موزه‌های لمسی ویژه نابینایان توسعه می‌یابد

موزه ملی ایران که به مناسبت هفته میراث‌فرهنگی نمایشگاه موقتی را ویژه نابینایان برپا کرده است، همچنان تا پایان خردادماه میزبان علاقه‌مندان نابینا و کم‌بینا برای لمس تاریخ کهن ایران‌زمین است.

جبرئیل نوکنده مدیر موزه ملی ایران در مصاحبه اختصاصی با ماهنامه نسل مانا ضمن ابراز خوشحالی از برگزاری این نمایشگاه در پاسخ به این پرسش که این رویداد فرهنگی با چه هدفی برگزار شده و چه بازخوردی تا‌کنون داشته‌است گفت: یکی از مأموریت‌های موزه این است که باید همه مخاطبان را در نظر بگیرد. طراحی نمایشگاه ویژه نابینایان نیز با همین رویکرد برگزار می‌شود. نوکنده افزود: این یک مسئولیت اجتماعی برای ما است که عدالت در بازدید را در نظر گرفته و به همه بازدید‌کنندگان داخلی و خارجی خدمات فرهنگی ارائه دهیم. این وظیفه ذاتی ما است. پیش از این نیز بخش کوچکی که شامل کاغذ‌های برجسته و دستگاه برجسته نگار بود، برای این منظور وجود داشت. در حال حاضر، این بخش گسترش یافته و هر فرد می‌تواند با مراجعه به موزه ایران، محدوده تاریخ 9 هزار ساله را ورق بزند و با لمس مولاژ‌های ساخته شده و ماکت‌هایی که از آثار باستانی مختلف طراحی شده است، تصور دقیقتری از تاریخ این سرزمین داشته باشد. وی تصریح کرد: در موزه ملی ایران مقرر شده است، از هر ویترین حداقل یک اثر را به صورت برجسته برای افراد نابینا قابل لمس کنیم. طرح موزه ویژه نابینایان در استان‌ها باید توسعه یابد.

مدیر موزه ملی ایران بیان کرد: خوشحالیم که در همین مدت تعدادی از بازدید کنندگان نابینا مراجعه کرده‌اند و با رضایت و حال خوب از موزه رفته‌اند. حال من و همکارانم نیز از لمس تاریخ به وسیله این عزیزان که با شوق و علاقه صورت گرفت، خوب می‌شود. چرا که این افراد با انگیزه و علاقه خاصی تاریخ این سرزمین را می‌بینند و ورق می‌زنند.

نوکنده در پاسخ به این سؤال که طرح توسعه موزه با استفاده از خروجی صوتی و بریل، تهیه مولاژ‌ها و پرینت‌های سه‌بعدی تا چه زمان طول می‌کشد و آیا چنین برنامه‌ای با همراهی وزارت میراث فرهنگی در سایر استانها نیز انجام می‌گیرد یا خیر، ادامه داد: ما یک برنامه برای بازسازی موزه ملی ایران داریم که مطالعات اولیه آن انجام گرفته و امیدواریم در شورای فنی وزارت میراث فرهنگی تصویب شود. این موزه نیاز به مقاوم‌سازی، ساخت ویترین‌های جدید و نور بهتر دارد و یکی از بخش‌های مهم برای ما، بخش نابینایان است که می‌خواهیم این بخش تقویت شود و زیرساخت‌های آن توسعه یابد. در مورد استانها تا جایی که من اطلاع دارم، پیرو بازدیدی که چند هفته پیش دکتر زرقامی وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از موزه ملی ایران داشتند، دستور دادند تمامی موزه‌های کشور چنین امکاناتی را برای نابینایان فراهم کنند. ما نیز آمادگی داریم در موزه ملی ایران با سایر استان‌ها همکاری کنیم، البته امور موزه‌ها در سایر استان‌ها برعهده اداره کل موزه‌های کشور است و تا جایی که اطلاع دارم، اداره کل موزه‌ها نیز چنین برنامه‌ای را دارد.

جبرئیل نوکنده گفت: من اطلاع نداشتم ماهنامه نسل مانا از طریق فضای مجازی می‌تواند در قالب یک پادکست صوتی بازدید مجازی را برای نابینایان کشور فراهم کند. ما از این مسئله استقبال می‌کنیم و با شما در این ارتباط همکاری خواهیم کرد.

وی در پایان ضمن دعوت از دوستداران بازدید‌کننده افزود: از کسانی که به بازدید موزه علاقه دارند، دعوت می‌کنم تا پایان خردادماه به موزه ملی ایران آمده و تاریخ 9 هزار ساله این سرزمین را از طریق لمس اشیاء ببینند و لذت ببرند. ما این آمادگی را داریم اگر موزه‌ای در استانها و شهرستان‌ها بخواهد این نمایشگاه در آنجا برگزار شود، بستر فعلی را به آنجا برده تا برای نابینایان سراسر نقاط کشور نیز قابل لمس باشد.

شایان توجه آنکه، پادکست صوتی ویژه نسل مانا در ششمین شماره‌ی این ماهنامه، به بازدید از موزه ملی ایران و توصیف آثار لمسی ویژه نابینایان اختصاص دارد که روز پایانی خردادماه بر روی وبسایت و شبکه‌های اجتماعی نسل مانا و انجمن نابینایان ایران منتشر خواهد شد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

10 + 6 =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *