اجرای برنامه ها و بازی های ویندوزی در اندروید با وینلاتور

با ابزار وینلاتور، می توانید نرم افزار ها و بازی های ویندوزی را روی دستگاه اندروید خود نصب و اجرا کنید.

مدت ها است که دستگاه های اندرویدی قدرتمند این روزها، توانایی های خارق العاده ی خود را در شبیه سازی سیستم های پیچیده ای مانند پلی استیشن ۲ و حتی اجرای برخی بازی های نینتندو سوییچ نشان  داده اند؛ اما تاکنون به این فکر کرده اید که نرم افزارها و بازی های ویندوزی را روی دستگاه اندرویدی خود اجرا کنید؟

به لطف پیشرفت های روز افزون ابزارهای شبیه ساز ویندوز در اندروید و لایه های انطباق پذیری مانند Wine، که از دیرباز برای اجرای برنامه های ویندوزی در سیستم های لینوکسی استفاده می شود، حال استفاده از نرم افزار ها و لذت بردن از بازی های مختص سیستم عامل مایکروسافت در دستگاه های اندرویدی هم ممکن است.

وینلاتور (Winlator)، یکی از بهترین برنامه های کاربردی اندروید و از شبیه سازهایی است که با بهره گیری از قابلیت های واین، نصب برنامه های کامپیوتری را روی گوشی امکان پذیر می کند؛ از جمله مزایای وینلاتور نسبت به سایر گزینه ها برای اجرای برنامه های ویندوز در اندروید، می توان به راحتی نصب و استفاده، پشتیبانی از برنامه های ۳۲ و ۶۴ بیتی، سازگاری با کنترلر ها و هم چنین به روزرسانی ها ی متعدد آن اشاره کرد.

در این راهنما، به پیش نیازها، چگونگی نصب و استفاده از وینلاتور برای اجرای نرم افزار و بازی های ویندوزی روی اندروید می پردازیم و نکاتی درباره ی رفع  ایراد های احتمالی این شبیه ساز ویندوز برای اندروید بیان می کنیم.

وینلاتور چطور کار می کند؟

استفاده از وینلاتور برای اجرای برنامه های ویندوز در اندروید، با نصب ویندوز روی اندروید تفاوت دارد؛ پیش از پرداختن به قدم های عملی اجرای نرم افزارهای ویندوزی در اندروید، بد نیست کمی با اجزا و نحوه ی عملکرد وینلاتور آشنا شویم.

Wine: لایه ی انطباق پذیر

Wine، مخفف «Wine Is Not an Emulator»، هسته ی اصلی وینلاتور است؛ یک لایه ی انطباق پذیر متن باز قدرتمند که اجرای نرم افزارهای ویندوزی در سیستم های  عامل شبه یونیکس، از جمله اندروید را ممکن می کند.

برخلاف شبیه سازهای سنتی، Wine فراخوانی های API ویندوز را به صورت آنی به فراخوانی های POSIX، رابط سیستم های عامل شبه یونیکس، ترجمه می کند؛ بدین ترتیب، نرم افزار ویندوزی می تواند به عنوان یک نرم افزار بومی روی سیستم عامل میزبان اجرا شود.

واین با معرفی نسخه ی ۳٫۰ در ژانویه ی ۲۰۱۸، پشتیبانی از اندروید را اضافه کرد؛ از آن زمان تاکنون واین پیشرفت های بسیار چشم گیری به خود دیده است؛ از جمله ی آن ها می توان به پشتیبانی از معماری ۶۴ بیتی Arm اشاره کرد.

جدیدترین نسخه ی وینلاتور (در زمان نگارش مقاله، نسخه ی ۷٫۱)، از واین ۹٫۲ بهره می برد؛ از جمله پیشرفت های این نسخه ی واین، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

درایور گرافیکی Wayland بهبود یافته با پشتیبانی اولیه از Vulkan و مقیاس بندی با وضوح بالا (High-DPI Scaling)

Mono Engine به روز شده (نسخه ی 9.0.0) برای پشتیبانی بهتر از اپلیکیشن های .NET

پشتیبانی بهبودیافته از پلتفرم ARM، از جمله Exception Handling بهتر

ترجمه ی پیشرفته Direct3D به Vulkan از طریق vkd3d به روز شده

مدیریت بهتر دستگاه های ورودی (موس، کیبورد و …)

Box86 و Box64: شبیه سازی برنامه های ۳۲ و ۶۴ بیتی ویندوز در آرم

افزون بر واین، Box86 و Box64 دو جزء حیاتی دیگر وینلاتور هستند؛ بسیاری از نرم افزارهای ویندوزی برای معماری های x86 یا x86_64 کامپایل شده اند و پردازنده های مبتنی بر ARM اندروید، به طور بومی از آن ها پشتیبانی نمی کنند.

Box86 و Box64، می توانند با استفاده از کتابخانه های موجود Arm و جلوگیری از به وجود آمدن سرباری که با ترجمه ی کل معماری x86 یا x86_64 به وجود می آید، مجموعه  دستورالعمل های x86 و x86_64 را با کارایی بالایی به مجموعه  دستورالعمل های قابل فهم برای Arm ترجمه کنند.

بدین ترتیب، با ترکیب واین و Box86 و Box64، وینلاتور می تواند برنامه های ۳۲ بیتی و ۶۴ بیتی مخصوص ویندوز را روی اندروید اجرا کند.

دیگر اجزای تشکیل دهنده ی وینلاتور

علاوه بر واین و Box64/Box86، اجزای زیر نیز دست به دست هم می دهند تا اجرای نرم افزارهای ویندوزی توسط وینلاتور ممکن شود:

Ubuntu RootFs (Focal Fossa) به عنوان یک سیستم عامل پایه عمل می کند تا محیط لازم برای اجرای واین را فراهم کند.

PRoot یک محیط لینوکس ایزوله داخل اندروید ایجاد می کند.

کامپوننت های Mesa (مانند Turnip/Zink/VirGL) رندر گرافیک را مدیریت می کنند.

DXVK و VKD3D عملکرد اپلیکیشن های Direct3D را بهبود می بخشند.

D8VK و CNC DDraw سازگاری با اپلیکیشن های قدیمی ویندوز را که به Direct3D 8 و DirectDraw وابسته هستند ممکن می کنند.

پیش نیازها

برای اجرای برنامه های ویندوز روی اندروید از طریق وینلاتور، به دستگاهی نسبتاً قدرتمند نیاز است:

تراشه: درایورهای گرافیکی، که وینلاتور از آن ها استفاده می کند، با پردازنده های گرافیکی آدرنو، که در تراشه های اسنپدراگون یافت می شوند، عملکرد بهینه تری دارند؛ بنابراین بهتر است دستگاه اندرویدی به تراشه ی اسنپدراگون مجهز باشد.

نکته: وینلاتور هنوز برای تراشه های جدیدتر اسنپدراگون از جمله اسنپدراگون ۸ نسل ۳ بهینه نشده است؛ از طرفی، برخی کاربران گزارش داده اند که وینلاتور هنوز سازگاری مناسبی با پردازنده های گرافیکی Adreno 7xx، مانند Adreno 730 مورد استفاده در اسنپدراگون ۸ نسل ۲، ندارد.

رم: حداقل ۶ گیگابایت برای اجرای بهینه ی بازی های سه بعدی؛ نرم افزارهای سبک تر و بازی های قدیمی تر یا دوبعدی ممکن است به رم کمتری نیاز داشته باشند.

سیستم عامل: اندروید ۸ به بالا.

فضای ذخیره سازی: از آنجایی که بسیاری از نرم افزارها و به خصوص بازی های ویندوزی حجم بالایی دارند، بهتر است فضای ذخیره سازی داخلی دستگاه اندرویدی شما تا حد امکان بالا باشد.

دستگاه های مجهز به پردازنده ی گرافیکی Mali، که بیش تر در تراشه های مدیاتک به کار می روند، نیز می توانند از وینلاتور استفاده کنند اما ممکن است عملکرد بهینه ای نداشته باشند.

نصب و راه اندازی وینلاتور

دانلود وینلاتور: نصب و راه اندازی وینلاتور فرآیند نسبتاً سرراستی دارد؛ به صورت زیر عمل کنید:

به صفحه ی گیت هاب وینلاتور مراجعه و فایل APK آخرین نسخه  ی آن (در زمان نگارش مقاله، نسخه ی ۷٫۱) را دانلود و نصب کنید.

صفحه  گیت هاب وینلاتور

تنظیم اولیه ی وینلاتور: برای راه اندازی اولیه ی وینلاتور به صورت زیر عمل کنید:

اپلیکیشن وینلاتور را باز کنید و منتظر بمانید تا فرآیند نصب آن به اتمام برسد.

با ضربه زدن روی آیکون + یک کانتینر بسازید.

تنظیمات کانتینر ساخته شده را با توجه به مشخصات دستگاه اندرویدی خود تنظیم کنید:

اندازه ی تصویر (Screen Size): رزولوشن های پایین تر عملکرد را بهبود می بخشند. برای مثال، نسبت تصویر ۱۶:۹ با رزولوشن ۹۶۰x۵۴۴ برای دستگاه هایی مانند Poco F5 مناسب است.

درایور گرافیکی (Graphics Driver): گزینه ی Turnip (Adreno) را برای تراشه های اسنپدراگون و VirGL (Universal) را برای پردازنده های گرافیکی دیگر، مانند Mali، انتخاب کنید.

DX Wrapper: تنظیمات این بخش کمی پیچیده اند:

WineD3D بهترین سازگاری را با بازی های مختلف دارد.

DXVK (نسخه ی 1.10.3) برای بازی های Direct3D 9-11 بهتر است.

VKD3D نرخ فریم بازی های Direct3D 12 بهبود می بخشد.

CNC DDraw نیز برای بازی های قدیمی مانند عناوین Command and Conquer مناسب تر است.

میزان حافظه ی گرافیکی (Video Memory Size): در تب Wine Configuration، میزان حافظه ی گرافیکی را مطابق با رم گوشی خود تنظیم کنید.

پیش تنظیمات (Preset-های) Box86 و Box64: در بخش Advanced، می توانید پیش تنظیمات Box86 و Box64 را تنظیم کنید:

برای بازی هایی مانند Hollow Knight و Dragon’s Dogma: Dark Arisen از پیش تنظیمات Performance استفاده کنید.

ممکن است بازی هایی مانند Crysis و Cuphead تنها با پیش تنظیمات Compatibility اجرا شوند.

نصب و اجرای نرم افزار های ویندوزی با وینلاتور

برای نصب و اجرای نرم افزارهای ویندوز با وینلاتور، به صورت زیر عمل کنید:

۱. انتقال نرم افزار به گوشی: پیش از اجرای نرم افزار مورد نظر در وینلاتور، باید آن را به دستگاه اندرویدی خود منتقل کنید:

تمامی فایل های مربوط به نرم افزار مورد نظر را در پوشه ی Downloads دستگاه اندرویدی خود کپی کنید (اگر برنامه از پیش  نصب شده یا نسخه ی پرتابل است، تمامی پوشه ی حاوی فایل های آن و اگر فایل نصبی (با پسوند exe.) است، آن را به همراه تمامی فایل های مورد نیازش در گوشی کپی کنید).

۲. اجرای نرم افزار: برای اجرای نرم افزار در وینلاتور به صورت زیر عمل کنید:

کانتینر مورد نظر را بسازید یا یکی از کانتینر هایی را که قبلاً ساخته اید اجرا کنید.

با استفاده از فایل اکسپلورر داخلی محیط شبه ویندوز، درایو D را باز کنید.

فایل های مربوط به نرم افزار مورد نظر را پیدا کنید و برای نصب یا اجرای آن روی فایل اجرایی (exe.) دوبار کلیک کنید (دوبار ضربه روی صفحه ی لمسی).

۳. ایجاد میانبر: برخی از نرم افزار ها و بازی ها تنها در صورتی در وینلاتور اجرا می شوند که برای آن ها یک میانبر ایجاد و آن ها را از طریق آن اجرا کنید. برای ایجاد میانبر به صورت زیر عمل  کنید:

روی فایل اجرایی نرم افزار راست کلیک کرده (ضربه با دو انگشت روی صفحه ی لمسی) و گزینه ی Create Shortcut را انتخاب کنید.

از طریق تب Shortcuts در منوی وینلاتور می توانید به میانبرها دسترسی پیدا کنید.

تب Shortcuts حاوی میانبرهای ساخته شده است

بازی با وینلاتور

وینلاتور از بازی های مختلف مخصوص ویندوز پشتیبانی می کند؛ فرآیند نصب و اجرای بازی ها نیز درست مانند فرآیند بیان شده برای نرم افزارهای ویندوزی است.

عملکرد وینلاتور در اجرای بازی های ویندوزی

با وجود سادگی نصب و راه اندازی، عملکرد وینلاتور در اجرای بازی ها می تواند متغیر باشد؛ طبق بررسی های هدلی سیمونز از Android Authority، از حدود ۱۰ بازی تست شده روی وینلاتور، بسیاری برای اجرا نیاز به تنظیم رزولوشن تصویر و تغییر درایور گرافیکی داشتند. برخی دیگر اصلاً اجرا نمی شدند یا پس از ورود به منو کرش می کردند. بازی های زیر با موفقیت روی وینلاتور اجرا شدند:

Deus Ex: عملکرد عمدتاً روان.

Hitman 2: نرخ فریم متغیر اما قابل بازی.

Undertale: عمدتاً قابل بازی اما گاهی اوقات کاهش شدید نرخ فریم داشت.

Far Cry 2: بخش های اولیه ی بازی با نرخ فریم در محدوده ۱۰ تا ۲۰ فریم شروع شد و چند دقیقه بعد بازی کرش کرد.

Prince of Persia: The Sands of Time: بازی اجرا شد اما دارای مشکلات گرافیکی شدید بود.

کاربران دیگر از موفقیت در اجرای عناوینی مانند Trackmania Nations Forever و Gothic خبر داده اند.

طبق این شواهد، واضح است که نباید انتظار اجرای بازی های بزرگ کامپیوتری که طی دهه ی گذشته منتشر شده اند را با وینلاتور داشته باشید. عناوین سنگینی مانند ویچر ۳، سایبرپانک ۲۰۷۷ یا کنترل به هیچ وجه روی این پلتفرم قابل اجرا نیستند.

بازی های مناسب وینلاتور

بازی های بدون DRM: سازگاری وینلاتور با استیم کم است، بنابراین بازی های بدون DRM، مانند آن هایی که در فروشگاه GOG عرضه می شوند، مناسب تر هستند.

بازی های کلاسیک: معمولاً بازی های عرضه شده تا ۲۰۱۰ به خوبی روی وینلاتور اجرا می شوند. اجرا شدن یا نشدن بازی های جدیدتر تنها با تست کردن مشخص می شود.

بازی های دوبعدی سبک: این بازی ها معمولاً شانس بیش تری برای اجرای بدون مشکل روی وینلاتور را دارند.

تنظیمات کیبورد و کنترلر

کنترل های لمسی: به صورت پیش فرض می توان بازی ها را از طریق کنترل های لمسی روی صفحه تجربه کرد. برای مپ کردن کلید های درون بازی به کنترل های لمسی روی صفحه، باید از بخش Input Controls در منوی اصلی وینلاتور اقدام کنید.

کنترلر بلوتوث: برای تجربه ی بهتر هنگام بازی کردن، می توان یک کنترلر بلوتوثی را به وینلاتور متصل کرد. توجه داشته باشید که باید از طریق بخش Input Controls در منوی اصلی وینلاتور، پروفایل های مختص آن ها را تنظیم یا ویرایش کنید.

پشتیبانی از کیبورد و موس: وینلاتور موس و کیبورد سیمی و بلوتوث را تشخیص می دهد. ممکن است نیاز به تنظیم مجدد برخی کلیدها (مانند ESC و Enter) با استفاده از نرم افزار های شخص ثالث مانند Key Remapper داشته باشید.

مشکلات متداول و راه حل آن ها

همانند هر اپلیکیشن دیگری، ممکن است هنگام کار با وینلاتور با مشکلات و ایراداتی رو به رو شوید:

۱. افت  فریم و لگ در بازی ها:

رزولوشن کانتینر مورد نظر را روی مقدار پایین تری تنظیم کنید و تنظیمات گرافیکی دیگری را امتحان کنید.

روی گوشی های شیائومی، ابزار Joyos را غیرفعال کنید.

تنظیمات گرافیکی بازی مورد نظر را از طریق تنظیمات آن پایین تر بیاورید.

نکته: یکی دیگر از شبیه ساز هایی که امکان اجرای نرم افزار یا بازی های ویندوزی روی اندروید را فراهم می کند، Mobox است. طبق گزارش کاربران، Mobox می تواند بازی های ویندوزی را با نرخ فریم بالاتری نسبت به وینلاتور اجرا کند؛ اما فرآیند نصب و استفاده از آن به آسانی وینلاتور نیست.

۲. کرش کردن وینلاتور یا نرم افزارها:

از نصب تمامی پیش نیازهای نرم افزار یا بازی مورد نظر در محیط کانتینر وینلاتور مطمئن شوید.

تنظیمات Compatibility گوناگونی را امتحان کنید.

۳. نکاتی برای عملکرد بهتر:

همانطور که پیش تر اشاره شد، دستگاه های مجهز به نسل های جدید تراشه ی اسنپدراگون (به جز اسنپدراگون ۸ نسل ۳ که هنوز در وینلاتور پشتیبانی نمی شود) عملکرد بهتری در وینلاتور دارند.

اپلیکیشن های پس زمینه ی دستگاه اندرویدی خود را ببندید.

با انتخاب بهترین آنتی ویروس اندروید، از آلوده نبودن دستگاه خود به بد افزار مطمئن شوید.

همیشه اپلیکیشن وینلاتور را به روز نگه دارید. نسخه های جدید اپلیکیشن را می توانید از صفحه ی گیت هاب پروژه دانلود کنید.

نتیجه گیری

تا چند سال پیش، حتی فکر اجرای نرم افزارها و بازی های ویندوزی روی دستگاه های اندرویدی به ذهن کسی نمی رسید؛ اما امروزه به  کمک پروژه هایی خارق العاده مانند وینلاتور و قلب تپنده ی آن، واین، می توان آن بازی قدیمی خاطره انگیزی را که سال ها پیش تجربه  کرده اید بار دیگر روی گوشی یا تبلت خود اجرا کنید و از آن لذت ببرید.

منبع: زومیت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

1 × 1 =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *