اجرا کند. همچنین می توانید با صفحه نمایشی که نرخ تازه سازی را نمایش می دهد، نوع کابل خود را مشخص کنید. مثلاً اگر در کیفیت پخش 4K نرخ تازه سازی ۶۰ فریم بر ثانیه را دریافت می کنید، کابل شما از نوع فوق پرسرعت است.
روش بعدی آسان ترین روش در این بخش است البته اگر جعبه محصول را همراه خود داشته باشید. کافیست نگاهی به پشت یا جلوی جعبه بیندازید تا هولوگرام های اصلی hdmi.org را مشاهده کنید. روی این هولوگرام ها اطلاعات دقیق کابل HDMI نوشته شده است.
۲. تشخیص کابل HDMI از طریق آزمون و خطا
اگر جعبه کابل خود را گم کرده اید یا کابلی قدیمی در دست دارید که هیچ برچسبی روی آن ندارد، تنها راه تشخیص از طریق آزمون و خطا است. به عنوان قاعده ای کلی، تقریباً تمام کابل های HDMI با مشخصات HDMI 1.4 مطابقت دارند، بنابراین پخش کیفیت فول اچ دی با نرخ نوسازی ۶۰ هرتز، حتی برای ابتدایی ترین و قدیمی ترین کابل های HDMI هم مشکلی ندارد.
پس باید مشخصاتی را که پیش تر در مورد هر کابل گفتیم، با صفحه نمایش خود تست کنید تا از اطلاعات دریافتی، نوع کابل HDMI خود را تشخیص دهید.
انواع پورت های HDMI
برای اینکه یک کابل HDMI در یک دستگاه نمایشگر و منبع خاص قرار بگیرد، به یک کانکتور انتهایی نیاز دارد. انواع مختلفی از کانکتورهای HDMI وجود دارند اما در واقع تنها ۵ کانکتور هستند که بیشترین استفاده را در میان کاربران دارند که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم.
HDMI نوع A (کابل استاندارد)
کانکتورهای استاندارد HDMI معمولاً در اتصال دستگاه های رایجی مانند لپ تاپ، کنسول های بازی های ویدیویی و پخش کننده های بلوری به تلویزیون ها و ویدیو پروژکتورها استفاده می شوند. نوع A از پیکربندی ۱۹ پین استفاده می کند و بزرگ ترین رابط HDMI است.
HDMI نوع B (کابل Dual-Link)
این کانکتور HDMI برای نمایشگرهای بسیار با کیفیت طراحی شده است اما در حال حاضر در هیچ یک از محصولات رایج مصرفی استفاده نمی شود. دلیل این امر این است که با شروع HDMI 1.3، سرعت کابل تک لینک از کابل دوگانه قدیمی پیشی گرفت.
HDMI نوع C (کابل مینی HDMI)
کانکتورهای Mini HDMI نیز از پیکربندی ۱۹ پین استفاده می کنند و عملکرد کامل کانکتورهای HDMI استاندارد را به اشتراک می گذارند. با این حال، نوع C کوچک تر و باریک تر از انواع A و B است. احتمالاً آن را در دستگاه های کوچک تر و قابل حمل مانند تبلت ها، دوربین های DSLR و حتی برخی از لپ تاپ ها خواهید یافت.
HDMI نوع D (کابل میکرو HDMI)
اگرچه میکرو HDMI کوچک تر از مینی HDMI است، پیکربندی ۱۹ پین را حفظ کرده و عملکرد کامل برادران بزرگ تر خود را ارائه می دهد. این نوع رابط معمولاً برای دوربین های کوچک، گوشی های هوشمند و سایر دستگاه های قابل حمل استفاده می شود.
HDMI نوع E (کابل Automotive)
کابل نوع E یک کانکتور ویژه برای کابل های HDMI مورد استفاده در خودرو است. تفاوت این کانکتور با سایر کانکتورها دارا بودن یک زبانه قفل است که به آن اجازه می دهد هنگام لرزش وسیله نقلیه شما، در جای خود باقی بماند.
کدام کابل HDMI مناسب شما است؟
کابل های HDMI استانداردی برای صدا و تصویر در همه چیز هستند، از کنسول های بازی و تلویزیون های هوشمند گرفته تا صفحه نمایش های رایانه های شخصی و نوارهای صوتی. در حالی که کابل زیادی با ویژگی های مختلف وجود دارد، تقریباً هر کابل HDMI که در دهه گذشته در بازار دیده شده می تواند هر محتوای دیجیتالی که مورد نظر شما است، انتقال دهد.
برای اکثر دستگاه ها، از جمله تلویزیون ها، کنسول های بازی و برخی سیستم های صوتی، احتمالاً به یک کابل HDMI 2.0 نیاز دارید که از کیفیت 4K و فرکانس ۶۰ هرتز پشتیبانی می کند اما می توانید انواع کابل های HDMI پیشرفته تری را نیز انتخاب کنید. نکته خوب این است که اکثر کابل های HDMI مقرون به صرفه هستند و بسیاری از تولید کنندگان معتبر طیف گسترده ای از قیمت ها را به مصرف کنندگان ارائه می دهند.
منبع: زومیت.