ویندوز 11 ویژگی هایی دارد که نحوه استفاده از کامپیوتر را بهطور کلی تغییر میدهد. در این مقاله با قابلیتهای جدید و کاربردی ویندوز ۱۱ آشنا میشوید.
مایکروسافت ویندوز ۱۱ را بهعنوان ویندوزی امنتر و کارآمدتر معرفی میکند که استفاده از آن ساده است. ویندوز ۱۱ با طراحی دلپذیری که قرار است استفاده از رایانه شخصی را برای کار و بازی، آسانتر از همیشه کند به همه ما معرفی شد. اگر مهاجرت از ویندوز ۸ به ویندوز ۱۰ یک انقلاب کوچک بود، ارتقا به ویندوز ۱۱ یک اصلاح است. درواقع آپدیت به ویندوز ۱۱ ممکن است ارزش این همه هیاهو را داشته باشد، زیرا پس از بهروزرسانیهای مختلف و درنهایت بهروزرسانی جدید 22H2 Moment 2 ویژگیها و قابلیتهایی را میبینیم که بهعنوان کاربران قدیمی ویندوزی، دلمان آب میشود.
در این مقاله نگاهی به قابلیتهای جدید و کاربردی ویندوز ۱۱ خواهیم انداخت تا بار دیگر با خودمان فکر کنیم آیا وقت دریافت ویندوز ۱۱ رسیده است یا هنوز باید منتظر ماند!
۱. ادغام با بینگ
مایکروسافت با الهام گرفتن از داستانهای کاربران در مورد نحوه استفاده آنها از بینگ جدید تصمیم گرفت تا آن را در نوار وظیفه ویندوز قرار دهد. کادر جستوجو یکی از پرکاربردترین ویژگیهای ویندوز است که هر ماه بیش از نیم میلیارد کاربر دارد.
اکنون در آخرین نسخه از ویندوز (22H2 Moment 2) کادر جستوجو با بینگ جدید مجهز به هوش مصنوعی ادغام شده است تا کاربران بتوانید بهترین تجربه ممکن را داشته باشید. این یعنی به کمک چتبات بینگ در تسکبار ویندوز ۱۱، پاسخ سؤالهای که به دنبال آن هستید را سریعتر از همیشه دریافت خواهید کرد. به زودی صدها میلیون کاربر ویندوز ۱۱ میتوانند از سمت راست نوار وظیفه ویندوز خود به این فناوری جدید باورنکردنی برای جستوجو، چت، پاسخ به سؤالات و تولید محتوا دسترسی پیدا کنند.
۲. پیشنمایش Phone Link برای iOS
تعداد قابلتوجهی از کاربران ویندوز از گوشیهای آیفون استفاده میکنند. به همین دلیل است که مایکروسافت در آخرین نسخه از ویندوز با معرفی Phone Link برای iOS، یک گام مثبت در جهت رفع موانع برای این دسته از کاربران برداشته است. با Phone Link for iOS میتوانید زمانیکه در حال کار بر روی کامپیوتر ویندوز ۱۱ خود هستید، تماسها یا پیامکهای مهم گوشی آیفونتان را روی دسکتاپ دریافت کنید.
این قابلیت در مرحله پیشنمایش محدود قرار دارد و هنوز بهطور گسترده در دسترس نیست؛ اما خبر بسیار خوبی برای کاربران ویندوزی مالک آیفون است.
۳. تنظیمات مربوط به باتری
بهطور کلی ویندوز ۱۱ پیشرفت جذابی در بخش نظارت بر انرژی دستگاه و باتری داشته است. ویژگی نظارت بر باتری ویندوز ۱۱ به ما کمک میکند تا ببینیم چگونه از باتری لپتاپ خود استفاده میکنیم تا بتوانیم به حفظ عمر مفید باتری در ویندوز ۱۱ کمک کنیم.
در تنظیمات باتری اگر بخش Battery usage را باز کنید، میتوانید نحوه استفاده از باتری رایانه خود در ۲۴ ساعت گذشته و همچنین برنامههایی که بیشترین مصرف انرژی را داشتهاند، مشاهده کنید. میتوانید متوجه شوید که صفحه نمایش چه مدت پس از یک چرخه کامل شارژ باتری روشن مانده است. نمودار مصرف باتری به شما کمک میکند تا بتوانید سلامت باتری لپتاپ خود را بسنجید.
معرفی Energy recommendations در آخرین آپدیت ویندوز ۱۱، باعث خوشحالی بسیاری از کاربران شده است. در این قسمت شما شاهد پیشنهادهایی برای صرفهجویی در انرژی با تغییر تنظیمات لپتاپ خواهید بود. میتوانید موارد را بررسی کنید و درصورت نیاز آنها را عملی کنید.
۴. بهبود تجربه تماس تصویری به کمک هوش مصنوعی پیشرفته
سال گذشته، Windows Studio Effects به ویندوز اضافه شد. این قابلیت، مجموعهای از جلوههای صوتی و تصویری است که توسط هوش مصنوعی پیشرفته فعال شده و به شما امکان میدهد صدا و تصویر خود را نسبت به هر موقعیتی که در آن هستید شخصیسازی کنید. جلوههایی مانند تماس چشمی، تاری پسزمینه، کادربندی خودکار و فوکوس صوتی که برای استفاده با دوربین و میکروفون داخلی سیستم در دسترس است، باعث بهبود تجربه تماس ویدیویی شما خواهد شد.
در بهروزرسانی اخیر، پیدا کردن و تغییر تنظیمات Windows Studio Effects آسانتر از قبل شده است (مستقیماً از نوار وظیفه در quick settings). اکنون میتوانید فوراً تاری پسزمینه، تماس چشمی و قاببندی خودکار را تنظیم کنید و آنها را در برنامههای ارتباطی مورد علاقهتان با ادغام یکپارچه در Microsoft Teams اعمال کنید.
۵. Snap Layouts جدید و بهبود مالتیتسکینگ
Snap حتی در ویندوز ۱۰ هم عالی بود؛ اما مایکروسافت در ویندوز ۱۱ این قابلیت را با Snap Assist آسانتر و بهتر کرده است. اکنون به کمک ویژگی Snap Layouts، وقتی نشانگر ماوس خود را روی دکمه بزرگ کردن پنجره میبرید، Layoutها یا طرحبندیهای مختلفی را برای نحوه قرار دادن پنجره پیدا خواهید کرد. برای راحتی بیشتر میتوانید با میانبر صفحه کلید Win + Z گزینه snap layout را فراخوانی کنید. اگر از یک مانیتور بزرگ استفاده میکنید، این ویژگی بهرهوری شما را افزایش خواهد داد.
همچنین با حذف شدن ویژگی Timeline در ویندوز 11 کاربران اکنون میتوانند از یک Task View مرتب و روان به تعداد دلخواه دسکتاپ اضافه کنند. هر دوی این ویژگیها قابلیتهای جدید و باکیفیتی هستند که تجربه چندوظیفگی را در ویندوز افزایش میدهند.
۶. اضافه شدن ضبط صفحه به Snipping Tool
اضافه شدن قابلیت ضبط ویدیو از صفحه به Snipping Tool ایده جالبی بود که شاید باید مدتها پیش صورت میگرفت. اکنون زمانیکه ابزار Snipping را در ویندوز ۱۱ باز میکنید با دکمهی جدید ریکورد مواجه خواهید شد. به کمک این دکمه میتوانید از کل صفحه یا بخش منتخب خود ویدیو بگیرید، آن را ذخیره کنید و به اشتراک بگذارید. البته این ویدیوها بهطور خودکار در یک پوشه پیشفرض ذخیره میشوند، بنابراین دیگر نگران از دست دادن آنها نخواهید بود.
۷. اجرای برنامههای اندروید
برای اجرای برنامههای اندرویدی در ویندوز 11 دیگر نیازی به نصب برنامههای شبیهساز اندروید شخص ثالث نیست. ویندوز ۱۱ میتواند برنامههای اندروید را روی رایانه شخصی شما اجرا کند، دقیقاً مانند کروم بوکها. برای این کار ویندوز به جای فروشگاه رسمی گوگل پلی، به اپاستور آمازون متکی خواهد بود. تعداد زیادی برنامه محبوب اندرویدی در نسخه آمازون وجود دارد. این قابلیت، دسترسی به برنامههای موبایل محبوب مانند تیکتاک و بازیهای موبایل را آسان میکند.
۸. لایو کپشن
قابلیت لایو کپشن (Live Captions) در ویندوز ۱۱ همان زیرنویس زنده است که در اندروید شاهدش هستیم. وقتی این ویژگی دوستداشتنی فعال باشد، ویندوز بهطور خودکار برای هر صدایی که در کامپیوترتان پخش میشود، زیرنویس نمایش میدهد. این قابلیت حتی در تماسهای صوتی و ویدیویی که در آن شرکت میکنید، کار میکند.
زیرنویسهای زنده در سراسر سیستم بهطور پیشفرض در بالای صفحه و زیر دوربین نمایش داده میشوند، اما کاربران میتوانند مکان زیرنویس را به پایین صفحه یا یک پنجره شناور جداگانه تغییر دهند.
۹. تایپ صوتی
Voice Typing یا همان تایپ صوتی یکی از قابلیتهای دیگری است که در گوشیهای هوشمند شاهد آن بودیم. همانطور که از نام این قابلیت پیدا است، به کمک آن میتوانیم یک تایپ سریع و آسان داشته باشیم. کافی است آنچه را میخواهیم تایپ کنیم، به ویندوز دیکته کنیم تا ویندوز زحمت تایپ کردن را بکشد. تایپ صوتی حتی از علامتگذاری خودکار نیز پشتیبانی میکند که بسیار پرکاربرد است. به لطف الگوریتم تشخیص صدای بهبودیافتهی مایکروسافت، کاربران ویندوزی تجربه شگفتانگیزی با این قابلیت خواهند داشت.
۱۰. دسترسی صوتی
Voice access (دسترسی صوتی) یک ویژگی جدید در ویندوز 11 است که به همه و بهخصوص افراد معلول، امکان میدهد به کمک صدای خود و بدون اتصال به اینترنت، رایانه شخصیشان را مدیریت کنند و به نوشتن متن بپردازند. از کار بر روی یک سند ورد گرفته تا مدیریت فایلها در فایل اکسپلورر، همگی را میتوان به کمک دسترسی صوتی استفاده و مدیریت کرد. بهعنوان مثال، به کمک این قابلیت میتوانید برنامههای مختلف را باز کنید و بین آنها جابهجا شوید، به وبگردی بپردازید، ایمیلهایتان را بخوانید یا ایمیل جدید بزنید.
اکنون در آپدیت اخیر ویندوز ۱۱، عملکرد دسترسی صوتی از حالت پیشنمایش خارج میشود تا کاربران بتوانند از این قابلیت در برنامههای مایکروسافت مورد علاقه خود استفاده کنند.
۱۱. قابلیت Focus Sessions
Focus Sessions یکی از بهترین ویژگیهای جدید ویندوز ۱۱ است که بسیار شبیه به چیزی است که در گوشیهای هوشمند دیدهایم. مایکروسافت برای بهرهوری هرچهبیشتر در ویندوز 11 به کاربران اجازه میدهد از ویژگی اختصاصی Focus Sessions در برنامه Alarms and Clock استفاده کنند. تنظیم این قابلیت به شما یادآوری میکند که پس از ساعتها کار طولانی استراحت کنید، تایمر تنظیم کنید تا در انجام کار منظم بمانید و خلاصه بازده کاری خود را بالا ببرید.
۱۲. همگامسازی کلیپبورد
مایکروسافت با اپلیکیشن Your Phone در تلاش است تا فاصله بین رایانههای شخصی و تلفنهای هوشمند را کم کند. در همین راستا کاربران ویندوز ۱۱ میتوانند با نصب SwiftKey Beta در گوشی هوشمند اندروید خود، متنها را روی ویندوز کپی کرده و آنها را در تلفن هوشمند خود پیست کنند یا بالعکس.
در حال حاضر، قابلیت اشتراکگذاری تصویر و ویدیو از طریق کلیپبورد ابری پشتیبانی نمیشود، اما ممکن است در آینده این ویژگیها نیز اضافه شوند.
۱۳. کنترل رسانههای در حال پخش
Universal Media Control یکی دیگر از ویژگیهای تروتمیز ویندوز 11 است. به کمک این قابلیت میتوانید پخش تمام رسانههای خود را از Action Center جدید در ویندوز ۱۱ کنترل کنید. از پخش ویدیوهای ذخیرهشده روی درایو گرفته تا پخش ویدیوهای یوتیوب، پلیلیست اسپاتیفای یا یک کلیپ توییتری، همه چیز در Action Center نشان داده میشود و قابل کنترل است.
ممکن است گاهی برای پخش ویدیوهای محلی با پخشکنندههای ویدیویی شخص ثالث به مشکل بخورید؛ اما اگر از برنامه بومی «Films & TV» استفاده کنید، همه چیز بیعیب و نقص کار خواهد کرد.
۱۴. جسچرهای کنترلی پیشرفته
جسچرهای کنترلی مدتها است که در ویندوز ۱۰ وجود دارند، اما از آنجا که آنها چندان روان نبودند، انتقال بین برنامهها و دسکتاپهای مجازی تعریفی نداشت. با توجه به نیاز اجباری به تاچپدهای دقیق برای رایانههای شخصی ویندوز ۱۱، جسچرهای کنترلی پیشرفته جدید در این سیستم عامل کارایی قابل قبولی دارند.
جسچرهای کنترلی در ویندوز ۱۱ هنگام حرکت بین برنامهها، دسکتاپ مجازی، مدیریت صفحه وب و موارد دیگر نرم و روان هستند، بهگونهای که تقریباً حس تعامل با یک تبلت را به شما خواهند داد.
کاربران ویندوز ۱۱ اکنون میتوانند کشیدن سه انگشت و چهار انگشت را مطابق با نیازهای خود سفارشی کنند.
۱۵. اضافه شدن تب به برنامههای بیشتر
در فایل اکسپلورر ویندوز ۱۱ شاهد قابلیت تب هستیم؛ یعنی تمام پنجرههای مربوط به فایل اکسپلورر به جای باز شدن تکبهتک در پنجرهای جداگانه، به شکل تب در بالای یک صفحه اکسپلورر باز میشوند. اکنون ویندوز در آخرین آپدیت خود این تبها را به برنامه Notepad آورده است. برای باز کردن یک تب جدید در نوتپد کافی است دکمه «+» را فشار دهید و محتوای جدید را وارد کنید. این ویژگی بهخصوص برای کسانیکه در Notepad کد میزنند بسیار مفید خواهد بود.
۱۶. قابلیتهای گیمینگ
Auto HDR و DirectStorage دو ویژگی جدید در ویندوز ۱۱ هستند که گیمرها عاشق آن خواهند شد. Auto HDR باعث بهبود نورپردازی در بازیها میشود و DirectStorage میتواند به بارگذاری سریعتر آنها کمک کند. بااینحال هردو این ویژگیها برای اجرا به سختافزار خاصی نیاز دارند.
Auto HDR قابلیتی است که از یادگیری ماشین برای تکرار اثر نورپردازی با محدوده دینامیکی بالا در بازیهای DirectX 11/12 که فاقد آن هستند، استفاده میکند. بهلطف افزایش طیف بین روشنترین و تاریکترین قسمتهای تصویر در HDR، نورپردازی بهتر به نظر میرسد. این ویژگی ویندوز 11 باعث میشود که نورپردازی در بازیها بهتر بهنظر برسد، اما برای استفاده از آن باید یکی از بهترین مانیتورهایی که قادر به نمایش محتوای HDR هستند را داشته باشید.
DirectStorage با استفاده از یک سری ترفندها برای انتقال مستقیم دادههای بازی به کارت گرافیک به جای CPU، به کاهش زمان بارگذاری آنها کمک میکند. این امر باعث میشود بازیها سریعتر بارگیری شوند.
این دو مؤلفه این روزها در رایانههای جدید، رایج هستند؛ بنابراین:
اگر صفحه نمایشی با قابلیت HDR دارید، قابلیت Auto HDR به نورپردازی بهتر بازی کمک خواهد کرد.
به همین ترتیب اگر یک SSD از نوع NVMe دارید، DirectStorage کمک میکند تا بازیها سریعتر بارگذاری شوند.
منبع: زومیت.