آموزش پیدا کردن مک آدرس

برای انتقال داده بین دو دستگاه علاوه بر آدرس IP، به مک آدرس نیاز است. در این مطلب، با مفهوم و کاربرد مک آدرس آشنا شوید و یاد بگیرید چگونه مک آدرس کامپیوتر و گوشی را پیدا کنید.

هر کامپیوتر یا دستگاهی در اینترنت دو نوع آدرس دارد: آدرس فیزیکی و آدرس اینترنتی. آدرس فیزیکی که به آن مک آدرس نیز گفته می شود، برای شناسایی دستگاه متصل به شبکه کاربرد دارد. آدرس اینترنتی یا آدرس IP نیز دستگاه را در سطح جهانی شناسایی می کند. یک بسته داده برای رسیدن به مقصد، به هر دو آدرس  نیاز دارد. حال مک آدرس دقیقاً چیست؟ چه کاربردی دارد تفاوت اصلی آن با آدرس IP در چیست؟ در ادامه به تمام این سؤال ها جواب خواهیم داد.

مک آدرس چیست؟

مک آدرس (MAC address) یا آدرس   کنترل دسترسی رسانه (Media Access Control) شناسه ای منحصر به فرد محسوب می شود که سازنده به یک کارت شبکه (NIC) اختصاص داده است. کارت رابط شبکه یا ماژول شبکه اتصال دستگاه های مختلف به اینترنت را ازطریق Wi-Fi یا کابل اترنت امکان پذیر می کند.

مک آدرس ها به منظور تشخیص دستگاه ها از یکدیگر در شبکه محلی به کار می روند. مک آدرس شامل یک آدرس ۴۸ بیتی یا ۶۴ بیتی است که در کارخانه به صورت سخت افزاری در کارت واسط شبکه حک شده  و با آداپتور شبکه مرتبط است. همه کارت های شبکه آدرس های مک متفاوتی دارند که با آن شناسایی می شوند. مک آدرس با عناوین دیگری مانند آدرس سخت افزار اترنت (EHA)، آدرس حکاکی شده (BIA)، آدرس آداپتور ، آدرس های سخت افزار شبکه ای، آدرس فیزیکی یا آدرس Wi-Fi نیز شناخته می شود.

کاربرد مک آدرس

کارت های شبکه هر کدام یک مک آدرس منحصر به فرد دارند. بسته هایی که در محیط شبکه ارسال می شوند، همیشه از یک مک آدرس می آیند و به یک مک آدرس ارسال می شوند. اگر یک آداپتور شبکه در حال دریافت بسته باشد، مک آدرس مقصد بسته را با مک آدرس خود آداپتور مقایسه می کند. درصورتی که آدرس ها مطابقت داشته باشند، بسته پردازش می شود؛ وگرنه نادیده گرفته می شود. بنابراین، آدرس فیزیکی راهی امن برای یافتن فرستنده یا گیرنده در شبکه فراهم و به جلوگیری از دسترسی های ناخواسته به شبکه کمک می کند.

از آدرس های فیزیکی می توان برای دسترسی یا قطع دسترسی به دستگاه های خاص به یک شبکه استفاده کرد. حتی شما نیز می توانید اینترنت خانگی خود را براساس آدرس مک دستگاه هایی که می خواهند به آن متصل شوند، تنظیم کنید تا از دسترسی نداشتن دستگاه های غیرمجاز مطمئن شوید.

تفاوت آی پی و مک آدرس

مهم ترین تفاوت IP و MAC این است که آدرس مک در لایه دوم (لایه دیتا لینک) و آدرس آی  پی در لایه سوم (لایه شبکه) عمل می کند. مک آدرس و آدرس IP دستگاه های شبکه را شناسایی می کنند؛ اما این کار را در سطوح مختلف انجام می دهند. مک آدرس دستگاه های شبکه را در مقیاس محلی شناسایی می کند؛ اما IP آدرس نحوه ی ارتباط دستگاه ها در اینترنت را در مقیاس جهانی کنترل می کند.

مک آدرس فقط در شبکه ی محلی که دستگاه به آن متصل است، اهمیت دارد و پس از خروج بسته ها از آن شبکه استفاده یا در جریان داده حفظ نمی شود. هر نرم افزار اینترنتی مانند مرورگر وب، داده ها را با استفاده از IP آدرس مقصد، به مقصدی در اینترنت هدایت می کند. روترهای اینترنت بسته ها را از شبکه ی مبدأ به شبکه مقصد و سپس به شبکه ی محلی منتقل می کند که دستگاه مقصد به آن متصل است.

درواقع، شبکه ی محلی IP آدرس را به یک مک آدرس تبدیل و مک آدرس را به جریان داده اضافه و داده ها را به دستگاه مناسب ارسال می کند. آدرس فیزیکی شناسه ای منحصر به فرد را به رابط سخت افزاری شبکه و آدرس IP شناسه ای منحصر به فرد را به رابط نرم افزاری شبکه اختصاص می دهد.

تفاوت دیگر بین مک آدرس و IP آدرس، نحوه تخصیص آدرس ها است. مک آدرس به طور  ثابت و دائمی‎ به آداپتورها اختصاص داده می ‎شود و ازآن   جاکه آدرس‎ فیزیکی است، امکان تغییر ندارد. آدرس ‎های IP هم به صورت استاتیک و هم داینامیک تعیین می‎ شوند. یک IP آدرس ازطریق تنظیمات نرم افزاری به یک دستگاه شبکه متصل می شود و مدیران شبکه می توانند آن را در هر زمان تغییر دهند.

IPها شناسه هایی موقتی هستند؛ اما مک آدرس شناسه ای دائمی و همیشگی است. دو یا چند دستگاه مختلف نمی توانند یک مک آدرس واحد داشته باشند؛ اما اختصاص یک IP واحد به چندین دستگاه مختلف امری عادی است.

یافتن مک آدرس دستگاه های مختلف

یک آدرس مک از ۱۲ رقم هگزادسیمال تشکیل شده است که معمولاً به شش جفت تقسیم می شوند که با خط فاصله یا دونقطه از هم جدا شده اند. آدرس های فیزیکی از 00-00-00-00-00-00 تا FF-FF-FF-FF-FF-FF دردسترس هستند. نیمه ی اول شماره نشان دهنده ی شناسه ی سازنده (OUI) و نیمه ی دوم نشان دهنده ی شناسه ی دستگاه (NIC) است.

به راحتی می توان آدرس فیزیکی هر دستگاهی با هر سیستم عاملی را پیدا و بررسی کرد. هر دستگاه متصل به شبکه ی خانگی یک آدرس مک منحصر به فرد دارد؛ اما اگر سیستم شما چندین آداپتور شبکه مانند یک آداپتور اترنت یا آداپتور بی سیم داشته باشد، هر آداپتور یا NIC آدرس مک یا آدرس فیزیکی خود را خواهد داشت. در ادامه، با روش های یافتن این آدرس برای دستگاه های گوناگون آشنا شوید.

پیداکردن مک آدرس آیفون

در آیفون آدرس مک، آدرس وای فای (Wi-Fi Address) نام دارد. برای دیدن این آدرس مراحل زیر را دنبال کنید:

Setting را باز کنید و روی General ضربه بزنید.

روی About ضربه بزنید.

به پایین اسکرول کنید. آدرس مک آیفونتان در قسمت Wi-Fi Address نوشته شده است.

پیداکردن مک آدرس اندروید

از تنظیمات به About phone بروید.

روی Status information ضربه بزنید.

در بخش Phone Wi-Fi MAC address آدرس مک گوشی را مشاهده کنید.

پیداکردن مک آدرس کامپیوتر
مک

روش زیر در macOS 10.12 Sierra و جدیدتر آزمایش شده است. این مراحل برای همه ی نسخه هایی که به OS X 10.7 Lion بازمی گردند، یکسان است؛ اما در نسخه های قدیمی تر به عنوان WiFi Address ذکر شده است.

روی آیکون اپل در گوشه بالایی سمت چپ کلیک کنید.

System Preferences را انتخاب کنید.

Network را برگزینید.

در گوشه ی پایینی سمت راست روی دکمه Advanced کلیک کنید.

حالا مک آدرستان را خواهید دید.

ویندوز

روی آیکون start کلیک کنید.

در کادر جستجو command prompt را تایپ و روی نتیجه ی جست وجو کلیک کنید.

در خط فرمان ipconfig /all را تایپ کنید و اینتر را فشار دهید.

به پایین بروید و مقادیر کنار Physical Address را پیدا کنید. این مک آدرس کامپیوتر شما خواهد بود.

پیداکردن مک آدرس مودم

هر مودم کابلی صرف نظر  از برند، منحصراً با شناسه ی مودم کابلی یا آدرس مک خود مشخص می شود. این آدرس بخشی از سخت افزار مودم است که به حساب کاربری خاصی مرتبط است. مودم های کابلی متعددی در بازار وجود دارد؛ اما روش  پیدا کردن مک آدرس مودم ها معمولاً یکسان است. به طور کلی، آدرس مک مودم را می توان در پایین مودم یا نزدیک یا روی برچسب بارکد همراه با شماره سریال مودم پیدا کرد.

اغلب اوقات مک آدرس مودم بعد از حروف MAC یا EA ظاهر می شود (مثلاً MAC 00-12-ab-34-cd-5e). آنچه بعد از MAC یا EA ظاهر می شود، مک آدرس مودم شما خواهد بود.

منبع: زومیت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

هجده − شانزده =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *