با سیستم عامل firefox os بیشتر آشنا شویم

بیشتر کاربران تلفن همراه، با شنیدن تلفنهای هوشمند، به یاد «Android» یا «IOS» میفتند. اما دانستن این نکته خالی از لطف نیست که سیستم عاملهای دیگری هم هستند که هنوز بازار ایران به سراغ آنها نرفته و به همین علت، کاربران ایرانی شناخت چندانی از این سیستم عاملها و به تبع آن، تلفنها یا ابزارهای هوشمند دیگری که مجهز به آنها هستند ندارد. سیستم عاملهایی نظیر: «windows phone» یا «blackberry» از این دسته اند.

اما یکی از سیستم عاملهایی که مدتی است به بازار آمده و سعی در دل بردن از کاربران تلفنهای هوشمند و خارج کردن بازار از دست رقبای قدرتمند خود دارد، سیستم عامل «firefox os» تولید بنیاد «Mozilla» است. این سیستم عامل که با شروع سال 2013 اولین نسخه هایش را روانه بازار کرده، توانسته در همان اولین سال عرضه، چیزی در حدود یک درصد از بازار فروش جهانی را به خود اختصاص دهد. شرکتهای مختلفی مثل «sony»، «huawei» و «lg» هم از جمله تولید کنندگانی هستند که از این سیستم عامل در برخی محصولات خود، اعم از گوشی و تبلت و دستگاه تلویزیون و … استفاده کرده اند.

نکته خوشحال کننده در این میان این است که گویا در میان بسیاری از طراحان سیستم عاملها، رویکرد طراحی دسترسپذیر، به امری مسلّم و بی چون و چرا تبدیل شده است. رویکردی که در android و IOS به وضوح شاهدش هستیم. این نکته در خصوص firefox نیز رعایت شده. به گونه ای که گوشیهایی که مجهز به این سیستم عامل باشند، به میزان قابل توجهی برای نابینایان قابل استفاده به نظر میرسند. به طور مثال، نرم افزار صفحه خوان، درست مثل android و IOS، بر روی این سیستم عامل تعبیه شده و کاربر برای استفاده از آن، نیازی به نصب برنامه جانبی نخواهد داشت. برای راه اندازی صفحه خوان، فقط کافی است دکمه روشن-خاموش گوشی سه بار  و با فاصله یک ثانیه فشرده شود. به محض انجام این کار، پیغامی بر روی صفحه ظاهر میشود با این مضمون که: «اگر نیاز به استفاده از صفحه خوان دارید، دکمه را سه بار دیگر هم فشار دهید». به این ترتیب، کاربر قادر خواهد بود از صفحه خوانی مجهز به صدای «picco tts» استفاده کند. البته این صدای نهایی این صفحه خوان نخواهد بود و احتمال این که بتوان از صداهایی که فارسی را هم پشتیبانی میکنند استفاده کرد، وجود دارد. تا به امروز، امکاناتی مانند کنترل سرعت و میزان بلندی صدای صفحه خوان، به شکلی کاملاً در دسترس، در اختیار کاربران قرار گرفته است. قسمت تنظیمات سیستم عامل هم از دیگر بخشهایی است که به طور کامل توسط صفحه خوان پشتیبانی شده است. نکته امیدوار کننده در مورد این سیستم عامل هم در این است که تیم طراح firefox os، تعامل و همکاری بسیار نزدیکی با کارشناسان نابینای حوزه دسترس پذیری دارند که همین امر، نوید روزهای بهتری را برای نابینایان به همراه دارد.

8 دیدگاه دربارهٔ «با سیستم عامل firefox os بیشتر آشنا شویم»

  1. سلام چقدر عالي!
    من كه طرفدار فايرفاكس هستم اگه فارسي رو هم پشتيباني كنه و گوشيهاش دكمه داشته باشه خوشحال ميشم استفاده كنم!
    خدا كنه زودتر espeak رو هم پشتيباني كنه!
    دسترسپذيري فايرفاكس خيلي بهتر از محصولات گوگله، من كه زياد از محصولات گوگل راضي نيستم!

  2. سلام: چیزایی درباره سیستم عامل شرکت موزیلا شنیده بودم.
    اینکه فایرفاکس به معلولین تأکید ویژه ای دارد و جزو خط مشی های این شرکت هست واقعاً ستودنیست.
    برخلاف تصور گوگل در برابر اپل و شرکت موزیلا اصلاً آن طور که شایسته نابینایان است سیستم عامل خود یعنی اندروید را برای ما سازگار نکرده و واقعاً در برابر شرکتی مثل اپل مثل قطره ایست در برابر دریا.
    امیدوارم با افزایش محبوبیت این سیستم عامل شاهد شکسته شدن انحصار گوشیهای اندرویدی در ایران باشیم.
    و امیدوارم جزو اولین افرادی باشم که از تلفنهایی با سیستم عامل فایرفاکس استفاده میکنم.
    ولی مطلبتون خیلی کوتاه و مجمل بود.
    شنیده بودم که این سیستم عامل هم مثل لینوکس از هسته مرکزی GNU استفاده میکند.
    موفق باشید.

  3. سلام.
    ابتدا از شما تشکر میکنم بابت مطالب مفیدتون.
    سپس نظرم رو میگم و ی نیمچه انتقاد.
    اولا که اگر این سیستم عامل فراگیر بشه با قاطعیت گفت عالیه چون هنوز ندیدیم چه امکاناتی داره.
    لمسی یا کیبوردی بودن هم از نظر من مهم نیست چون نابینایان دیگه استفاده از گوشی لمسی واسشون عادی شده کما اینکه الان تازه کارترینها هم با اندروید کار میکنند.
    اما انتقادم. شما در این مطلب فقط راجع به صفحه خوان و دسترسپذیر فایرفاکس گفتید.
    کاش مطلب رو بسط میدادید و راجع به امکانات و ویژگی های منحصر به فرد دیگه این سیستم عامل هم میگفتید.
    در پناه حق

  4. سلام، خیلی خیلی از مطلبتون تشکر میکنم. چرا که هم مفید بود هم کاملو جامع. من خودم شخصا هیچ اطلاعی تو این زمینه نداشتم. مرسی سپاس.

  5. با سلام به سرکار خانم زهرا آیت، و آقایان محسن غلامی، میلاد نصرتی، علی جنتلمن و احمد عزیززاده.
    در ابتدا از شما که مطالب رو میخونید و کامنت میذارین تشکر میکنیم.
    چرا که این بازخورد ها ما رو برای ادامه کار دلگرمتر میکنه.
    به پیشنهاد شما، سعی میکنیم مطالب بیشتر و کاملتری رو از این سیستم عامل و دسترسی های اون برای نابینایان تهیه کنیم و در سایت منتشر کنیم.
    تشکر از توجهتون.

  6. عرض سلام و درود و احترام خدمت دست اندرکاران محترم شرکت پکتوس اول که متشکرم بابت انتشار این خبر جالب واقعاً که فایرفاکس همیشه گل کاشته و امیدوارم که در نسخه های گوشیهای هوشمندش هم عالی عمل کرده باشه و امیدوارم که به زودی هم نسخه های گوشیهایی که توسط آنان منتشر شده بتواند زبان فارسی را هم ساپرت کند بازم هم سپاس بابت این خبر در پناه حق بدرود و خدا نگه دار

    1. سلام به احمد عزیز.
      قطعا این سیستم عامل به مرور زمان پیشرفت خواهد کرد و شاید حتی بتونه با اندروید هم رقابت کنه.
      باید منتظر ماند.
      ممنون از توجهت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

4 + 6 =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *