یادداشت طنز: بررسی عمل نکرد نهاد های مرتبط با نابینایان

نویسنده: یخ نکنی نمکدون!

23 مهر روز جهانی عصای سفید است و به همین خاطر این روز را به نوعی سال تحویل نابینایان می دانند.

به گزارش ماهنامه الکترونیکی مانا و به نقل از جناب یخ نکنی نمکدون و به گفته خیلی ها و با توجه به قرائن و شواهد، به جز تقویم های شمسی و قمری و میلادی و جلالی و سایر دوستان، برخی تقویم های غیر رسمی هم به فراخور مناسبت ها و فعالیت های مختلف وجود دارد. مثلاً هر سال آبی از اول مهر شروع شده و تا اول مهر سال بعد را یک سال آبی به حساب می آورند و میزان بارش و وضعیت آبی کشور را در این بازه  زمانی بررسی می کنند. 23 مهر هر سال مصادف است با روز جهانی ایمنی عصای سفید که در واقع روزیست که نابینایان در صدر تمامی خبر ها به جز استقلال و پرسپولیس و تحولات افغانستان و آغاز مذاکرات وین و تعدادی دیگر از اخبار قرار می گیرند. از این رو، نابینایان 23 مهر را به نوعی سال تحویل خود می دانند و نهاد های فعال مرتبط با نابینایان، همه ساله در این تاریخ عملکرد یک ساله خود را بررسی و گزارش آن را به جامعه هدف خود ارائه کرده و برنامه های خود را برای یک سال آینده طراحی و ارائه می کنند. به همین مناسبت و با توجه به این که چند روزی بیشتر از 23 مهر نمی گذرد، نگاهی اجمالی خواهیم داشت به عملکرد 7 نهاد یا گروه مرتبط با امورات نابینایان تا ببینیم در یک سال گذشته چه مقدار در حوزه کاری خود موفق بوده اند.

1- انجمن نابینایان ایران

مهمترین اقدام انجمن نابینایان ایران در یک سال اخیر مربوط می شود به راه اندازی ماهنامه الکترونیکی نابینایان ایران یا همان مانا که در حال مطالعه آن هستید. نگارنده از انجمن نهایت تشکر را دارد که باعث شد ما بتوانیم اندکی هم که شده بابت نوشته هایمان پول به جیب بزنیم. البته انجمن فعالیت های دیگر هم داشته. مثلاً انجمن به شدت به فکر خودرو های جامعه هدف خود است. البته بیشتر به فکر خودروی خانواده جامعه هدف خود بوده و لوازم یدکی مورد نیاز این خودرو ها را با تخفیف در اختیار آنها قرار می دهد. بساط برنج و روغن و ماکارونی و سایر مخلفات هم که همواره به اعضای انجمن داده می شده باز هم برقرار بوده. به حدی که اعضای انجمن دیگر هیچ کم و کسری از بابت مواد غذایی در خانه خود احساس نمی کنند. حتی انجمن آنقدر در فعالیت های خود عالی عمل کرده که تمامی اعضای انجمن گویا شاغل شده اند و انجمن به فکر پیدا کردن شغل دوم برای آنها بوده. چرا که با عده ای از دوستان تماس گرفتند و با وجود این که چند سالی از شاغل شدنشان می گذشته، برای یافتن شغل برایشان از آنها اطلاعاتی گرفتند. حتی با خود بنده تماس گرفتند و اصرار داشتند که تماس تصویری بگیرند تا بیشتر ما را بشناسند تا ببینند برای سر کار رفتن به مقدار کافی خوشتیپ هستیم یا خیر. فقط خانم هایی که همسر نابینایشان عضو انجمن است حسابی مراقب باشند که انجمن به فکر یافتن همسر دوم برای شوهرانشان نباشد. چون وقتی انجمن به فکر دو شغله کردن اعضای خود باشد، هیچ بعید نیست که در این زمینه هم فعالیت خود را گسترش دهد. در مجموع به نظر می رسد انجمن نابینایان ایران بیش از حد به فکر جامعه هدف خودش است و بهتر است که کمی هم به فکر منافع خودش باشد.

2-برنامه رادیویی 6 نقطه

6 نقطه نام یک برنامه رادیویی است که هر هفته از رادیو تهران پخش می شود. البته این برنامه جایگاه بسیار خاصی نزد مدیران شبکه دارد. چرا که زمان پخش این برنامه مدام در حال تغییر است. شما برای شنیدن این برنامه، باید منتظر بمانید تا ببینید در آن هفته کدام ساعت از کدام روز در چارت برنامه های شبکه خالی است تا بتوانند 6 نقطه را در آن ساعت پخش کنند. البته باید نیمه پر را نگاه کرد و اینطور به نظر می رسد که مدیران شبکه مدام دوست دارند مخاطبان این برنامه را غافلگیر کنند. اما اگر برنامه ضروری برای پخش وجود نداشته باشد، اگر برنامه به موقع به دست شبکه برسد، اگر برنامه در شبکه گم نشود و کلی اما و اگر دیگر، معمولاً چهارشنبه شب ها زمان پخش این برنامه است. البته الآن به من خبر دادند که زمان پخش این برنامه به جمعه شب ها تغییر کرده و هیچ نمی دانم ساعتی دیگر این زمان درست باشد یا خیر. در این برنامه هر چیزی که به نابینایان مرتبط باشد پیدا می شود. از آموزش آشپزی به نابینایان گرفته تا آموزش کار با نرم افزار تدوین صدا برای نابینایان، یا پیگیری مطالبات نابینایان از مسؤولین مرتبط و آخرین اخبار و رویداد های حوزه نابینایان از جمله دیگر بخش های این برنامه است. البته عوامل این برنامه که خودشان هم نابینا هستند، این اطمینان را داده اند که هیچ سانسوری در محتوای این برنامه صورت نمی گیرد که با توجه به شرایط موجود باور کردن این ادعا را به خودتان واگذار می کنیم. اخیراً هم اعلام شده که مدت پخش برنامه از سی دقیقه به یک ساعت افزایش پیدا کرده که قطعاً عوامل این برنامه برای این زمان اضافه شده بخش های متنوعی را تدارک دیده اند و قرار است برخلاف روال سابق که میزان رطوبت این برنامه کمی بالا بوده، از میزان آب آن کاسته شود. یکی از خصیصه های بارز این برنامه، تدوین بسیار جذاب آن است. مثلاً شما در حال گوش دادن به نحوه خورد کردن هویج هستید، ناگهان حجت اشرفزاده برایتان از عشق می خواند. یا این که ناگهان متوجه می شوید یک نفر پنج دقیقه بدون این که نفس بکشد دارد صحبت می کند که این خود نشان دهنده آمادگی جسمانی بالای عوامل این برنامه است و اصلاً نباید آن را به حساب تدوین فشرده این برنامه گذاشت. خلاصه این که در مجموع شش نقطه برنامه خوبی است و توصیه می کنیم هر هفته اگر فهمیدید کی پخش می شود آن را دنبال کنید. زمان پخش آن را به ما هم بگویید که اگر شد گوش کنیم.

3-روزنامه ایران سپید

ایران سپید نام تنها روزنامه اختصاصی نابینایان است که تا همین چند وقت پیش به خط بریل هم چاپ می شده که به دلیل برخی مشکلات، مدتی است که انتشار نسخه بریل آن متوقف شده است. البته مدیر مسؤول این روزنامه بار ها تاریخ هایی را برای شروع مجدد چاپ نسخه بریل ایران سپید اعلام کرده اند که این اتفاق هنوز نیفتاده. به جرأت می توان گفت که تعداد تاریخ های اعلام شده از طرف مدیر مسئول این روزنامه برای چاپ نسخه بریل، از تعداد تاریخ های اعلام شده برای واگذاری سهام استقلال و پرسپولیس در بورس هم بیشتر شده است. اما باز هم ما امیدواریم و انسان همیشه به امید زنده است. یکی از قابلیت های منحصر به فرد این روزنامه خودکفا بودن آن است. یعنی مطالب روزنامه معمولاً از خبر هایی تأمین می شود که روز ها قبل در سایت این روزنامه منتشر شده. از این رو شما با خواندن این روزنامه همیشه خبر ها و مطالبی را می خوانید که به هیچ وجه، تأکید می کنم به هیچ وجه در جای دیگری نخوانده اید. حتی سایت خود این روزنامه. به هر حال، ایران سپید تنها روزنامه اختصاصی نابینایان است و بنابر این باید گفت که عملکردش موفق است. غلط های املایی و نگارشی هم نمک کار است و روزنامه بی غلط هیچ جذابیتی ندارد.

4-سازمان بهزیستی

بهزیستی را می توان اصلی ترین سازمان مرتبط با امورات معلولین و نابینایان به شمار آورد. از این رو، همیشه اقدامات این سازمان مورد توجه جامعه هدف این سازمان است. در هر زمینه ای که فکرش را بکنید، بهزیستی به جامعه هدف خود خدمات مورد نیازشان را ارائه می کند. مثلاً شهریه  دانشجویان تحت پوشش خود را پرداخت می کند. البته معمولاً برای این که دانشگاه ها خیلی هم پررو نشوند، این شهریه ها با دو سه ترم تأخیر پرداخت می شوند. دقیقاً مثل مدیران فوتبالی که پول بازیکنان و مربیان را معمولاً در زمان پیشکسوتی و گاهاً پس از مرگشان به وراث آنها می دهند، بهزیستی نیز این شهریه ها را بعد از فارغ التحصیلی و گاهاً همزمان با شهریه فرزند معلولین به دانشگاه پرداخت می کند. ولی همین هم غنیمت است و ما بابت این موضوع از سازمان تشکر می کنیم. یکی دیگر از موفقیت های سازمان بهزیستی، نظارت بر رعایت شدن استخدام معلولین در سازمان های مختلف است. این نظارت اینقدر دقیق و قاطعانه انجام می شود که تمامی سازمان ها قانون اشتغال سه درصدی معلولین را بدون چون و چرا رعایت می کنند و جلسات مصاحبه با معلولین جویای کار به بهترین شکل برگزار می شود. حتی سازمان ها پیشنهاد کرده اند که این قانون از سه درصد به پنج درصد افزایش یابد. کارت های معلولیت هوشمند معلولین هم در کمترین زمان به دستشان می رسد. به طوری که مورد داشته ایم معلولی عکس کارتش با چهره او مطابقت نداشته که قطعاً مقصر خود معلول است که سال ها پیگیر کارتش نبوده و سازمان با این همه مشغله طبیعی است که او را یادش رفته باشد. تجهیزات توانبخشی هم به وفور در اختیار معلولین قرار گرفته است و هیچ معلولی نیست که از این وسایل بی بهره مانده باشد. حتی برخی از معلولین به سازمان مراجعه کرده و تجهیزات مازاد خود را به سازمان تحویل داده اند تا سازمان آنها را به کسانی که نیاز دارند بدهد. در مجموع عملکرد سازمان در رسیدگی به معلولین بسیار خوب بوده و جا دارد همه نهاد ها این سازمان را الگو برای عملکرد خود قرار دهند. همین جا از ریاست سازمان بهزیستی تشکر می کنم که قبل از نوشتن این مطلب با بنده تماس داشتند و نکاتی را در مورد کارت بانکی بنده به این جانب گوشزد کردند که بسیار باعث خوشحالی ما گردید.

5-شبکه ی تشکل های نابینایان چاووش

این شبکه یکی از فعال ترین نهاد های مرتبط با نابینایان در ایران است. شما به ندرت می توانید نهادی را مشابه چاووش بیابید که در زمینه تدوین ماده و تبصره تا این حد تبحر داشته باشد. مدیر این شبکه همه ساله با تلاش و مطالعه بسیار در جلسات و مجمع این تشکل حاضر شده و با دقت و ظرافت مطالب بسیار مفیدی را ارائه کرده و ماده ها و تبصره های بسیار دقیق و کاربردی را به تصویب می رساند. البته برخلاف ظاهر ماجرا، این مطالب به هیچ وجه تکراری نیستند و فقط به خاطر محتوای مشترکی که دارند، این طور احساس می شود که این مصوبات و مطالب عنوان شده توسط ایشان، همان مطالب سال های قبل است. اما حتی اگر چنین هم باشد، قطعاً ایشان در جامعه هدف خود این نیاز را دیده اند که این مطالب برایشان بازگو شود. مثل سریال مختارنامه و یوسف پیامبر که بار ها و بار ها باز پخش شده اند ولی باز هم صدا و سیما این نیاز را در جامعه می بیند که این سریال ها را مجدداً پخش کند. از ویژگی های بارز شبکه چاووش، نداشتن یک سایت یا کانال مرجع برای اطلاعرسانی فعالیت های شبکه است. البته این ضعف نیست و در این عصر تکنولوژی خود خلاقیت به حساب می آید. گفته می شود قرار است به زودی تعدادی کبوتر نامه بر توسط شبکه تهیه شود و تمام آن چه که جامعه هدف این شبکه باید درباره فعالیت هایش بداند، مکتوب به دست آنها برسد. امیدواریم شبکه چاووش همچنان با قدرت به کار خود ادامه دهد و در زمینه یادآوری قوانین و حقوق نابینایان به آنها به همین شکل که تا به حال موفق بوده باز هم موفق باشد. فقط توصیه می کنیم در صورتی که نیاز بود مطلبی مجدداً یادآوری شود، همان مطالب قبلی را عنوان کنند و از نوشتن مجدد آنها خودداری کرده تا در مصرف کاغذ نیز صرفه جویی شده باشد و لا اقل به طبیعت و محیط زیست خدمت کوچکی کرده باشند.

6-شرکت دانش بنیان پکتوس

به مدت سه دهه است که این شرکت در زمینه تولید تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری ویژه نابینایان برای استفاده آنها از رایانه و گوشی های هوشمند فعالیت می کند. یکی از خصیصه های بارز پکتوس، تمرکز روی یک موضوع در یک مقطع زمانیست. آن قدر بر روی آن موضوع تمرکز و پافشاری می کند تا به هدف برسد و وِل کُن ماجرا نیست.

برای مثال این شرکت مدتی بر روی نرم افزاری به نام پکجاز تمرکز می کند و به روز رسانی های زیادی برای آن منتشر می کند. امسال نیز بعد از به روز رسانی سوم در سال 94، به یکباره بروز رسانی نهم پکجاز منتشر شد. یکی از قابلیت های آن هم استفاده از صدای پکجاز در اندروید و لینوکس است. پس این مژده را به شما می دهیم که کم کم ظرف 10 سال آینده صدای eSpeak  را فراموش کنید که صدای خوش الحان امید در راه است. البته امید پکجاز نه آن امید. بعد در یک مقطع زمانی دیگر تمرکز پکتوس بر روی سامانه بانکی نابینایان قرار می گیرد.

اخیراً این شرکت اراده ای آهنین برای دسترس پذیر کردن شعب بانکی برای نابینایان داشته است که سامانه های این شرکت که مخصوص استفاده نابینایان برای انجام امورات بانکیشان است، در شعب مختلف در حال راه اندازی است.

در دو سال گذشته هم که پکتوس دائماً در حال منتشر کردن به روزرسانی برای نوت تِیْکِر های این شرکت است. به طوری که سرعت انتشار این به روزرسانی ها از سرعت انتشار ایران سپید هم بیشتر شده. کیفیت محصولات هم بسیار بالاست و قیمت آنها نیز هر روز در حال کاهش است. نکته مثبت در مورد این شرکت این است که با منتقدان و مخالفان خود به بهترین شکل برخورد می کند. حتی سال های قبل، این شرکت تهیه بلیت رفت و برگشت هواپیما در صورت اقامت فرد منتقد در شهرستان، دعوت به شرکت برای گفتگو به همراه صرف ناهار و ایاب و ذهاب رایگان و غیره را بر عهده گرفته است. این برنامه های دقیق هم معمولاً توسط مسؤول روابط عمومی این شرکت تنظیم و اجرا می گردد که فردی بسیار بادانش و البته دارای فن بیان مناسب است که هر منتقدی را در نهایت قانع می کند. به طوری که خیلی وقت ها منتقدان سرسخت این شرکت پس از گفت وگو با مسؤول روابط عمومی، به مدافعان مستحکم آن تبدیل شده اند. به هر حال ما برای این شرکت پرتلاش آرزوی موفقیت می کنیم و امیدواریم همچنان در مهمان نوازی موفق باشند تا ما هم گاهی در خدمتشان باشیم.

۷- فدراسیون ورزش های نابینایان و کم بینایان

بازی های پارالمپیک توکیو مهمترین رویداد ورزشی معلولین در چند ماه گذشته بود که نابینایان هم در این بازی ها حضور بسیار موفقی داشتند. البته این فدراسیون همیشه در پرورش نابینایان قهرمان موفق بوده. مثلاً ورزشکارانی که از نابینایی خود اطلاع ندارند را جذب کرده و آنها را توجیه می کند که مشکل بینایی دارند و بعد آنها را به مسابقات می فرستد و آنها هم با قدرت برای کشورمان افتخار کسب می کنند. حتی در مواقعی افرادی را از پشت فرمان ماشینشان پیاده کرده و توجیهشان کرده اند که مشکل بینایی دارند و فرد مورد نظر هم به راحتی با این موضوع از نظر روحی و روانی کنار آمده. یکی از خصایص بارز این فدراسیون، نگاه پهلوانانه به مسابقات ورزشیست. مثلاً تیم ملی فوتبال پنج نفره را به بازی های پارالمپیک توکیو اعزام نکرد. چرا که این تیم آنقدر قوی بود که امکان داشت تمام حریفان خود را قاطعانه ببرد و باعث تضعیف روحیه حریفانمان شود. از این رو به رسم جوانمردی، این تیم را به ژاپن نفرستادند تا یک وقت خدای نکرده باعث رنجش و سرخوردگی ورزشکاران سایر کشور ها نشوند. حتی پیشنهاد شد که تیم به مسابقات اعزام شود و به همه تیم ها گفته شود که بازی در شرایطی شروع شود که آنها سه هیچ جلو باشند که مورد قبول واقع نشد. یکی دیگر از نقاط قوت این مجموعه، بخش روابط عمومی آن است. تمامی اخبار و اطلاعات مربوط به این فدراسیون در کمترین زمان ممکن و با بهترین شکل نگارشی ممکن روی سایت فدراسیون قرار می گیرد. مثلاً شما می توانید از طریق سایت فدراسیون، گزارش مفصلی از چگونگی برگزاری اردوی تیم های ورزشی را مطالعه کنید، در حالی که این اردو قرار است هفته آینده برگزار شود. نکته بارز دیگر مسئول روابط عمومی این فدراسیون اشراف کامل ایشان به توانمندی های نابینایان است. به طوری که تمامی اخبار مربوطه را به صورت تصویر و با فرمت های پی دی اف در فضای مجازی منتشر کرده و خیلی صلاح نمی دانند که این مطالب به صورت متنی و قابل مطالعه برای نابینایان منتشر شود. به هر حال همه چیز نباید برای نابینایان حاضر و آماده باشد و ایشان قصد دارند نابینایان را در مقابل سختی ها مقاوم کنند. انتخابات ریاست این فدراسیون هم مدتی دیگر قرار است برگزار شود که همینجا امیدواریم فردی جوانمرد و مدبر مثل رئیس فعلی این مسئولیت را بر عهده بگیرد تا هم جامعه نابینایان به ایشان افتخار کنند و هم روح جوانمردی در این فدراسیون همچنان متبلور باشد. البته شما می توانید به سایت فدراسیون مراجعه کنید و نتایج انتخابات فدراسیون که قرار است مدتی بعد برگزار شود را همین الآن با تنظیم بسیار جذاب مسؤول روابط عمومی فدراسیون و قبل از برگزاری آن مشاهده کنید.

در پایان این مطلب، از همه نابینایان می خواهیم که نهاد های مرتبط با خود را حمایت کنند و همواره قدردان خدمات ارزنده آنها باشند. از نهاد ها هم می خواهیم که کمی هم به فکر خودشان باشند و اینقدر به فکر جامعه هدف خود نباشند. به هر حال این نهاد ها هم خرج دارند و باید سرپا بمانند. ما راضی نیستیم که اینقدر به نابینایان خدمت شود و در نهایت خود این نهاد ها با انواع مشکلات دست و پنجه نرم کنند. به امید آن که سال های آینده، نهاد ها کمی بیشتر به خودشان توجه کنند و نابینایان نیز کمک حال نهاد ها باشند و بیشتر به آنها خدمت کنند.

امضا: یخ نکنی نمکدون.

دانلود نسخه ی صوتی نوشته.

منبع: ماهنامه ی مانا.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

هجده + 5 =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *