ترفند. آشنایی با فرایند اسکن کردن کتاب ها به وسیله نرم افزار های دسترس پذیر

هفته ی گذشته به مناسبت انتشار اولین نسخه ی رسمی نرم افزار Google OCR، پُستی را در سایت منتشر کردیم و سعی  کردیم در قالب آن پست، نگاهی داشته باشیم به نحوه ی استفاده ی کاربران از امکانات این برنامه.
در سؤالاتی که ذیل آن پست یا در جا های دیگر پرسیده شد، متوجه شدیم که برخی از دوستان با ابهاماتی در مورد نحوه ی اسکن کردن متون و چگونگی استفاده از اسکنر ها مواجه شده بودند.
به همین دلیل، بر آن شدیم تا قدری در این ارتباط بنویسیم تا ابهاماتِ به وجود آمده، زدوده شوند.

دستگاه اسکنر، به خودی خود نمی تواند دسترس پذیر باشد یا نه.
کاربر برای اسکنِ فایل ها، به طور معمول از دکمه های تعبیه شده بر روی دستگاه استفاده نمی کند.
عملیات اسکن، فرآیندی است که به وسیله ی نرم افزار های مرتبط با این کار انجام می پذیرد.
تنها نکته ای که در بحث اسکنر ها مطرح می شود، نوع طراحی آن است. منظور این است که شکل طراحی اسکنر به گونه ای باشد که فرد راحت تر بتواند کتاب ها را روی اسکنر قرار داده و اسکن کند و برای اسکنِ کتاب ها، نیازی به جدا کردنِ شیرازه ی کتاب و ورق ورق کردنش نباشد.
به این منظور، اسکنر هایی تولید شده که از نظر ارتفاع قدری بلند تر از سطح میز هستند و به همین دلیل، کاربر می تواند به راحتی کتاب را به شکل افقی روی صفحه ی اسکنر قرار دهد و هر صفحه ای را که می خواهد اسکن کند.
پیش تر، شرکت plustech دو نمونه از این اسکنر ها را در بازار عرضه کرده بود که با نام optic book و مدل های ۳۶۰۰ ۳۸۰۰ ۴۶۰۰ ۴۸۰۰ و هنوز در برخی فروشگاه های فروش تجهیزات اسکن، موجود است.
البته ممکن است مدل های جدید تری هم در این زمینه به بازار آمده باشد که به هر حال ما از وجود آنها در حال حاضر بی خبریم. در مورد اسکنر ها، به جز این ویژگی، تقریباً مورد دیگری وجود ندارد که از نظر دسترس پذیری نابینایان، ملاک برتریِ یک مدل نسبت به سایر مدل ها محسوب شود.
آنچه مسلم است این است که نرم افزار های OCR که google هم یکی از آن ها است، در راهنما هایشان تأکید می کنند کیفیتِ عکسی که برای OCR به برنامه می دهید باید حد اقل ۳۰۰ DPI باشد.
بنا بر این، در هنگام انتخاب اسکنر، به دنبال دستگاه هایی باشید که ۳۰۰ DPI را به شکل واقعی در اختیار شما قرار دهند.

برای چنین کاری، اگر به دنبال اسکنر های مخصوصی که در موردشان صحبت کردیم نباشید، شاید با هزینه ای معادل ۲۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان، بتوان یک اسکنر قابل قبول تهیه کرد.

کتاب ها وقتی قرار است به نسخه های الکترونیکی تبدیل شوند، به دو شکل ممکن است در اختیار Google قرار بگیرند.
یا کتاب ها یا مقالاتتان را به شکل PDF در اینترنت پیدا می کنید، یا نسخه ی کاغذیشان را در اختیار دارید و مجبورید خودتان اسکن کاغذ ها را عهده دار شوید. در حالت دوم، شما نیاز به نرم افزار هایی دارید که کار اسکن را به وسیله ی آنها انجام دهید. در این زمینه می توانید روی نرم افزاری که با خودِ ویندوز در اختیارتان قرار می گیرد حساب کنید.
نام این برنامه «windows fax and scan» است. کافی است این عبارت را در قسمت جست و جوی منو استارت بنویسید تا آن را یافته و اجرا کنید.
برنامه را که اجرا می کنید، صفحه ای برایتان گشوده می شود که در این صفحه، باید کلید Alt را فشار دهید تا وارد منو برنامه شوید. از منو File، گزینه ی new را انتخاب می کنید و با دکمه ی راست، گزینه های زیر این منو را باز می کنید و با جهتنمای پایین حرکت می کنید تا به گزینه ی Scan برسید.
با انتخاب این گزینه، چنانچه دستگاه اسکنر شما به کامپیوتر متصل باشد، دکمه ی اسکن روی صفحه ظاهر خواهد شد و شما خواهید توانست بعد از قرار دادن صفحه ی مورد نظر بر روی اسکنر، با tab حرکت کرده و روی دکمه ی Scan دکمه ی Enter را فشار دهید تا عملیات اسکن انجام شود.
بعد از آن، شما می توانید فایلِ اسکن شده را از طریق قسمت My pictures در بخش Documents پیدا کنید.

از اشکالات نرم افزار اسکنرِ ویندوز، یکی هم این است که این برنامه، دسترسی زیادی برای اعمال تنظیمات بر روی نحوه ی کار اسکنر و کیفیت عکس در اختیارتان قرار نمی دهد.
اگر فکر می کنید نیاز دارید در کیفیتِ عکسی که اسکن می کنید تغییراتی ایجاد کنید، بهتر است به سراغ برنامه های ویژه ی اسکن کردن بروید.
شاید دسترس پذیر ترینِ آنها برای کاربران نابینا، برنامه ای باشد با نام Arcsoft Photo Studio که به شکل رایگان هم در اختیار کاربران قرار می گیرد. شما می توانید این برنامه را در google جستجو و دانلود کنید.
بعد از اجرای برنامه، وارد منو file شده و با جهتنمای پایین حرکت کنید تا گزینه ی Acquire را پیدا کنید.
با ورود به این بخش، شما با دکمه های scan و preview مواجه خواهید شد.
تکلیفِ اولی که مشخص است، اما دومی دکمه ای است که با انتخاب آن، شما می توانید ابتدا کاغذ را اسکن کنید و نمایی کلی از تصویری که به دست می دهد را مشاهده کنید و تصمیم بگیرید که آیا کیفیت، همانی است که شما به دنبالش هستید یا نیاز دارید تنظیمات را تغییر دهید.
حال مجدداً عملیات اسکن را انجام دهید تا به نتیجه ی مطلوب دست پیدا کنید.

شاید برخی از کاربران تمایل داشته باشند همه ی فایل هایی را که در قالب jpg ذخیره می کنند، به یک بسته ی pdf تبدیل کنند تا در آپلود کردن، از راحتی بیشتری برخوردار باشند. به این منظور، شما می توانید از نرم افزار pdf-merger که به شکل رایگان این کار را برایتان انجام می دهد، استفاده کنید.

کار این نرم افزار این است که شما پوشه ای را که عکس های اسکن شده تان در آن قرار دارند را به برنامه معرفی می کنید و برنامه در نهایت یک فایلِ PDF از تمام فایل ها به شما تحویل می دهد و شما می توانید آن فایل را در Google-OCR upload و OCR کنید.

این نرم افزارِ سبک و کاربردی را از
اینجا
دانلود کنید.

با توجه به اهمیتِ موضوعِ اسکن، سایتِ پکتوس این آمادگی را دارد که در صورت نیاز، مطالب بیشتری را به این موضوع اختصاص دهد. بنا بر این، اگر در این زمینه سؤالاتی دارید، در مطرح کردنشان در ذیل همین مطلب، تردیدی به خود راه ندهید.

2 دیدگاه دربارهٔ «ترفند. آشنایی با فرایند اسکن کردن کتاب ها به وسیله نرم افزار های دسترس پذیر»

  1. سلام و از توجه بذل عنایت شما به جهت آشنایی و رفع مشکلات این قشر کمال تشکر رو دارم توضیحاتتان کامل بود موید باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

3 × 1 =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *