آشنایی با دَه ابزار و ویژگی کمتر شناخته شده ی ویندوز 10 در ششمین شماره ی هفته نامه ی دنیای موبایل و کامپیوتر صفحه ی آموزش

با سلام و احترام به همراهان وبسايت ويژه ی نابينايان شرکت دانش بنیان پکتوس. در ششمین شماره ی هفته نامه ی دنیای موبایل و کامپیوتر و در صفحه ی آموزش، با ده ابزار و ویژگی کمتر شناخته شده ی ویندوز 10 آشنا خواهیم شد.

دَه ابزار و ویژگی کمتر شناخته شده ی ویندوز 10

ویندوز ۱۰ پس از چندین سال به روزرسانی، مجهز به ابزارهای کاربردی متعددی شده که بسیاری از کاربران از وجود آن ها بی اطلاع هستند.

به نقل از زومیت، وقتی صحبت از ترفندهای ویندوز ۱۰ می شود، ممکن است بگویید تمام میان بر های صفحه کلید در این نسخه از ویندوز را می دانید و با محیط آن کاملا آشنا هستید؛ اما جدیدترین نسخه ی ویندوز ترفندهای زیادی دارد که به احتمال زیاد از آن ها بی اطلاع هستید.

برخی از این ترفندها قدیمی است و همچنان پنهان باقی مانده اند و برخی دیگر نسبتا جدید هستند و مایکروسافت در به روزرسانی های بزرگ ویندوز ۱۰ ارائه کرده که از زمان عرضه ی آن، یعنی تقریبا چهار سال قبل، هر سال دوبار منتشر می شوند.

در این مطلب، قصد داریم شما را با ۱۰ مورد از بهترین و کاربردی ترین ترفندهای ویندوز ۱۰ آشنا کنیم که می توانند باعث بهبود تجربه ی کاربری و صرفه جویی در وقت و کاهش سردرگمی شوند.

۱. تایم  لاین (Timeline)

ویژگی تایم لاین در به روزرسانی آوریل۲۰۱۸ به ویندوز ۱۰ اضافه شد. این ویژگی کاربردی مانند بخش تاریخچه ی مرورگرها (History) است و تمام فایل هایی که قبلا بازکرده اید، با ترتیب زمانی خاصی نمایش می دهد. تایم لاین با ویژگی Pick up where you left off در نسخه های جدید اپلیکیشن های آفیس جفت شده و این امکان را برای کاربر فراهم می کند که کارکردن روی اسناد خود را درست از همان بخشی بدون تلف کردن وقت شروع کند که مثلا دو هفته پیش مشغول کار روی آن بوده است.

یکی دیگر از مزایای کاربردی تایم لاین، اتصال به حساب  کاربری مایکروسافت است؛ بنابراین، تایم لاین فقط محدود به یک کامپیوتر نیست و در صورتی که کاربر فایل های خود را در سرویس ابری ذخیره کرده باشد، می تواند از هر دستگاهی به فایل های خود از همان بخشی دسترسی پیدا کند که درحال کار با آن بوده است.

البته، تایم لاین هنوز ویژگی منحصربه فردی نیست و توسعه دهندگان باید نرم افزارهای خود را برای متصل شدن به آن آماده کنند و بسیاری از نرم افزارهای شناخته  شده، مانند گوگل کروم، زحمت استفاده از این ویژگی را به خود نمی دهند. برای بازکردن تایم لاین می توانید روی آیکون تسک ویو (Task View) در نوار وظیفه کلیک یا از کلید ترکیبی Windows+Tab استفاده کنید.

۲. دسکتاپ مجازی

استفاده از دسکتاپ  مجازی می تواند روشی سودمند برای کاربرانی باشد که برای سازمان دهی اپلیکیشن ها و آیکون ها وسواس زیادی دارند. دسکتاپ های مجازی برای کاربران حرفه ای مزایای زیادی دارند. این کاربران می توانند چندین نسخه ی مجازی از دسکتاپ خود را ایجاد کنند و از هریک از آن ها که نرم افزارهای متفاوتی در خود جای داده اند، به صورت مجزا استفاده کنند. به عنوان مثال، می توان نرم افزارهای کاری را در یک دسکتاپ و نرم افزارهای مرتبط با سرگرمی را در دسکتاپ دیگری قرار داد یا می توان دسکتاپی را به عنوان دسکتاپ کاری به نرم افزارهای آفیس برای کارکردن روی اسناد و صفحات گسترده اختصاص داد و دسکتاپ دیگر مختص اپلیکیشن های ویرایش فایل های چندرسانه ای باشد.

دسکتاپ های مجازی پس از سال ها کسب محبوبیت در سیستم عامل های لینوکس، بالاخره بخشی از ویندوز ۱۰ نیز شدند؛ اما مایکروسافت پس از گذشت چندین سال از عرضه ی سیستم عامل جدید خود، این ویژگی را مخفی کرده که زمانی از قابلیت های برجسته ی ویندوز ۱۰ به شمار می رفت. برای ایجاد دسکتاپ مجازی اختصاصی خود، ابتدا روی آیکون تسک ویو کلیک کنید تا تایم لاین اجرا شود. سپس، عبارت +New desktop را در سمت چپ بالای صفحه نمایش انتخاب کنید. پس از ایجاد دسکتاپ، از آیکون تسک ویو برای جابه جاشدن بین دسکتاپ ها استفاده کنید.

۳. کلیپ بورد ابری

در دنیای امروزی، کاربران زیادی هستند که با دستگاه های مختلف با سیستم عامل های یکسان کار می کنند. ممکن است چنین کاربرانی در زندگی  روزمره ی خود با چندین کامپیوتر دارای ویندوز  10 سروکار داشته باشند. ویژگی های همگام سازی ویندوز ۱۰ که به حساب کاربری مایکروسافت نیز متصل هستند، به این کاربران کمک می کند به راحتی بتوانند در هر سیستمی به اطلاعات خود دسترسی داشته باشند.

در به روزرسانی اکتبر۲۰۱۸ ویندوز ۱۰ ویژگی جدیدی به آن اضافه شده که حتی امکان همگام سازی محتویات کلیپ بورد را نیز فراهم می کند. این کلیپ بورد ابری به شما اجازه می دهد متن را از کامپیوتری کپی و سپس آن را در کامپیوتر دیگری پیست کنید. درضمن، این کلیپ بورد بخش تاریخچه نیز دارد. برای استفاده از این ویژگی، مسیر Start > Settings > System > Clipboard را دنبال و هر دو گزینه ی Clipboard history و Sync across devices را فعال کنید.

۴. ویژگی Nearby Sharing

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که در هنگام انتقال فایل های عکس و ویدئو و موسیقی از کامپیوتری به کامپیوتر دیگر به دلیل دسترسی نداشتن به فلش مموری یا حافظه ی ذخیره سازی با مشکل مواجه شده باشید. در چنین مواقعی، ویژگی Nearby Sharing به راحتی می تواند مشکل شما را برطرف کند. این ویژگی جدید ویندوز ۱۰ امکان اشتراک گذاری فایل ها و ایجاد ارتباط بین چند کامپیوتر محلی را با استفاده از بلوتوث و وای فای فراهم می کند.

برای استفاده از این ویژگی، تنها کافی است با راست کلیک کردن روی فایل دلخواه و انتخاب گزینه ی Share و تعیین مقصد فایل، آن را به کامپیوتر دیگری انتقال دهید. کامپیوتر گیرنده نیز هنگام دریافت پیام، نوتیفیکیشن انتقال فایل را نمایش می دهد.

برای استفاده از Nearby Sharing کامپیوتر باید به بلوتوث مجهز باشد

کامپیوتر شما برای استفاده از این ویژگی باید مجهز به بلوتوث باشد. برای فعال کردن Nearby Sharing پس از دنبال کردن مسیر Start > Settings > System > Shared Experiences، گزینه ی Share across devices را فعال کنید. درضمن، می توانید از بین دو گزینه ی Everyone nearby (به اشتراک گذاری فایل ها با تمام کامپیوترهای نزدیک کامپیوتر مبدأ) و My devices only (به اشتراک گذاری فایل ها فقط با کامپیوترهای متصل به حساب کاربری مایکروسافت شما)، یکی را به دلخواه انتخاب کنید.

۵. ویژگی Storage Sense

فایل های داخل سطل زباله  ی ویندوز و پوشه ی فایل های دانلود شده (Downloads) ناخواسته فضای زیادی از هارد شما را اشغال می کنند و ممکن است حجم آن ها به چند گیگابایت هم برسد. به روز رسانی درایورهای کارت های گرافیک نیز از عوامل پر شدن فضای هارد محسوب می شود؛ به طوری که با هر بار به روزرسانی، حجمی درحدود ۵۰۰ مگابایت از هارد اشغال می شود. ویژگی Storage Sense راه حل بسیار خوبی برای مقابله با این مشکل و حذف خودکار فایل های غیرضروری و حجیم بر مبنای دستورهای تعیین شده ی کاربر است.

برای استفاده از این ویژگی، پس از دنبال کردن مسیر Start > Settings > System > Storage، با کلیک روی لینک How we free up space automatically، نحوه ی پاک سازی فایل ها را مشخص کنید. به عنوان مثال& می توان این ویژگی را طوری تنظیم کرد که هر روز کامپیوتر را اسکن کند و فقط فایل هایی را پاک کند که بیش از ۳۰ روز در هارد باقی مانده اند.

اگر می خواهید از استوریج سِنس بهره ی بیشتری ببرید، می توانید از آن برای مدیریت فایل های ذخیره شده در پوشه ی وان درایو و تهیه ی فایل بکاپ در حساب کاربری آن در سرویس ابری نیز استفاده کنید. این ویژگی می تواند فایل  هایی را که برای مدت زمان مشخص شده ای باز نشده اند، مستقیم به سرویس ابری ارسال  و فایل موجود در کامپیوتر شما را پاک کند. فعال سازی سرویس ذخیره سازی ابری وان درایو کار بسیار راحتی است.

۶. ویژگی File History

گاهی اوقات دسترسی داشتن به تغییراتی که قبلا در اسناد اعمال شده است، ضرورت پیدا می کند. ویژگی File History امکان بازگردانی تمام تغییرات ایجاد شده در اسنادی که ثبت شده اند و تهیه ی نسخه ی بکاپ و عکس از کتابخانه ها (Libraries)، دسکتاپ، مخاطبان و موارد دلخواه (Favorites) را به صورت ساعتی فراهم می کند (توالی زمانی تهیه ی بکاپ تغییرپذیر است). چنانچه بخواهید متن حذف شده از نسخه ی قبلی فایلی را بازگردانید، فایل هیستوری این کار را انجام می دهد. برای استفاده از این ویژگی ابتدا باید محل ذخیره ی فایل های بکاپ را مشخص کنید که هم می تواند یکی از درایوهای هارد باشد و هم حافظه ای خارجی.

۷. قدرت پنهان منو کاربری

با اینکه زمان زیادی از حضور این ویژگی در نسخه های مختلف ویندوز می گذرد، هنوز کارایی و مزایای زیادی دارد. اگر روی منو استارت راست کلیک کنید، بخش ها و ویژگی های زیادی مشاهده می کنید که مدیریت دستگاه (Device Manager)، مدیریت وظیفه (Task Manager)، مشاهده ی رویدادها (Event Viewer)، مدیریت دیسک (Disk Management) و خط فرمانی با قابلیت اسکریپت نویسی (Powershell) را شامل می شود.

۸. حالت God Mode

حالت God Mode یکی از بهترین ویژگی های ویندوز ۱۰ است

چنانچه می خواهید به تعداد زیادی از گزینه ها و تنظیمات کاربردی برای ایجاد تغییرات در ویندوز دست پیدا کنید، حالت God Mode که یکی از بهترین ویژگی های ویندوز ۱۰ محسوب می شود، مناسب ترین گزینه برای شما است. با استفاده از این ویژگی، تنظیمات ویندوز کاملا در اختیارتان قرار می گیرد و می توانید به تمام تنظیماتی که استفاده از آن ها در حالت معمولی دشوار یا حتی ناممکن است، در یک بخش دسترسی پیدا کنید. درضمن در این حالت، می توانید تعداد بسیار زیادی از تنظیمات مرتبط با استفاده حرفه ای از ویندوز را به رابط  کاربری ساده ای تبدیل کنید. با استفاده از این حالت، تمام گزینه ها براساس انواع وظیفه ها به دسته بندی های کاملا مشخصی تقسیم می شوند که بخش های ابزارهای مدیریتی (Administrative tools) و بخش دربردارنده ی ابزار لازم برای تغییر تنظیمات برای استفاده ی راحت تر از کامپیوتر، به ویژه برای افراد کم توان (Ease of access center) و System را شامل می شود. برای فعال کردن این حالت ابتدا پوشه ای خالی را در مسیری دلخواه ایجاد و با راست کلیک کردن روی آن و انتخاب گزینه ی Rename، این عبارت را به عنوان نام جدید آن وارد کنید: {God Mode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C

اگر نام God Mode را دوست ندارید، می توانید به جای این عبارت، نام دلخواه خود را قبل از اولین نقطه بنویسید. پس از واردکردن این عبارت و زدن کلید اینتر، نام پوشه تغییر می کند و شکل پوشه هم مانند آیکون کنترل پنل می شود. سپس با بازکردن آن، می توانید به انبوهی از ویژگی هایی که این حالت در اختیارتان قرار می دهد، دسترسی پیدا کنید.

۹. Dynamic Lock

برخی  از افراد دوست دارند هم زمان چندین کار را با کامپیوتر انجام دهند و درعین  حال، می خواهند وقتی پشت کامپیوتر نیستند، کسی به آن سرک نکشد. اگر قبل از اینکه از پشت کامپیوتر بلند شوید، فراموش کنید دکمه ویندوز و L را هم زمان برای قفل شدن ویندوز بزنید، هرکسی می تواند به راحتی به سیستم شما دسترسی داشته باشد؛ مگر اینکه از ویژگی قفل پویا (Dynamic Lock) استفاده کنید. با استفاده از این ویژگی، می توانید کامپیوتر و گوشی خود را ازطریق بلوتوث باهم جفت کنید تا زمانی که از کامپیوتر دور می شوید، به صورت خودکار قفل شود. یادآوری می کنیم برای استفاده از این ویژگی، سیستم شما طبیعتا باید مجهز به بلوتوث باشد و استفاده از آن عمر باتری لپ تاپ و گوشی را نیز اندکی کاهش می دهد.

۱۰. Windows Reliability Monitor

با استفاده از ویژگی Windows Reliability Monitor می توانید از مشکلات فاجعه بار نرم افزاری و سخت افزاری جلوگیری کنید

این ویژگی، ویژگی کمترشناخته شده ای است که گاهی  اوقات می تواند قبل از وقوع مشکلات فاجعه بار نرم افزاری و سخت افزاری هشدار دهد. Windows Reliability Monitor هرروز گزارش هایی از سلامتی تمام بخش های سیستم ارائه می دهد. استفاده از این ویژگی کاملا آسان است و برای کاربرانی که می خواهند نرم افزارهای مشکل ساز سیستم خود را پیدا کنند، گزینه ی بسیار مناسبی محسوب می شود.

برای استفاده از این ویژگی، تنها کافی است عبارت Reliability را در نوار جست وجوی ویندوز وارد و سپس، عبارت View reliability history را انتخاب کنید.

2 دیدگاه دربارهٔ «آشنایی با دَه ابزار و ویژگی کمتر شناخته شده ی ویندوز 10 در ششمین شماره ی هفته نامه ی دنیای موبایل و کامپیوتر صفحه ی آموزش»

  1. درود بر مسؤولین شرکت پکتوس،
    واقعاً تشکر می کنم از ابزار دهمی که ارائه کردید. این ابزار به شدت به درد من می خورد. من برای این کار از یک نرم افزار استفاده می کردم. حالا که خود ویندوز همچین امکانی داره دیگه چرا نمر افزار اضافی؟
    من واقعاً یکی از طرفداران استفاده از ابزارهای موجود در خود یک سیستم عامل هستم تا نصب نرم افزار اضافی.
    بازم مرس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

4 × سه =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *