رصد آن سوی مرز. معرفی بزرگترین مؤسسه ویژه ی نابینایان در عمان

در طول مدتی که رصد را با شکل شمایل تازه در
ستون رصد آن سوی مرز وبسایت پکتوس
منتشر می کردیم، یعنی از ابتدای زمستان تا به حال، مراکز ویژه ی نابینایان در قاره های مختلف را معرفی کردیم.
از آمریکا گرفته تا اروپا و اقیانوسیه. در این مدت همواره هم به این مسأله فکر میکردیم که آیا نمونه ی قدرتمندی در منطقه ی خاور میانه پیدا می شود که بخواهیم به عنوان الگوی یک سازمان مردم نهادِ موفق به معرفی اش در ستون حاضر بپردازیم؟
آنچه مد نظر داشتیم این بود که مؤسسه ی «النور» را که شنیده بودیم در حوزه ی کشور های عرب زبان فعالیت می کند معرفی کنیم اما نکته ی جالب آنجا بود که وقتی در موردش جست و جو کردیم، فهمیدیم که همین یک موردِ قابل قبول هم که در خاور میانه ظاهراً خوب کار می کرد، یک سالی می شود که دیگر فعالیتی ندارد.
این شد که در گشت و گذارمان میان کشور های عرب زبانِ منطقه، به مؤسسه ای با همین نام رسیدیم که اختصاصاً برای نابینایانِ عمانی فعالیت می کند و بد ندیدیم که در باره اش برای شما هم بنویسیم.

انجمن نابینایانِ النور، مرکزی است که در ۱۹۹۷ و با هدف خدمت رسانی به نابینایان و کم بینایانِ ساکن در سلطان نشینِ عمان، راه اندازی شده است. مشکل بزرگی که در مورد بسیاری از مراکز خدمات رسانی ویژه ی نابینایان در آسیا وجود دارد، در خصوص این مرکز هم صادق است و آن این که این گونه مؤسسات، از داشتن اطلاعات کافی به زبان انگلیسی در باره ی جزئیات تاریخچه و فعالیت هایشان، بی بهره اند.
بنا بر این، وقتی قرار است اطلاعاتی در موردشان پیدا کنی، مجبور می شوی چندین وبسایت را زیر و رو کنی تا شاید چیزی دستگیرت شود. مسأله ای که در مورد اکثر قریب به اتفاق انجمن های ایرانی هم صدق می کند و تقریباً می شود گفت هیچ یک از انجمن ها، برای غیر ایرانی ها، قابل شناسایی نیستند.
به هر روی، در بخش
در باره ی ما
در وبسایت
النور
بیست و هفت هدف به عنوان اهداف اصلی این انجمن ذکر شده که در اینجا به مهم ترین هایشان، اشاره می کنیم:

  • دفاع از منافع نابینایان در زمینه های اجتماعی، اقتصادی، بهزیستی، آموزشی و شغلی.
  • طراحی و پیاده سازی برنامه هایی که سطح کیفی زندگی نابینایان را در سلطان نشینِ عمان، بهبود می بخشد.
  • فراهم کردن آموزش های مهارتی و حرفه ای برای نابینایان، به منظورِ حضور هرچه مؤثر تر نابینایان در جامعه.
  • تعامل با نهاد های مسؤول و جست و جو برای موقعیت های شغلی که نابینایان می توانند آنها را تصدی کنند.
  • مهیا کردن امکان تعامل نابینایان عمانی با سایر نابینایان در سطح منطقه و جهان.
  • ارائه ی آموزش در زمینه های علوم، مباحث فرهنگی، اقتصاد و …
  • ارائه ی راهنمایی و مشاوره به مؤسسات آموزشی آزاد، برای ارائه ی خدمات بهتر به متقاضیان نابینایی که می خواهند در آن مؤسسات ثبت نام کنند.
  • تشویقِ گروه های پژوهشی برای انجام تحقیقاتِ مرتبط به نابینایی و نابینایان.
  • راه اندازی مرکز اطلاعات جامع برای نابینایان.
  • تشویق مردم به انجام کار داوطلبانه برای نابینایان.
  • انتشار مطالبی در باره ی نابینایی، به صورت چاپ بینایی، بریل و صوتی.

علاوه بر همه ی این ها، النور در زمینه ی مسائل رفاهی نابینایان هم بسیار فعال است و به طور نمونه، اخیراً توانسته طرحی را به تصویب متولیانِ اقتصادِ این کشور برساند که به موجب آن، نابینایانی که از وام های بانکی استفاده می کنند، بتوانند وام هایی با سودی به مراتب کمتر از سایر افراد، دریافت کنند.
این انجمن همچنین تأمین تکنولوژی های مورد نیاز اعضا از جمله رایانه شخصی و نمایشگر بریل را هم بر عهده دارد. چاپگر بریل هم از دیگر اقلامی است که توسط این انجمن خریده می شود و در اختیار مراکز ذی صلاح قرار می گیرد. علاوه بر این ها، النور خود نیز در زمینه ی چاپ کتاب به صورت بریل فعال است و بزرگترین کتابخانه ی ویژه ی نابینایان در عمان را این مرکز تأسیس کرده است. افزون بر همه ی اینها، النور در زمینه ی آگاهی رسانی به جامعه هم بسیار فعال است و در همین زمینه، جزوه های کوچکی را در خصوص نحوه ی برخورد خانواده ها با افراد نابینا و چگونگی آموزش فرزندان نابینا در سنین مختلف تهیه کرده و در اختیار خانواده هایی که فرزند نابینا دارند، می گذارد.

شرکت و حضور فعال در پروژه ی Vision 2020 هم از دیگر فعالیت های اصلیِ النور به حساب می آید.
Vision ۲۰۲۰، نام پروژه ای است که از سوی سازمان بهداشت جهانی طرحریزی شده و به موجب آن قرار شده انجمن های مرتبط، همکاری های لازم را با یکدیگر انجام دهند تا در سال ۲۰۲۰، آمار ابتلای انسان ها به نابینایی را در مواردی که قابل پیشبینی است، به صفر برسانند.
به این معنا که از ۲۰۲۰ به بعد، ابتلا به نابینایی، فقط در مواردی اتفاق افتد که در اثر حادثه باشد یا بیماری به گونه ای باشد که برای پزشکان، قابل پیشبینی یا پیشگیری نباشد.

النور از جمله انجمن هایی است که در سطح کشور عمان در این زمینه بسیار فعال است و سعی می کند با ارائه ی آموزش ها و انجام فعالیت های تبلیغی، مردم را تشویق کند که در مورد محافظت از چشم ها بیشتر مطالعه کنند و آگاهی های لازم در مورد بیماری های چشمی را به دست آورند و اقدامات پیشگیرانه برای مبتلا نشدن به نابینایی را انجام دهند.
همچنین، رایزنی هایی هم با دولت عمان انجام می دهد که امکاناتی را برای مردم فراهم کند که آسان تر و ارزان تر بتوانند به مراکز چشم پزشکی، دسترسی داشته باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

20 + 1 =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *