مؤمن سرایی: تشکیل کارگروه مشورتی مناسب سازی و توسعه ی دسترسی الکترونیکی برای معلولان

مناسب سازی وب سایت ها و درگاه های الکترونیکی وزارت خانه ها و سازمان ها برای نابینایان, از آن موضوعات است که مثل موضوع مناسب سازی محیط شهری همچنان مطرح و تا زمانی که ایده آل ها فراهم نشود, سخن درباره اش علی الدوام است.
چند روز پیش از زبان ابراهیم کاظمی مؤمن سرایی, رئیس دبیرخانه ی ستاد هماهنگی و پیگیری مناسب سازی خبری مبنی بر ابلاغ آئین نامه ی استاندارد های مناسب سازی وب سایت ها منتشر شد. همین خبر بهانه ی خوبی شد تا در یک گفت و گوی کوتاه, ابعاد این اقدام را از زبان کاظمی مؤمن سرایی بشنویم: «از مدت ها قبل ما پیگیر دسترسی الکترونیکی بودیم. بر همین اساس تشکیل کارگروه مشورتی مناسب سازی و توسعه ی دسترسی الکترونیکی برای کم توانان و توانخواهان در وزارت ارتباطات را پیگیر بودیم. جلساتی برگزار شد و مطالبی مطرح شد که اگر لازم بود, جزئیات آن مطالب را که در 6 صفحه تنظیم شده است, می توانم در اختیارتان قرار دهم. منظور اینکه از مدت ها قبل ما پیگیر این موضوع بودیم. از طرفی, این احساس را داشتیم که نابینایان جزو قشر مظلوم هستند؛ نه به این معنا که دیگر گروه های معلولیتی شرایطی بهتر از نابینایان دارند؛ اما حد اقل این نکته کاملاً روشن است که مثلاً معلولان جسمی-حرکتی می توانند با استفاده از قوه ی بینایی امور مربوط به دیدن را انجام دهند. بنا بر این ما پیگیر این بودیم شرایطی برای نابینایان فراهم شود که بتوانند براحتی و مستقلاً کار هایشان را انجام دهند. در این زمینه انجمن نابینایان و شرکت پکتوس همکاری های خوبی با ما کردند. شرکت پکتوس امکان سخت افزاری و نرم افزاری انجام امور بانکی را برای نابینایان فراهم کرد ؛ ما هم مکاتبات گسترده ای با بانک مرکزی در همین راستا داشتیم. با همین پیگیری ها بانک مرکزی در چند بخش نامه مواردی را که مطرح شده بود, به بانک های مختلف ابلاغ کرد. رئیس وقت بانک مرکزی در سال 91 به رؤسای تمامی بانک ها ابلاغ کرده بود که نابینایان به جز در امر حساب جاری, در سایر امور محدودیتی نداشته باشند؛ مثلاً ملزم به داشتن همراه نباشند. همین روند را بانک مرکزی در سال 92 انجام داد و ابلاغیه هایی برای بانک های مختلف صادر کرد. مجدداً همین موضوع را در سال 97 از طریق معاون بانک مرکزی خطاب به مدیران عامل بانک ها پیگیر شدیم تا در زمینه ی خدمات رسانی به نابینایان, جانبازان و معلولان, اقداماتی مثل مناسب سازی ارتفاع خودپرداز ها برای معلولان جسمی-حرکتی و همچنین مناسب سازی سامانه ی خدمات بانکی برای نابینایان را انجام دهند. مستندات تمام این مکاتبات و پیگیری ها موجود است و می توانیم در اختیار شما قرار دهیم.» وی همچنان توضیحاتش درباره ی اقدامات قبلی دبیرخانه ی متبوعش را ادامه داد: «در سال 97 مجدداً به مدیران عامل بانک ها نامه ای مبنی بر ابلاغ استاندارد های دسترس پذیری محتوای وب برای نابینایان و کم بینایان که از سوی کمیته ی فنآوری سازمان ملی استاندارد های ایران تدوین شده, به کلیه ی بانک ها زده شد. مجموعاً مکاتبات زیادی با بانک مرکزی صورت گرفت؛ حتی در زمینه ی توسعه ی تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری که از سوی شرکت پکتوس برای انجام امور بانکی نابینایان طراحی شده, مکاتبات زیادی کردیم که برخی بانک ها راغب شدند تا این خدمات را در شعب خود ویژه ی نابینایان فراهم کنند. حدود 160-70 شعبه در سراسر کشور مجهز به این امکانات شده اند.»

رئیس دبیرخانه ی ستاد هماهنگی و پیگیری مناسب سازی در ادامه به قانون حمایت از معلولان و تدوین یک آیین نامه در زمینه ی استاندارد های مناسب سازی وب سایت ها اشاره کرد و اظهار داشت: «بعد از تصویب قانون حمایت از معلولان در 20 اسفند 96 مقرر شد آیین نامه ای در خصوص استاندارد های مناسب سازی وب سایت ها تدوین شود. آیین نامه ی اجرایی ماده ی 3 قانون حمایت از معلولان در تاریخ 17/9/97 تصویب و از سوی معاون اول محترم رئیس جمهوری ابلاغ شد. در این آیین نامه بندی در ماده ی 7 وجود دارد که سازمان استاندارد را موظف می کند که با پیشنهاد وزارت ارتباطات و فنآوری, نسبت به تدوین استاندارد های طراحی درگاه ها و وب گاه های الکترونیکی, سامانه های ارائه خدمات الکترونیکی کلیه ی دستگاه های مشمول, به منظور مناسب سازی و دسترس پذیری افراد معلول ظرف سه ماه, از تاریخ لازم الاجرا شدن این آیین نامه اقدام کند. در تبصره ی این ماده, کلیه ی دستگاه ها موظف شدند ظرف 6 ماه, نسبت به پیاده سازی استاندارد های ابلاغی موضوع این ماده در درگاه ها و وب گاه های الکترونیکی در دستگاه های متبوع خودشان اقدام کنند. بعد از ابلاغیه ی معاون اول رئیس جمهوری, پیگیری های لازم صورت گرفت و سازمان استاندارد ایران سرکار خانم پیروزبخت طی نامه ای به دبیر هیئت دولت اعلام کرد که با پیشنهاد وزارت ارتباطات نسبت به تدوین استاندارد ها اقدام کرده اند. این استاندارد ها برای افراد با معلولیت بینایی, شنوایی, معلولیت های یادگیری, شناختی, گفتاری و ترکیبی از این معلولیت ها فراهم شده است. طی این نامه, دبیر هیئت دولت موضوع را به دکتر شریعتمداری, وزیر تعاون, کار و رفاه اجتماعی و همچنین دکتر آذری جهرمی, وزیر ارتباطات و فنآوری ابلاغ کردند. ما بعد از این ابلاغیه, طی نامه ای به کلیه ی دستگاه های اداری, با امضای دکتر قبادی دانا, رئیس سازمان بهزیستی و دبیر ستاد مناسب سازی کشور, موضوع را ابلاغ کردیم و از آن ها خواستیم نامه ی دبیر هیئت دولت و رئیس سازمان استاندارد را در دستگاه هایشان اجرا کنند. بالتبع من هم این نامه را به استان های سراسر کشور ابلاغ کردم که به متناظر این کار اقدام کنند. یک نفر را هم در دبیرخانه به منظور دریافت گزارش کار ماهیانه ی دستگاه ها در نظر گرفته ام. جالب این که چند روز بعد از این ابلاغیه, دو سه دستگاه جوابیه دادند که کار را شروع کرده اند.»

کاظمی مؤمن سرایی در پایان پیرامون مشاوره با کارشناسان معلول در روند تدوین این آیین نامه اظهار داشت: «خوشبختانه دوستان معلول به نمایندگی از تشکل های معلولان در طول این مسیر ما را همراهی کرده اند و همچنان از مشورت های آن ها بهره مند می شویم. کسانی مثل آقایان جمالی, آروان, مهندس برجیان و دکتر محمود نژاد همیشه با ما هم فکری کرده و در جلسات شرکت می کنند.
منبع: ایران سپید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

3 − 3 =

لطفا پاسخ عبارت امنیتی را در کادر بنویسید. *